ΔΗΚΤΗΣ
Δύο όψεις
Οι τράπεζες πραγματοποιούν σημαντική κερδοφορία λόγω των αυξημένων επιτοκίων. Την ίδια ώρα, όμως, αυξάνεται και ο επιτοκιακός κίνδυνος στον ισολογισμό τους. Στο λειτουργικό επίπεδο η ζήτηση για νέα δάνεια από επιχειρήσεις και νοικοκυριά μειώνεται ενώ οι τράπεζες γίνονται πιο επιφυλακτικές στις εγκρίσεις νέων χορηγήσεων. Αργά αλλά σταθερά, η χρηματοδότηση των τραπεζών θα ακριβύνει αφού στο τέλος θα αναγκαστούν να προσφέρουν επιτόκια, ενώ και οι εκδόσεις νέων ομολόγων θα έχουν αυξημένο κόστος. Τέλος, η ποιότητα του ενεργητικού θα πρέπει να προσεχθεί καθώς εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια υποχώρησης των δεικτών εξυπηρέτησης με παράλληλη αύξηση του πιστωτικού κινδύνου. Με άλλα λόγια, οι πανηγυρισμοί για τα πολύ καλά τραπεζικά αποτελέσματα είναι μόνο η μια όψη του νομίσματος.
Εποπτικές Νουθεσίες
Στο γεμάτο προκλήσεις μακροοικονομικό περιβάλλον που καλούνται να λειτουργήσουν οι τράπεζες πρέπει να παραμείνουν ιδιαίτερα επιφυλακτικές. Από το στόμα των εποπτών οι συστάσεις που έρχονται κινούνται σε δύο επίπεδα. Πρώτον, για την ανάγκη να διατηρηθούν τα κεφαλαιακά αποθέματα που «κτίστηκαν» το προηγούμενο διάστημα και δεύτερον, να συγκρατηθούν οι πληρωμές σε μετόχους και προσωπικό. Με άλλα λόγια, ζητούν τα μερίσματα και τα μπόνους που ανακοινώνονται να παραμείνουν σε λογικά επίπεδα και οι απαιτήσεις σε κεφάλαια που καλούνται να διατηρούν οι τράπεζες να παραμείνουν στα υφιστάμενα αυστηρά επίπεδα.
Αλλαγή σκυτάλης
Κατά τους πρώτους τρείς μήνες του έτους η Κίνα περηφανεύεται πως έχει καταφέρει να καταστεί ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων στον κόσμο, ξεπερνώντας την Ιαπωνία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εξαγωγές στο πρώτο τρίμηνο του 2023 ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο σημειώνοντας ετήσια άνοδο 58%. Η Ιαπωνία κατά την ίδια περίοδο δεν πέτυχε τον στόχο του 1 εκατομμύριου εξαγωγών καταγράφοντας αύξηση 6%. Η αλλαγή των δεδομένων οφείλεται στην μεγάλη ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και το άνοιγμα της ρωσικής αγοράς για κινέζικες εξαγωγές.
G7 των κυρώσεων
Η συνάντηση των 7 μεγαλύτερων βιομηχανικών οικονομίων του πλανήτη έχει χαρακτηριστεί ως η σύνοδος των κυρώσεων. Η πρωτοβουλία βρίσκεται για ακόμα μια φορά στην πλευρά των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Στο επίκεντρο βρίσκεται η εξαγωγική δραστηριότητα της Ρωσίας στον τομέα των διαμαντιών, ενώ απαγορεύσεις και για πολύτιμα μέταλλα έχει προαναγγείλει το Ηνωμένο Βασίλειο καλώντας και τις άλλες χώρες να ακολουθήσουν. Από την πλευρά της η Γερμανία ζήτησε όπως ληφθούν ουσιαστικά μέτρα χωρίς να υπάρχουν «παράθυρα» για παράκαμψη και αποφυγή.
Τέλος οι ελιγμοί
Οι ελπίδες των επενδυτών για νίκη της αντιπολίτευσης στις τουρκικές εκλογές εξανεμίστηκαν. Η επιστροφή στην οικονομική ορθοδοξία, όπως την αποκαλέσαν οι διεθνής, οίκοι ολοένα και απομακρύνεται αφού πλέον η πιθανότητα μιας νέας επικράτησης του Ερντογάν είναι κοντά. Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο μια νέα νίκη Ερντογάν θα ανατρέψει την δυναμική που εδώ και καιρό κρατά την τουρκική οικονομία ζωντανή αφού θα έχει χαθεί η προοπτική για αλλαγή. Ενόψει μιας πιθανής νέας επικράτησης Ερντογάν και με δεδομένο ότι τα περιθώρια ελιγμών έχουν σμικρυνθεί, ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα έχει άλλη επιλογή από την αλλαγή του οικονομικού του αφηγήματος.
Ουσιαστική πρόθεση
Γίνεται κατά καιρούς λόγος για την ανάγκη διαφοροποίησης του αναπτυξιακού μοντέλου της Κύπρου. Στις πλείστες των περιπτώσεων οι αναφορές ικανοποιούν τις ανάγκες συνεδριακών συζητήσεων χωρίς ουσία και κυρίως πρόθεση για αλλαγές. Το πλήγμα που δέχεται ο τομέας των υπηρεσιών αποτελεί μία χρυσή ευκαιρία για να διαπιστωθεί αν αυτά που κατά καιρούς λέγονται έχουν βαρύτητα. Βασική ανάγκη για αυτήν την αλλαγή είναι η χρηματοδότηση του εμπορικού ελλείμματος στην οποία ο τομέας των υπηρεσιών είχε σημαντική συνεισφορά. Σήμερα ίσως για πρώτη φορά θα πρέπει να δούμε και την προοπτική μέσα από τις αλλαγές να περιορίσουμε το έλλειμμα.