ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κυνικοί ή εποικοδομητικοί

Του Δημήτρη Δημητρίου

Του Δημήτρη Δημητρίου

twitter

Χάρηκα την τηλεοπτική συζήτηση που είχαμε την περασμένη Τετάρτη στην εκπομπή του Σωτήρη Παρούτη «Αιχμές» στο Omega, με τη συνάδελφο Ειρήνη Χαραλαμπίδου και τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Χαρίδημο Τσούκα. Το κυρίαρχο θέμα στη συζήτηση ήταν η έκθεση της Greco, αλλά καταπιάστηκε με πολλά ζητήματα της επικαιρότητας, μα και διαχρονικά. Την έλλειψη διαφάνειας, τη διαπλοκή και τη διαφθορά, την έλλειψη θεσμικών αντίβαρων, τη διάθεση τσουβαλιάσματος όλων. Αν είναι κάτι που κρατώ από αυτή τη συζήτηση, είναι μια αναφορά του καθηγητή Τσούκα προς το τέλος της εκπομπής, την οποία όχι μόνο υιοθετώ αλλά πιστεύω πως πρέπει να την κάνουμε τρόπο ζωής.

«Έχουμε την επιλογή» ανέφερε ο κ. Τσούκας «να είμαστε κυνικοί. Να επικρατήσει πως όλα είναι χάλια, πως τίποτα δεν μπορεί να διορθωθεί. Πως όλοι είναι το ίδιο και πως η πολιτική είναι η χειρότερη υπηρεσία. Στην αντίπερα όχθη» συνέχισε, «βρίσκεται η εποικοδομητική προσέγγιση. Που δεν ωραιοποιεί καταστάσεις, δεν αιθεροβατεί, αναγνωρίζει τα ζητήματα και τα προβλήματα, αλλά θέτει τον στόχο. Τι πρέπει να γίνει και πώς για να βελτιωθούν τα πράγματα, για να πάμε, τουλάχιστον, ένα βήμα προς τα μπρος».

Η εφαρμοσμένη πολιτική, το πώς δηλαδή ξεπερνάμε τη μουρμούρα, τη θεωρητική προσέγγιση, του πολύ μπλα-μπλα και της μηδαμινής ουσίας, και πώς περνάμε στα εφαρμόσιμα της πολιτικής είναι ο τρόπος να κερδίσουμε το στοίχημα. Όχι της κοινής γνώμης, σε μια τακτικιστική προσέγγιση επικοινωνίας, αλλά σε μια ουσιαστική παραγωγή πολιτικής. Την κοινή γνώμη την κερδίζουμε στο τέλος, αφού γίνει η δουλειά. Αυτή είναι η σωστή σειρά των πραγμάτων, τουλάχιστον στο δικό μου μυαλό. Χρειάζεται να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε από τα 100 που μπορεί κατά καιρούς να είπαμε. Αυτά είναι προφανώς πολύ λιγότερα. Όταν μειώσουμε και τις προσδοκίες, θα είναι πιο εύκολο να δουλέψουμε, σε αυτά τα δέκα που πρέπει να γίνουν και να κερδίσουμε το περιβόητο στοίχημα. Και ποιο είναι αυτό το στοίχημα; Να βελτιώσουμε τις ζωές των συμπολίτων μας, να κάνουμε τη χώρα μας πιο δίκαιη, πιο ισόνομη με διαφανείς διαδικασίες.

Ο Μπαράκ Ομπάμα στο βιβλίο του που εξέδωσε το 2006 με τίτλο «Τολμώ να Ελπίζω» γράφει: «Σε τελική ανάλυση, τα λόγια είναι δωρεάν – η ενσυναίσθηση, όπως και όλες οι αξίες, απαιτεί έργα. Αν δεν είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε το τίμημα για τις αξίες μας, αν δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε θυσίες για να τις υλοποιήσουμε, πρέπει να αναρωτηθούμε αν όντως τις ασπαζόμαστε».

Να βρούμε λοιπόν τις βασικές μας τις αξίες, να γίνουμε εποικοδομητικοί, και να κάνουμε έργο, ουσιαστικό έργο, μακριά από τα λόγια τα δωρεάν. Να αντιμετωπίσουμε τον δράκο της διαφθοράς με έργα, με πραγματική ηλεκτρονική διακυβέρνηση που δεν θα επιτρέπει επιρροές. Να προχωρήσουμε με τόλμη σε σοβαρές αλλαγές στην Αστυνομία και στις δυνάμεις ασφαλείας όπως καταγράφονται στην έκθεση της Greco. Να κάνουμε ένα ουσιαστικό Πόθεν Έσχες που θα απαντά στην πραγματική ανάγκη της ύπαρξης του νόμου. Να τολμήσουμε να προχωρήσουμε σε γενναίες αλλαγές στο Σύνταγμά μας που θα καλύπτει τις σημερινές ανάγκες, με σεβασμό βεβαίως στον υπέρτατο νόμο του κράτους μας, αλλά μακριά από τις νομικίστικες προσεγγίσεις που μας αφήνουν καθηλωμένους. Και εμάς και τη Δημοκρατία μας. Να προσπεράσουμε τη μάχη των εξουσιών που προσθέτουν σε αυτή τη καθήλωση. Να δούμε τη μεγάλη εικόνα και να δούμε πώς οι εξουσίες μπορούν να συνεργάζονται και να διαχωρίζονται οι λειτουργίες τους.

Η εφαρμοσμένη πολιτική δεν πρέπει να ξεδοντιαστεί και να καταντήσει θεωρητικότερη της θεωρητικής πολιτικής. Η εποικοδομητική προσέγγιση στην πολιτική δεν πρέπει να εξευτελιστεί σε έναν διαγωνισμό κυνισμού μεταξύ πολιτικών. Η εξέλιξη της χώρας, των πολιτών και των θεσμών δεν μπορεί να γίνει με λόγια, που τα λες με την πρώτη ευκολία και δεν στοιχίζουν και τίποτα.

 

*Βουλευτής ΔΗΣΥ Λευκωσίας | Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών | dmdemetriou.com

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Δημήτρη Δημητρίου

Δημήτρης Μ Δημητρίου: Τελευταία Ενημέρωση

X