ΔΗΚΤΗΣ
Κίνδυνος αντιστροφής
Η εντυπωσιακή ανάκαμψη του τουρισμού το 2022 απειλείται με αντιστροφή τον επόμενο χρόνο λόγω της κρίσης αγοραστικής δύναμης που πλήττει τα νοικοκυριά παγκοσμίως συνεπεία του πληθωρισμού. Πέραν της πίεσης που θα προκύψει από την πλευρά της ζήτησης, η προσφορά τουριστικών υπηρεσιών βρίσκεται ενώπιον σημαντικών προκλήσεων. Συγκεκριμένα αναφέρουμε την αύξηση στο κόστος ενέργειας, τις ανατιμήσεις στις τιμές των τροφίμων και τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό σε ένα τομέα που είναι κατά βάση ανθρωποκεντρικός.
Επιφύλαξη
Αν και η εικόνα στο μέτωπο του πληθωρισμού, συγκρατημένα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μάλλον έχουμε δει την κορυφή, η κατάσταση όπως εξελίσσεται στην αγορά ενέργειας δεν αφήνει περιθώρια άλλα από την επιφυλακτικότητα. Μετά την διψήφια άνοδο του 2022, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πληθωρισμό γύρω στο 6-7% το 2023 ενώ για το 2024 η τάση είναι ότι θα κινηθεί πέριξ του 2%. Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι προκύπτει σημαντική υστέρηση από τις νομισματικές πολιτικές για αύξηση των επιτοκίων μέχρι του σημείου που αυτό επηρεάζει το ύψος του πληθωρισμού. Επίσης δεν θα πρέπει να αγνοηθεί και η επίδραση που ο αυξημένος πληθωρισμός του 2022 θα έχει στους μισθούς των εργαζομένων οι οποίοι λογικά θα τύχουν κάποιας αναπροσαρμογής επιβαρύνοντας τους δείκτες για το 2023.
Πλάστιγγα
Οι πρόσφατες αποτυχίες των κρυπτονομισμάτων εντατικοποιούν τη συζήτηση για να τεθούν σε καθεστώς εποπτείας και άρα κάτω από ρύθμιση η συγκεκριμένη αγορά. Τα γεγονότα εστιάζονται στην κατάρρευση του πολλά υποσχόμενου χρηματιστηρίου FTX, η οποία ήρθε μερικές εβδομάδες μετά που κατάρρευσε το κατά τα άλλα ασφαλές TerraUSD (σταθερό-νόμισμα). Οι εξελίξεις αυτές έχουν πέραν πάσης αμφιβολίας δημιουργήσει την πεποίθηση στην κοινή γνώμη ότι τα κρυπτονομίσματα αποτελούν κερδοσκοπικά εργαλεία και άρα η συνέχιση της ύπαρξής τους θα συνδεθεί πλέον με την ανάγκη κάποιων επενδυτών που αρέσκονται στην ανάληψη αυξημένου ρίσκου. Η διαμάχη που σχετίζεται με το αν θα καταφέρει η ψηφιακή τεχνολογία να αντικαταστήσει τους επόπτες μόλις ξεκίνησε. Προς το παρόν η πλάστιγγα γέρνει εκκωφαντικά προς την μεριά των εποπτικών αρχών.
Αξιοπιστία
Η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008 έφερε την Βασιλεία ΙΙΙ στον τραπεζικό τομέα με στόχο να διορθωθούν τα κακώς κείμενα που οδήγησαν στην καταστροφή αλλά και να επανέλθει η εμπιστοσύνη στις τράπεζες. Έκτοτε η Βασιλεία ΙΙΙ δεν προχώρησε στον βαθμό που θα έπρεπε για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ σε έκθεση της Κομισιόν του 2021 διαπιστώθηκε ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε κατάσταση μη συμμόρφωσης με αρκετές πρόνοιες των κανόνων. Έκτοτε, η συζήτηση έχει φέρει στη επιφάνεια κι άλλες χαλαρώσεις που επιδιώκονται από τις τράπεζες πριν την πλήρη «εφαρμογή». Από την πλευρά της, η ΕΚΤ εκφράζει ξεκάθαρα την άποψη για πλήρη εφαρμογή καθώς θα προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη αξιοπιστίας στο τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης ενώ οι όποιες κεφαλαιακές ανάγκες προκύψουν θα είναι βραχυπρόθεσμες.
Δίκη
Η έναρξη της δικαστικής διαδικασίας για την Wirecard επαναφέρει στα πρωτοσέλιδα των ειδησεογραφικών πρακτορείων το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο που βίωσε η Γερμανία στην σύγχρονη ιστορία της. Είκοσι και πλέον χρόνια μετά την ίδρυση του γερμανικού κολοσσού, η εταιρεία εξαναγκάστηκε το 2020 να κηρύξει πτώχευση μετά που αποδείχθηκε ότι “έλειπε” από τους λογαριασμούς ένα ποσό ύψους 1,9 δισ. που φάνηκε πως ήταν πλασματικό. Να σημειώσουμε ότι η Wirecard υπήρξε για χρόνια το καμάρι της γερμανικής οικονομίας ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που η κυβέρνηση Μέρκελ εμφανίστηκε υποστηρικτική. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι η δίκη των τριών ανώτατων στελεχών, ο τέταρτος κατάφερε να διαφύγει και μέχρι σήμερα καταζητείται, λαμβάνει χώρα σε υπόγεια και καλά προστατευόμενη αίθουσα στις φυλακές του Μονάχου.