ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ζήτησαν εξηγήσεις από το ΥΠΑΝ για τις εγγραφές μαθητών

«Το ΥΠΑΝ δεν έχει οποιαδήποτε ατζέντα όπως αυτό αφήνεται να αιωρείται», δήλωσε ο Γιώργος Παντελή

Του Χρίστου Μπουρή

Του Χρίστου Μπουρή

Το ζήτημα που προέκυψε με τις εγγραφές των μαθητών μέσω του συστήματος eΔΕΑ συζητήθηκε σήμερα στην επιτροπή Παιδείας της Βουλής. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις αντιδράσεις για τις ενδείξεις «Γονέας 1» και «Γονέας 2» και η επιλογή που υπήρχε για απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών. Επίσης, τέθηκε και το θέμα του γραμματειακού προσωπικού στα σχολεία, κυρίως για το θέμα της υποστελέχωσης και του φόρτου εργασίας που επωμίζονται.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας, Γιώργος Παντελή όπου στις εισαγωγικές του αναφορές είπε ότι «έγινε μεγάλη φασαρία για το τίποτα» κρατώντας τη γραμμή που έθεσε και το υπουργείο στην ανακοίνωσή του που έκανε λόγο και για «θεωρίες συνομωσίας». Όπως είπε, για να γίνει εγγραφή των παιδιών, πρέπει να γίνει ταυτοποίηση μέσω του CyLogin και εκεί εμφανίζονται τα στοιχεία του μαθητή. Στη συνέχεια αυτό που βλέπει ο κάθε γονέας δεν υπάρχει ο χαρακτηρισμός για «Γονέα 1» και «Γονέα 2».

Απουσία διαλόγου και προγραμματισμού, λέει η ΠΟΕΔ

Εκ μέρους της ΠΟΕΔ η κ. Μύρια Βασιλείου τόνισε ότι η κατάσταση θα ήταν πιο διαχειρίσιμη εάν είχε προηγηθεί διάλογος με το ΥΠΑΝ, προσθέτοντας ότι η διαδικασία δημιούργησε αχρείαστο άγχος στις Διευθύνσεις των σχολείων. Παράλληλα, ανέφερε ότι υπήρξαν και αρκετά πρακτικά ζητήματα αφού μητέρες μπορεί να εγγράφονταν και στα δύο πεδία, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που κάποια σχολεία δεν περιλαμβάνονταν στην πλατφόρμα.

Αίσθηση προκάλεσαν και οι αναφορές από πλευράς της Ανεξάρτητης Παγκύπριας Συντεχνίας Βοηθητικού Γραμματειακού Προσωπικού σχετικά με απειλές από πλευράς του ΥΠΑΝ για πειθαρχικές διώξεις σε όσες γραμματείες δεν θα συμμετείχαν στη διαδικασία των εγγραφών. Ο κ. Παντελή ανέφερε ότι το «ΥΠΑΝ δεν απείλησε κανένα».

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας τόνισε ότι «είμαστε υπέρ της ψηφιακής μετάβασης», όμως για το σύστημα της ηλεκτρονικής εγγραφής των μαθητών έγιναν δέκτες έντονων παραπόνων. Έθιξε το ζήτημα για το μάθημα των θρησκευτικών και την επιλογή για απαλλαγή λέγοντας πως αυτό «δείχνει την υποβάθμιση του μαθήματος».

Όσον αφορά το «Γονέας 1» και «Γονέας 2» ο κ. Κάρουλλας ρώτησε «που πήγε ο όρος πατέρας και μητέρα» προσθέτοντας πώς η ψηφιακή μετάβαση θα πρέπει να γίνεται με κάθε σεβασμός στις αρχές και αξίες του τόπου.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης είπε ότι «δεν υπάρχει ούτε γονέας 1, ούτε ενάμιση, ούτε 2. Υπάρχει πατέρας και μητέρα» τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να «μην υποβαθμίζουμε το μάθημα των θρησκευτικών».

Ο Ανδρέας Καυκαλιάς από το ΑΚΕΛ σημείωσε ότι «οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες είναι μια εξέλιξη που δεν πρέπει να μας φοβίζει», λέγοντας όμως ότι το ζήτημα είναι ότι δεν είναι σε εκείνο το επίπεδο ετοιμότητας που θα έπρεπε. Επίσης, τόνισε και το ζήτημα για δράσεις που αφορούν το γραμματειακό προσωπικό σχετικά με τους όρους εργασίας, τη μισθολόγια, αλλά και τη μεγάλη υποστελέχωση που υπάρχει. Από την ΕΔΕΚ, ο κ. Ανδρέας Αποστόλου τόνισε ότι «οι όροι μητέρας και πατέρα είναι οι ορθοί» και τα θέματα που προκύψαν μας κάνουν όλους πιο σοφούς.

Ο Αλέκος Τρυφωνίδης είπε πως παρόλο που διορθώθηκε το θέμα θεωρεί πως δεν ήταν λάθος, και πιστεύει πώς ότι έγινε ήταν σκόπιμο καθώς «το θέμα είναι πιο βαθύ γιατί υπάρχουν πιέσεις για αυτά».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους έθεσε το ερώτημα ποιου οδηγία ήταν να γίνουν αυτά, προσθέτοντας πως δεν γίνεται το ΥΠΑΝ να μη γνωρίζει ότι τα θρησκευτικά είναι υποχρεωτικό μάθημα; «Τι υπουργείο είναι αυτό;», είπε χαρακτηριστικά.
Από μεριάς ΕΛΑΜ ο Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι «δεν είναι για όλους αποδεκτό ότι μπορούμε να ψηφιοποιήσουμε τα πάντα. Στην προσπάθεια να μοντερνοποιήσουμε την χώρα οδηγούμαστε σε λάθη». Υποστήριξε ότι η ευθύνη για ότι προέκυψε βαραίνει ολοκάθαρα την υπουργό Παιδείας και δήλωσε πως δεν αποδέχονται τις δικαιολογίες του ΥΠΑΝ.

Ο Σωτήρης Ιωάννου ανέφερε πως άκουσε ένα σωρό δικαιολογίες από το ΥΠΑΝ και ανέφερε ότι το πρόβλημα δεν διορθώθηκε, αφού ακόμη γράφει βιολογικός και νομικός γονέας. Μάλιστα διερωτήθηκε από που το βρήκαν αυτό με τη θρησκευτική μειονότητα, ρωτώντας «σε ποια χώρα της Ευρώπης συμβαίνει αυτό;».

Ο κ. Παντελή στις καταληκτικές του αναφορές σημείωσε πως για αυτούς το θέμα με το «Γονέας 1» και «Γονέας 2» δεν υπάρχει, προσθέτοντας πως το σύστημα σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό λειτούργησε ικανοποιητικά. Μάλιστα, λέχθηκε ότι πήραν την έντυπη αίτηση και απλά την ψηφιοποίησαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Χρίστου Μπουρή

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση