Kathimerini.com.cy
Δεν «έκλεισαν» άδικα τους δρόμους στη Λευκωσία. Ο εμίρης του Κατάρ ήρθε για να μας «σώσει» αφού, όπως διαρρέει η πλευρά μας, ενδιαφέρεται για έργα υποδομής πολλών και όχι μερικών εκατομμυρίων. Με τη συνολική επένδυση άνω του 1 δισ., η επένδυση στη Λάρνακα τού έρχεται γάντι, αρκεί να έχουμε νέα έγγραφα προσφορών κάποια στιγμή σύντομα. Εξάλλου, ο εμίρης του Κατάρ δεν είναι εξοικειωμένος με τις μακρόσυρτες διαδικασίες των δημόσιων προσφορών και μετά αυτές των ενστάσεων. Οι Ισραηλινοί φεύγουν, οι Καταριανοί έρχονται. Από την πλευρά μας ευχόμαστε το ενδιαφέρον του εμίρη να είναι ουσιαστικό και όχι μια βολική συγκυρία για την κυβέρνηση που βρέθηκε αυτή την περίοδο χωρίς ανάδοχο για την ανάπτυξη στην Λάρνακα και δέχεται μεγάλη πίεση από την τοπική κοινωνία. Η Λάρνακα χρειάζεται το έργο, και η κυβέρνηση σανίδα σωτηρίας. Win-win που λένε και οι οικονομολόγοι, αρκεί να μην δούμε το ίδιο έργο σε επανάληψη, όπως τότε με την επένδυση στον λόφο του Hilton.
Πρώτη δοκιμασία
Δύο μεγάλα ζητήματα έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση σε σχέση με την ΠΑΣΥΔΥ, και όλοι γνωρίζουν την αντίδραση της συγκεκριμένης συντεχνίας όταν απειλούνται τα συμφέροντά της. Αυτή τη φορά ο καβγάς θα γίνει για τις προαγωγές πριν την αφυπηρέτηση (νομικό ζήτημα) και το ταμείο υγείας (δημοσιονομικό ζήτημα), το οποίο και διατηρείται ακόμα και μετά την εισαγωγή του γενικού σχεδίου υγείας. Η ΠΑΣΥΔΥ απειλεί με κινητοποιήσεις. Η κυβέρνηση από την άλλη, εμμένει στις θέσεις της και βγάζει μπροστά τον πολύ «σκληρό δημοσιονομικά» Μάκη Κεραυνό, για να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Το ερώτημα που παραμένει είναι αν η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη θα διατηρήσει μέχρι τέλους τη στάση της ή αν θα υπαναχωρήσει μόλις πέσουν οι πρώτες κουμπουριές.
Βολικό αφήγημα
Η ΕΚΤ όταν αυξάνει τα επιτόκια έχει ως στόχο να «βγάλει» λεφτά από το σύστημα και να μειώσει την κατανάλωση υπέρ της αποταμίευσης. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται οι καταθέτες να ανταμειφθούν, και η ευθύνη γι’ αυτό ανήκει στις εμπορικές τράπεζες. Να κάνουν δηλαδή αυτό που ονομάζεται μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία. Σε αυτό τον τομέα η Κύπρος έχει αποτύχει. Ανεξαρτήτως λόγων, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να πείσει τις τράπεζες να λειτουργήσουν μακροοικονομικά και αφέθηκαν να λειτουργήσουν ωφελιμιστικά εις βάρος της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Τα περί ανεξαρτησίας των τραπεζών είναι απλά ένα βολικό αφήγημα.
Ομαδική τύφλωση
Το ΔΝΤ σε σχετική έκθεση εκφράζει την άποψη πως «η δυναμική υλοποίηση έργων ενεργειακής υποδομής, μαζί με πρόσθετα μέτρα μετριασμού, για την επίτευξη αυτών των στόχων και συστηματική αξιολόγηση των κλιματικών κινδύνων μαζί με μια στρατηγική προσαρμογής για τον περιορισμό του κόστους της κλιματικής αλλαγής» είναι η ενδεδειγμένη πορεία για την Κύπρο. Η κυβέρνηση από τη μεριά της χαιρετίζει τη συγκεκριμένη προτροπή γιατί αποτελεί λέει και κυβερνητική πολιτική. Μας δουλεύουν; Είδατε καμιά δυναμική υλοποίηση έργων ενεργειακής υποδομής; Είδατε συστηματική αξιολόγησή των κλιματικών κινδύνων; Είδατε καμιά στρατηγική προσαρμογής στους κλιματικούς κινδύνους; Μάλλον προσπαθούν να μας πείσουν πως τυφλωθήκαμε ομαδικώς και δεν το ξέρουμε.
Ανθρωποκεντρική πολιτική
Η ακρίβεια θερίζει. Κάποιοι συμπολίτες μας βρίσκονται σε απόγνωση και χρήζουν άμεσης οικονομικής στήριξης. Τα κυβερνητικά ανακουφιστικά μέτρα κατά της ακρίβειας που ανακοινώθηκαν το προηγούμενο διάστημα χρήζουν αναθεώρησης. Η στόχευση των επιδομάτων είναι μια επιθυμητή ευρωπαϊκή πολιτική. Η οριζόντια λογική των κυβερνητικών μέτρων είναι αναποτελεσματική και σπάταλη. Θα ήταν προτιμότερο τα ίδια κονδύλια να δίνονταν σε αυτούς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Ενόψει της επικείμενης αναθεώρησης των μέτρων εντός Ιουνίου, ελπίζουμε πως η κυβέρνηση θα ασκήσει επιτέλους ουσιαστική και όχι κατ’ όνομα ανθρωποκεντρική πολιτική όπως αρέσκεται να λέει.