ΔΗΚΤΗΣ
Στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου την Παρασκευή, παρόντες ήταν παλιοί καλοί γνωστοί της τράπεζας. Ο λόγος για τους Γιόζεφ Άκερμαν και Τζον Πάτρικ Χούρικαν, τον παλιό πρόεδρο δηλαδή και τον παλιό CEO της τράπεζας. Η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου έγινε σε «πανηγυρικό» κλίμα, καθώς τα χαμόγελα έδιναν και έπαιρναν. Πώς να μην υπήρχαν χαμόγελα την ώρα που η τράπεζα παρουσίασε σχεδόν 500 εκατ. ευρώ κέρδη για το 2023 και 133 εκατ. ευρώ για το πρώτο τέταρτο του 2024; Πέραν των κερδών, μην ξεχνάμε και την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου που αφορά σε διανομή ποσού συνολικού ύψους 137 εκατομμυρίων ευρώ.
Της βγαίνει η επένδυση
Η Eurobank έβγαλε κέρδη 41 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2023 από την Ελληνική Τράπεζα, ενώ 52 εκατ. ευρώ έβγαλε από την –πάντα κερδοφόρα– Eurobank Κύπρου. Η Κύπρος γενικότερα της «βγαίνει» της Eurobank, καθώς συνδυαστικά έφεραν στον όμιλο 92 εκατομμύρια από τα συνολικά 383 εκατ. ευρώ προσαρμοσμένων καθαρών κερδών του πρώτου τριμήνου του 2024. Για να έχουμε καλό ερώτημα, αν τα 41 εκατ. προέκυψαν από το ούτε 30% που έχει αυτή τη στιγμή στην Ελληνική, η Ελληνική Τράπεζα για το πρώτο τρίμηνο του 2024 πόσα θα βγάλει; Πιθανώς κοντινά ποσά με αυτά της BοC.
Χαμηλώνουν ξανά τον πήχη
«Παρατηρείται σχετική επιβράδυνση στον ρυθμό των κρατήσεων για το καλοκαίρι», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Θάνος Μιχαηλίδης, εκφράζοντας ανησυχία ότι το 2024 θα κλείσει σε χαμηλότερο επίπεδο από την περσινή χρονιά. Πάντα τέτοιο καιρό παρατηρούνται τέτοιες δηλώσεις από τους επικεφαλής του τουρισμού. Κατεβάζουν τον πήχη για ασφάλεια και στο τέλος της χρονιάς ο τουρισμός σπάει όλα τα περσινά ρεκόρ. Είναι πλέον πρακτική να κατεβαίνει ο πήχης για να τον υπερπηδούμε με σχετική ευκολία;
Κίνδυνοι γεωπολιτικοί
Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι από μόνοι τους δεν μπορούν να αποσταθεροποιήσουν το χρηματοοικονομικό σύστημα. Αν όμως προκύπτουν αδυναμίες που στο παρελθόν εντοπίστηκαν και αφέθηκαν αδιαχείριστες, τότε προκύπτει ο κίνδυνος να αλληλοεπιδράσουν με τα όσα συμβαίνουν γύρω μας αυτή την περίοδο και να προκαλέσουν προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα. Η περίοδος κρίνεται ως κατάλληλη για τους επόπτες να αναλύσουν την κατάσταση όσον αφορά τις γεωπολιτικές εξελίξεις και να εξετάσουν αλληλεπιδράσεις που πιθανόν να καταστούν προβληματικές. Οι τράπεζες από την πλευρά τους οφείλουν να ενισχύσουν τα συστήματα διαχείρισης κινδύνων και να εφαρμόσουν στρατηγικές διαφοροποίησης για μείωση της εξάρτησης σε εργασίες που παρουσιάζουν κάποια εξάρτηση στο γεωπολιτικό σκηνικό που εξελίσσεται.
Ανακτάται η ανταγωνιστικότητα;
Ο γεωπολιτικός διαχωρισμός του πλανήτη μετά από μια περίοδο όπου η παγκοσμιοποίηση είχε καταργήσει τα σύνορα αποτελεί γεγονός και αναμένεται πως θα προσδιορίσει την νέα τάξη πραγμάτων. Σε αυτό το νέο περιβάλλον οι οικονομικές περιφέρειες του πλανήτη καλούνται να δημιουργήσουν στρατηγικές αυτονομίας σε κρίσιμους τομείς όπως είναι οι επενδύσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ως μια σημαντική οικονομική περιφέρεια οφείλει να δημιουργήσει συνθήκες αύξησης των επενδύσεων και ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η μεγάλη επιρροή των τραπεζών σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια αποτελεί εμπόδιο στη ανάπτυξη μιας υγιούς κεφαλαιαγοράς που θα μπορούσε να προσελκύσει επενδύσεις. Για την ώρα οι ελπίδες εστιάζονται στην ευρωστία των τραπεζών, που θα τους επιτρέψει να προχωρήσουν σε χρηματοδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων.