![](https://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/wnp/articles/202502/547303/images/b_fast-track.jpg)
![Της Δωρίτας Γιαννακού](assets/modules/wnp/authors/167/images/doritayiannakou3.jpg)
Της Δωρίτας Γιαννακού
Όπλο κατά της γραφειοκρατίας και των αργών διαδικασιών αδειοδότησης επενδυτικών έργων αποκτούν οι αρμόδιοι φορείς, καθώς η κυβέρνηση προωθεί νέο στρατηγικό σχέδιο για προσέλκυση επενδύσεων, στο πλαίσιο του οποίου δημιουργείται οργανισμός όπου θα συστεγάζονται οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων οργανισμών και τμημάτων που θα προωθούν άμεσα τα αιτήματα για επενδύσεις με ταχείες διαδικασίες (fast-track). Παράλληλα, η κυβέρνηση βάζει στην εξίσωση και την ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής προϊόντων επιδιώκοντας τη διεθνοποίηση της κυπριακής βιομηχανίας. Συγκεκριμένα, μέσω του Εγγράφου Πολιτικής για την ανταγωνιστικότητα και διεθνοποίηση της κυπριακής βιομηχανίας 2025-2030 που ετοίμασε το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας προωθείται η εξωστρέφεια της κυπριακής βιομηχανίας με προϊόντα που θα τεθούν υπό την επωνυμία «Cyprus made», στο πλαίσιο του επανακαθορισμού της κυπριακής εταιρικής ταυτότητας (rebranding).
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται το στρατηγικό σχέδιο δράσης μαζί με το Έγγραφο Πολιτικής για την ανταγωνιστικότητα και τη διεθνοποίηση της κυπριακής βιομηχανίας 2025-2030, να πάρουν το πράσινο φως από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Κύρια επιδίωξη της κυβέρνησης η δραστική μείωση της γραφειοκρατίας και η ενδυνάμωση των μηχανισμών για διεκπεραίωση των αιτημάτων των ξένων επενδυτών
Fast track αδειοδοτήσεις
Κύριος στόχος τόσο της κυβέρνησης όσο και των εμπλεκόμενων φορέων είναι η μετεξέλιξη και η ενδυνάμωση των μηχανισμών για την ταχεία διεκπεραίωση των αιτημάτων των ξένων επενδυτών. Προστίθεται, ωστόσο, ότι το κέντρο επιχειρηματικής υποστήριξης το οποίο θα έχει την ευθύνη της αδειοδότητης επενδύσεων δεν θα αφορά μόνο τις ξένες επενδύσεις, αλλά θα υποστηρίζει ταυτόχρονα και τοπικούς επενδυτές.
Όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι φορείς, η συστέγαση των εμπλεκόμενων κάτω από έναν ενιαίο οργανισμό θα ενισχύσει την όλη προσπάθεια για προσέλκυση των επενδύσεων. Την ίδια ώρα, αναμένεται όπως καταστήσει πιο εύκολη την ολοκλήρωση των επενδύσεων. Στο όλο εγχείρημα εμπλέκονται το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, το υπουργείο Οικονομικών και η Προεδρία.
Ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αυτή διαδραματίζει και ο Invest Cyprus ως ο αρμόδιος μηχανισμός επενδύσεων μέσω της ενδυνάμωσης των μηχανισμών και συγκεκριμένα της Μονάδας Διευκόλυνσης Εταιρειών, το γνωστό Business Facilitation Unit (BFU).
Τα οφέλη
Πολλαπλά αναμένεται να είναι τα οφέλη από αυτό το νέο στρατηγικό σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων που καταρτίζει η κυβέρνηση. Ειδικότερα, η ταχεία διεκπεραίωση και υλοποίηση των επενδύσεων αναμένεται να επιφέρει άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία και να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας, διευκρινίζουν οι εμπλεκόμενοι φορείς. Η όλη προσπάθεια της κυβέρνησης με τη δημιουργία του νέου αυτού οργανισμού που θα συστεγάζει τους εκπροσώπους των οργανισμών που εμπλέκονται στη διαδικασία αδειοδότησης μιας επένδυσης, αναμένεται να μειώσει δραστικά τον χρόνο που χρειαζόταν προκειμένου να εξασφαλίσει ο κάθε επενδυτής τις απαιτούμενες εγκρίσεις για να προχωρήσει άμεσα με το εκάστοτε έργο.
Εξάλλου, το ζήτημα των αργών διαδικασιών αδειοδότησης και της γραφειοκρατίας, τόσο για μικρές όσο και για μεγάλες αναπτύξεις, αποτελούσε διαχρονικά μείζον ζήτημα για τους επενδυτές, οι οποίοι βολιδοσκοπούσαν αναπτύξεις και επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην Κύπρο, προσθέτουν οι αρμόδιοι.
Πολιτική εξωστρέφειας
Αναφορικά με την ανταγωνιστικότητα και διεθνοποίηση της κυπριακής βιομηχανίας 2025-2030, το υπουργείο Ενέργειας προωθεί μια ενιαία πολιτική εμπορίου και βιομηχανίας. Μέσω αυτής της προσπάθειας επιδιώκεται αφενός η ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής προϊόντων και αφετέρου η διεθνοποίηση της κυπριακής βιομηχανίας και η εξωστρέφεια των κυπριακών επιχειρήσεων. Όπως έγινε γνωστό, η συγκεκριμένη πολιτική θα αξιοποιεί τις δυνατότητες της Κύπρου και θα προωθεί την εξωστρέφεια της κυπριακής βιομηχανίας με προϊόντα που έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν τον ανταγωνισμό και εκτός Κύπρου. Τα συγκεκριμένα προϊόντα θα είναι εθνικής επωνυμίας με συγκριτικό πλεονέκτημα που παρουσιάζουν παγκόσμια προοπτική. Τα συγκεκριμένα προϊόντα θα ονομάζονται Cyprus made και η ενιαία αυτή πολιτική αναμένεται να ενισχύσει τη βιομηχανική παραγωγή και ανταγωνιστικότητα των εγχώριων επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές.
Τι περιλαμβάνει το Έγγραφο Πολιτικής
Με όραμα να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος, ανταγωνιστικός, ευέλικτος και ανθεκτικός βιομηχανικός τομέας με διεθνή προσανατολισμό, μέσω της διασύνδεσης των πολιτικών βιομηχανικής παραγωγής με τις στρατηγικές διεθνοποίησης των επιχειρήσεων, παρουσιάστηκε πρόσφατα το Έγγραφο Πολιτικής για την ανταγωνιστικότητα και διεθνοποίηση της κυπριακής βιομηχανίας 2025-2030. Το Έγγραφο Πολιτικής, το οποίο καταρτίστηκε από το υπουργείο Ενέργειας, επικεντρώνεται στη στόχευση σε στρατηγικούς τομείς, την προώθηση της βιωσιμότητας, την ενίσχυση της καινοτομίας και της τεχνολογίας, καθώς και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και των δεξιοτήτων του.
Όπως τονίστηκε στην παρουσίασή του, τα πλεονεκτήματα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της Κύπρου είναι η στρατηγική γεωγραφική της θέση, η ιδιότητα του μέλους της ΕΕ, το ελκυστικό φορολογικό και επιχειρηματικό της περιβάλλον, το υψηλό μορφωτικό επίπεδο των κατοίκων της και το ενισχυμένο ακαδημαϊκό και ερευνητικό της περιβάλλον.
Στον αντίποδα, τα μειονεκτήματα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της Κύπρου, όπως λέχθηκε, είναι το αυξημένο κόστος της παραγωγής ενέργειας, των μεταφορών, η εισαγωγή πρώτων υλών, η γραφειοκρατία και οι χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδοτήσεων και η περιορισμένη διασύνδεση.
Επιπρόσθετα, παρουσιάστηκαν οι κύριοι τομείς της κυπριακής μεταποιητικής βιομηχανίας, οι τομείς και τα προϊόντα με προοπτική ανάπτυξης, η σχέση του εξωτερικού εμπορίου με τη βιομηχανία, οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων, και οι ενέργειες του υπουργείου Ενέργειας για υποστήριξη της εξαγωγικής δραστηριότητας.
Παράλληλα, παρουσιάστηκαν οι 6 στρατηγικές κατευθύνσεις του υπουργείου Ενέργειας, οι οποίες είναι το επιχειρηματικό περιβάλλον και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, η πράσινη μετάβαση, η ψηφιακή μετάβαση, το ανθρώπινο δυναμικό και οι δεξιότητές του, η ενίσχυση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, καθώς και ο καταρτισμός στρατηγικής για διεθνοποίηση της κυπριακής βιομηχανίας.