ΔΗΚΤΗΣ
Πάμε καλύτερα
Η Ευρωζώνη δεν κινδυνεύει με ύφεση το 2023 έχοντας καταφέρει να ξεπεράσει ακόμη και μιας τεχνικής φύσεως ύφεση, την οποία όλοι προεξοφλούσαν κατά τους πρώτους μήνες τους έτους. Οι λόγοι γι’ αυτό έχουν να κάνουν με την υποχώρηση των τιμών ενέργειας και την ομαλοποίηση των εφοδιαστικών αλυσίδων. Αυτά τα δεδομένα σε συνδυασμό με την επάνοδο του διεθνούς εμπορίου (ναύλοι, αποθέματα) δημιουργούν βάσιμη αισιοδοξία ότι η ανάπτυξη θα είναι καλύτερη ακόμη και από τις αρχικές προβλέψεις. Στους αρνητικούς παράγοντες περιλαμβάνονται οι εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο και η διαφαινόμενη υποχώρηση της ζήτησης για βιομηχανικά προϊόντα.
Τέσσερα μαθήματα
Η περίπτωση της Credit Suisse αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία να αναγνωριστούν τα λάθη που οδήγησαν στην κατάρρευση αλλά κυρίως να αναδειχθούν τα μαθήματα της κρίσης έτσι ώστε να μην ξανά-επαναληφθούν. Σε σχετική ερώτηση που απηύθυνε δημοσιογράφος στην Κριστίν Λαγκάρντ, η επικεφαλής της ΕΚΤ αναφέρθηκε σε τέσσερα σημεία. Πρώτον, στην πιο αυστηρή εφαρμογή της βασιλείας ΙΙΙ, δεύτερον στην εφαρμογή της βασιλείας ΙΙΙ σε ένα πιο μεγάλο δείγμα τραπεζών, τρίτον, στην εφαρμογή μιας πιο επεμβατικής εποπτείας συλλέγοντας καλύτερα και πιο αναλυτικά στοιχεία και τέταρτον, στην ανάγκη να ελεγχθεί καλύτερα ο μη τραπεζικός τομέας έτσι ώστε να διαφανεί η πραγματική απειλή που προκύπτει για τον τραπεζικό τομέα.
Καλύτερες αποφάσεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ για τις τράπεζες που ασκεί άμεση εποπτεία, έχουν γίνει 361 διορισμοί CEOs στην περίοδο 2020-2022 από τους οποίους οι 300 αφορούσαν άνδρες. Την ίδια περίοδο μόλις το 36% των διορισμών σε διοικητικά συμβούλια τραπεζών ήταν γυναίκες. Η εποπτική αρχή σημειώνει με απογοήτευση ότι η διαφορετικότητα στις διευθυντικές ομάδες έχει μόλις οριακά βελτιωθεί στην υπό αναφορά περίοδο και έχει ανέλθει στο 34% σε σχέση με το 32% που ήταν το 2020. Ο λόγος που γίνεται ειδική αναφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι επόπτες αναγνωρίζουν ως μέρος της αποστολής τους τη λήψη μέτρων που να διασφαλίζουν ότι στις τράπεζες δημιουργούνται συνθήκες για την καλύτερη δυνατή λήψη αποφάσεων.
Χαμένη δεκαετία
Η ισότητα των φύλων στην εργασία αποτελεί μια σημαντική κοινωνική πρόκληση. Για την μέτρηση και ανάδειξη του προβλήματος γίνεται σύγκριση των μισθών που λαμβάνουν άνδρες και γυναίκες για την ίδια εργασία. Το 2010 υπολογίστηκε ότι το χάσμα βρισκόταν στο 14%. Δηλαδή για ένα ευρώ μισθού που ελάμβανε ένας άνδρας, μια γυναίκα σε αντίστοιχη θέση ελάμβανε 86 λεπτά. Η ίδια μέτρηση επαναλήφθηκε 11 χρόνια μετά, δηλαδή το 2021, και τα στοιχεία επιβεβαίωσαν βελτίωση μόλις στο 2% καταγράφοντας το χάσμα στο 12%. Η κατάσταση προκαλεί απογοήτευση σε όσους πασχίζουν για το αγαθό της κοινωνικής δικαιοσύνης που αποτελεί ύψιστο δείκτη ευημερίας και ανάπτυξης για όσες χώρες θέλουν να θεωρούνται αναπτυγμένες.
Πανίσχυρο δίχτυ προστασίας
Η τραπεζική κρίση στην Αμερική βαίνει προς εξομάλυνση και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αντιληφθούμε με ποιο τρόπο έχει επιτευχθεί. Σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς αυτό έγινε κατορθωτό κυρίως με την απάλειψη του ορίου ασφάλισης των καταθέσεων ιδιωτών (προηγουμένως 250.000 δολάρια) και η αντικατάστασή του με το «άπειρο». Η κίνηση ήρθε να θωρακίσει την εμπιστοσύνη των καταθετών, που γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι για τον τραπεζικό κλάδο. Για την ουσιαστική στήριξη των τραπεζών η FED δήλωσε πρόθυμη να ανταλλάξει οποιοδήποτε τίτλο σταθερού εισοδήματος ανεξαρτήτως τιμής με την ονομαστική του αξία. Με αυτόν τον τρόπο οι τράπεζες στην άλλη άκρη του ατλαντικού νιώθουν την ασφάλεια πως εφόσον αναγκαστούν να ρευστοποιήσουν ομόλογα που κατέχουν δεν θα υποστούν τις ζημιές της αγοράς λόγω της ανόδου των επιτοκίων.