ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σπασμωδικές τουρκικές αντιδράσεις για το τρυπάνι

Φραστική ένταση με Αθήνα και επιστροφή του Barbaros και μιας φρεγάτας στη περιοχή

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Δυο εικοσιτετράωρα μετά την άφιξη του πλωτού γεωτρύπανου West Capella, στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ η Άγκυρα ανεβάζει και πάλι τους τόνους ακολουθώντας την πεπατημένη των απειλών και προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή, και εκτός χωρικών υδάτων της Δημοκρατίας. Σε μια προσπάθεια να δηλώσει παρούσα στην περιοχή η Άγκυρα φέρνει και πάλι το ερευνητικό σκάφος Barbaros.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη Νίκου Στέλγια, το Barbaros μετά από παραμονή περίπου δυο εβδομάδων στα τουρκικά παράλια, απέναντι από την Καρπασία, επιστρέφει στην περιοχή χωρίς να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες.

Συνάμα όπως μεταδόθηκε από την τουρκική πρωτεύουσα, μια φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού της χώρας θα έλθει στην περιοχή με αποστολή να παρακολουθεί τις εργασίες στο τεμάχιο 11. Κινήσεις που δεν φαίνεται να προκαλούν έκπληξη και να κινούνται εντός του πλαισίου συμπεριφοράς, που έχει επιδείξει η τουρκική πλευρά σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν. Στην Λευκωσία οι δημόσιοι τόνοι αντίδρασης παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Εξάλλου το βράδυ της Πέμπτης το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στην δημοσιότητα ανακοινωθέν προειδοποιώντας για απαντήσεις σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης προσπάθησε να μην τροφοδοτήσει τους υψηλούς τόνους που συντηρούνται μέσω δημοσιευμάτων, κυρίως εκτός Κύπρου, ρίχνοντας τις προσδοκίες για τις ενεργειακές δυνατότητες του τεμαχίου 11. Αρμόδιες πηγές λένε στην «Κ» πως δεν χρειάζονται ούτε μεγάλα λόγια ούτε τίποτα συναφές από εδώ και πέρα. Στο πνεύμα αυτό δεν υπήρξε εμπλοκή ούτε στην αντιπαράθεση Ελλάδας - Τουρκίας. 

Κόντρα με Αθήνα

Οι δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ προκάλεσαν κλίμα αντιπαράθεσης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας με εντυπωσιακό στοιχείο τη φρασεολογία που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας.Ο έλληνας πρωθυπουργός αφού χαρακτήρισε «φυσιολογική» τη προχθεσινή εξέλιξη στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι και τις επόμενες ημέρες θα έχουμε μία «φυσιολογική» εξέλιξη και για την Τουρκία παρατήρησε:

«Ας κρατήσουν αυτήν τη ρήση και οι γείτονές μας. Διότι κάποια στιγμή, ξέρετε, όταν φωνάζεις πολύ και δημιουργείς φασαρία, τότε δεν κάνεις καλό. Ούτε στα σχέδιά σου, ούτε μπορείς να πετύχεις πολλά πράγματα». Ερωτηθείς για την προκλητική τακτική των Τούρκων στην περιοχή ο κ. Τσίπρας είπε.

«Στην εξωτερική πολιτική θυμάμαι μία ρήση, που την κρατάω πάντοτε στο μυαλό μου, η οποία λέει ότι αποτελεσματικότερος σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει, αλλά αυτός που είναι καλός φύλακας δεν χρειάζεται να γαβγίζει», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Εμείς, λοιπόν, δεν έχουμε μεγάλες κορώνες, ούτε γαβγίζουμε πολύ, αλλά πιστεύω ότι προασπίζουμε αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

Έχουμε δικαιώματα λέει ο Μεβλούτ

Την κάθοδο του Barbaros καθώς και της φρεγάτας ουσιαστικά είχε προαναγγείλει ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών ο οποίος κατά την διάρκεια της χθεσινής μέρας είχε δηλώσει ότι η χώρα του θα αντιδρούσε λαμβάνοντας μέτρα θεωρώντας ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στα κοιτάσματα. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε τα υπουργεία Εξωτερικών και Ενέργειας επεξεργάζονται τα μέτρα που θα ληφθούν.

Παρέμβαση ΟΗΕ

Τη ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Στέφαν Ντουζαρίκ εξέφρασε την ανησυχία του οργανισμού για ενδεχόμενο «θερμό επεισόδιο» μετά την έναρξη της διαδικασίας γεώτρησης στο οικόπεδο 11 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ειδικότερα, ο Στέφαν Ντουζαρίκ τόνισε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα ήθελαν να δουν οποιαδήποτε περιστατικά, προφανώς ανησυχούμε από τις συνεχείς εντάσεις στη συγκεκριμένη περιοχή».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Θα συμμετάσχει σε συνάντηση οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών τόσο από την ισραηλινή όσο και από την παλαιστινιακή πλευρά, ...
ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X