Kathimerini.com.cy
Ομαδική ψυχοθεραπεία
Η επιβολή νέων κυρώσεων από τον αγγλοαμερικανικό παράγοντα δεν ήρθε ποτέ. Η αγορά για μία τουλάχιστον εβδομάδα βρισκόταν σε ανησυχία εν αναμονή μιας νέας λίστας η οποία όμως εξαντλήθηκε στην παραφιλολογία. Στη διάρκεια εκείνης της εβδομάδας ακούστηκαν πολλά ονόματα εταιρειών και προσώπων. Κάθε πιθανή και απίθανη υποψία έγινε αντικείμενο συζήτησης. Η διαδικασία θύμιζε σε μεγάλο βαθμό μια δημόσια ομαδική ψυχοθεραπεία όπου ο καθένας έβγαζε από μέσα του όσα για χρόνια πίστευε αλλά ποτέ δεν τολμούσε να πει. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε: οι αγγλοαμερικανοί δεν χρειάζεται πλέον να κάνουν έρευνες για να ανακαλύψουν νέους στόχους, αρκούσε μόνο να είχαν κάποιο επί του εδάφους να καταγράφει ιστορίες, πράγματα και θαύματα.
Χρυσή ευκαιρία
Η σημαντική κερδοφορία που αναμένεται να καταγράψουν οι τράπεζες το 2023 λόγω αυξημένων επιτοκίων, επιτρέπει ευελιξία στο θέμα της διαχείρισης και βελτιστοποίησης των ισολογισμών τους. Η με καθυστέρηση μετακύληση του οφέλους προς τους καταθέτες δίνει τη δυνατότητα για τη δημιουργία κεφαλαιακών αποθεμάτων που θα επιτρέψουν να διαχειριστούν περαιτέρω το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων. Για τις, δε, συστημικές τράπεζες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει μεγάλη πρόοδο, έχουν την ευκαιρία να «εξαφανίσουν» το πρόβλημα, ενώ για τις μικρότερες τράπεζες έχουν μια χρυσή ευκαιρία να το περιορίσουν σε μονοψήφια ποσοστά.
Είναι επίσημο
Ο πληθωρισμός «σπρώχνει» την μεγαλύτερη οικονομία της Eυρωζώνης σε ύφεση. Σύμφωνα με τα στοιχεία των γερμανικών αρχών, το ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 έχει μειωθεί κατά 0,3%. Η αρνητική επίδοση είναι συνέχεια της μείωσης του ΑΕΠ κατά 0,5% στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 με αποτέλεσμα η χώρα –τεχνικά– να θεωρείται ότι βρίσκεται σε ύφεση. Ο πληθωρισμός που γονάτισε τη γερμανική οικονομία καταγράφηκε τον Απρίλιο στο 7,2%, πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 7%.
Πίσω στον χρόνο
Αν η Γερμανία έχει γονατίσει με τον πληθωρισμό στο 7,2% τι να πει και η Αγγλία όπου ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 8,7% χωρίς σημάδια υποχώρησης. Με αυτά τα δεδομένα υπόψη, οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως η άνοδος των επιτοκίων στην στερλίνα θα συνεχιστεί παρά τις 12 συνεχόμενες ανοδικές αναθεωρήσεις που έχουν διαμορφώσει το επιτόκιο στο 4,50%. Η κατάσταση στην βρετανική οικονομία είναι τέτοια που το διετές κρατικό ομόλογο αποδίδει 4,42% και το δεκαετές 4,28%. Η κατάσταση θυμίζει εποχές που η κρίση στις εξαγγελίες της κυβέρνησης οδήγησε την πρωθυπουργού Τρας σε παραίτηση μέρες μόλις μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.
Ιστορική ανατροπή
Η παγκόσμια επένδυση στην ενέργεια εκτιμάται στα 2,8 τρισ. δολάρια. Τα καλά νέα είναι ότι περίπου το 60% κατευθύνεται στην «καθαρή» ενέργεια. Για το 2023 η προσδοκία είναι ότι περίπου 1 τρισ. δολάρια θα δαπανηθεί για την ηλιακή ενέργεια. Αν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία εκτιμάται ότι το 2023 θα είναι η πρώτη χρονιά που οι επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια θα ξεπεράσουν αυτές στο πετρέλαιο. Στα ανησυχητικά στοιχεία έχουμε το γεγονός ότι οι επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα είναι σήμερα δύο φορές πάνω από τον στόχο του 2050 μηδενικού καθαρού ρύπου.
Κέρδισε το στοίχημα
Το κοινό ευρωπαϊκό μας νόμισμα συμπληρώνει φέτος 25 χρόνια ζωής έχοντας καταφέρει να προσελκύσει 9 χώρες που μαζί με τις αρχικές 11 συμπληρώνουν το παζλ της Ευρωζώνης. Μέσα από διάφορες κρίσεις το ευρώ κατάφερε να θεμελιωθεί και να βρίσκεται σήμερα στο 80% αποδοχής από τους Ευρωπαίους πολίτες. Πλέον το στοίχημα έχει κερδηθεί και οι αρχές μπορούν να προγραμματίσουν τα επόμενα βήματα. Για τη συνέχεια, οι σημαντικότερες προκλήσεις αφορούν στην ψηφιακή μεταρρύθμιση και την κλιματική αλλαγή. Η περαιτέρω θεμελίωση του ευρώ δεν μπορεί να μην περάσει από την ανάγκη για δημοσιονομική, χρηματοοικονομική και τραπεζική ένωση.