ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΜΟΚΑΣ: Aχρείαστος ο θόρυβος για την υπόθεση ξεπλύματος

Υπόθεση Liberty: Ένα μικρό μέρος των 6 δισ. φέρονται να ξέπλυναν 4 τράπεζες στην Κύπρο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η επικεφαλής της μονάδας καταπολέμησης οικονομικού εγκλήματος Εύα Παπακυριακού, χαρακτήρισε αχρείαστο το θόρυβο που δημιουργήθηκε και τις διαστάσεις που δόθηκαν για εμπλοκή τεσσάρων κυπριακών τραπεζών σε υπόθεση ξεπλύματος χρήματος ύψους 6 δισ. δολαρίων, για την οποία κατηγορείται η αμερικάνικη εταιρεία Liberty Reserve.

Οι εγκέφαλοι της υπόθεσης έχουν συλληφθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μιλώντας στο Πρωινό Δρομολόγιο η κα Παπακυριακού ανέφερε ότι η υπηρεσία ήταν ενήμερη για το θέμα και ότι της είχε ζητηθεί να διερευνήσει κάποιες καταγγελίες για ύποπτες συναλλαγές. Είπε επίσης ότι στην υπόθεση εμπλέκονται διάφορες χώρες και εξέφρασε λύπη γιατί γίνεται αναφορά μόνο στην Κύπρο.

Η κα Παπακυριακού ανέφερε ότι δόθηκαν όσα στοιχεία είχαν ζητηθεί και ότι έχουν παγώσει ορισμένοι λογαριασμοί.

Τόνισε επίσης ότι υπάρχει στενή συνεργασία με υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες εκφράζουν ικανοποίηση για τα μέτρα που λαμβάνει η Κύπρος.

Είπε ακόμα ότι τα ποσα που αναφέρονται στην Κύπρο δεν είναι μεγάλα και διέψευσε ότι πρόκειται για 22 λογαριασμούς.

Ελληνική Τράπεζα: Είχε ενημερώσει τη ΜΟΚΑΣ για Liberty Reserve
Σε ανακοίνωση της αναφορικά με το θέμα της δίωξης της εταιρείας Liberty Reserve, από τις αρχές των ΗΠΑ, η Ελληνική Τράπεζα διευκρινίζει ότι «ενεργώντας προληπτικά και έγκαιρα, εντόπισε λογαριασμούς που αναφέρονται στη συγκεκριμένη δίωξη και έλαβε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα» και πως «εκεί όπου κρίθηκε αναγκαίο, προέβη σε ενημέρωση της Αρμόδιας Αρχής, ήτοι της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ), από τον Ιανουάριο του 2012».

Σημειώνει ακόμη ότι από τότε είναι σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τη ΜΟΚΑΣ, η οποία με την σειρά της συνεργάζεται με τις αμερικάνικες Αρχές.


«Οι πιο πάνω ενέργειες καταδεικνύουν έμπρακτα την πλήρη δέσμευση της Ελληνικής Τράπεζας στην καταπολέμηση του παράνομου χρήματος», προσθέτει.


Υπόθεση Liberty: 6 δισ. δολ. φέρονται να ξέπλυναν 4 τράπεζες στην Κύπρο
Τέσσερις τράπεζες στην Κύπρο, η Ελληνική Τράπεζα, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, η EuroBank και η Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως φέρονται να εμπλέκονται σε υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος ύψους έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την οποία κατηγορείται η αμερικάνικη εταιρεία Liberty Reserve.

Στο κατηγορητήριο το οποίο διαβάστηκε χθες ενώπιον δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, αναφέρθηκε ότι η εταιρεία επέτρεπε την μεταφορά χρημάτων από παράνομες δραστηριότητες, όπως υποκλοπή πιστωτικών καρτών, διαδικτυακές «πυραμιδωτές» επενδύσεις χρημάτων, παιδική πορνογραφία και άλλα εγκλήματα.

Οπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, από τους 45 τραπεζικούς λογαριασμούς που φαίνεται ότι διασυνδέονται με την παράνομη δραστηριότητά της Liberty Reserve, οι 22 βρίσκονται στις τέσσερις κυπριακές τράπεζες.

Στην Μονάδα καταπολέμησης αδικημάτων συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) παρέπεμψε σήμερα η Κυβέρνηση σε σχέση με δημοσίευμα της Wall Street Journal για υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στην Κύπρο (και σε άλλες χώρες) από παράνομες δραστηριότητες στις ΗΠΑ.

Στην ΜΟΚΑΣ παραπέμπει η Κυβέρνηση
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης ερωτηθείς για το θέμα μετά την συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, απάντησε ότι έχει ήδη δώσει τεκμηριωμένες απαντήσεις η Επικεφαλής της ΜΟΚΑΣ.

«Για όσους έχουν ήδη μπει στην ιστοσελίδα της εφημερίδας (Wall Street Journal) θα δουν ότι έχει δώσει πολύ σημαντικές και αποφασιστικές απαντήσεις η κ. Παπακυριακού της ΜΟΚΑΣ, παραπέμπουμε εκεί γιατί όντως οι απαντήσεις αυτές είναι πάρα πολύ τεκμηριωμένες», δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

Η κ. Παπακυριακού σε δηλώσεις τις οποίες παραθέτει το σχετικό δημοσίευμα, αναφέρει ότι η εταιρεία Makelina που φαίνεται να είναι συνδεδεμένη με την υπόθεση της Liberty Reserve είναι εταιρεία του Μπελίζ.

Όπως αναφέρει η κ. Ρωσσίδου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, υο γραφείο της είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις αμερικανικές αρχές από το 2012 για την υπόθεση και έχει παραχωρήσει συγκεκριμένα στοιχεία που έχουν να κάνουν με τραπεζικά έγγραφα.

Προσθέτει ακόμη ότι κυπριακές τράπεζες έχουν δώσει πληροφόρηση για ύποπτες συναλλαγές που σχετίζονται με την υπόθεση και ότι κάποια κεφάλαια σε κυπριακούς λογαριασμούς έχουν ήδη παγώσει.

Τράπεζα Αναπτύξεως: «Καμία συναλλαγή με την Liberty»
Η Τράπεζα Αναπτύξεως τονίζει ότι «δεν διατηρεί λογαριασμό της Liberty Reserve oύτε και διεξήγαγε οποιαδήποτε συναλλαγή με την εταιρεία αυτή». Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι, όσον αφορά την εταιρεία η οποία αναφέρεται στην υπόθεση ότι έχει λογαριασμό με την Τράπεζα, «η Τράπεζα τήρησε πιστά όλους τους κανονισμούς για πρόληψη και καταπολέμηση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος».

Πάγια τακτική της Κυπριακής Τράπεζας Αναπτύξεως, προστίθεται στην ανακοίνωση, «είναι η απόλυτη, συνεπής, πιστή και αυστηρή εφαρμογή όλων των σχετικών ρυθμίσεων και κανονισμών».  Ως εκ τούτου, καταλήγοντας η Τράπεζα Αναπτύξεως σημειώνει ότι λαμβάνει συστηματικά και με συνέπεια τα απαιτούμενα μέτρα για την πρόληψη και καταπολέμηση παράνομων χρηματοοικονομικών συναλλαγών και προς τούτο συνεργάζεται όπoτε κρίνεται αναγκαίο με την ΜΟΚΑΣ.
 
Eurobank: Το πρώτο εξάμηνο του 2012 τερματίστηκαν οι λογαριασμοί
Σε σχέση με την υπόθεση δίωξης της εταιρείας Liberty Reserve (όπως αυτό έχει δημοσιευτεί στον τύπο στις 30/5/2013) από τις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών και της αναφοράς του ονόματος δύο εταιρειών, που αναφέρεται ότι διατηρούσαν λογαριασμούς με την Eurobank Cyprus Ltd, η Τράπεζα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιθυμεί να ενημερώσει τα ακόλουθα:

Στα πλαίσια των αυστηρών ελέγχων που διενεργούνται σε συνεχή βάση από την Τράπεζα για όλες τις συναλλαγές των πελατών της με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό και χειρισμό οποιωνδήποτε συναλλαγών που ενδέχεται να θεωρηθούν ως ύποπτες ή ασυνήθιστες, σύμφωνα με τις πρόνοιες των διαδικασιών που έχει θεσπίσει η Τράπεζα, «η λειτουργία των εν λόγω λογαριασμών τερματίστηκε το πρώτο εξάμηνο του 2012 με πρωτοβουλία της Τράπεζας και σύμφωνα με τις πολιτικές της, πολύ πριν δημοσιοποιηθεί η όλη υπόθεση».

Σύμφωνα με την Eurobank, «o αριθμός των συναλλαγών που διενεργήθηκε μέσω των συγκεκριμένων λογαριασμών ήταν πολύ περιορισμένος με το συνολικό ποσό που διακινήθηκε  μέσω των δύο αυτών εταιρειών να αποτελεί λιγότερο του 0,1%» σε σύγκριση με τα συνολικά ποσά που διακινήθηκαν σύμφωνα με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Η Τράπεζα, όπως τονίζει, «ευρίσκεται σε στενή επικοινωνία και πλήρη συνεργασία με τη Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) για την υπόθεση».

Η Τράπεζα, καταλήγοντας αναφέρει ότι «διαθέτει και εφαρμόζει τις διαδικασίες και όλους τους μηχανισμούς για την παρεμπόδιση ξεπλύματος παράνομου χρήματος, με απώτερο σκοπό την προστασία τόσο της ίδιας της Τράπεζας όσο και του γενικότερου χρηματοοικονομικού συστήματος της Κύπρου».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση