ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επιμένει για δύο κράτη και από τις Βρυξέλλες ο Τατάρ

Επιβεβαίωσε παρουσία Ηνωμένου Βασιλείου στην άτυπη και διεργασίες για νέα οδοφράματα - Σκοπεύει να επαναδιεκδικήσει τη θέση του Τ/Κ ηγέτη στις εκλογές

Του Γιώργου Κακούρη

Του Γιώργου Κακούρη

Στα τέλη Ιανουαρίου αναμένει τη διευρυμένη άτυπη συνάντηση για το Κυπριακό, είπε ο Τ/Κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, επιβεβαιώνοντας στην «Κ» και την παρουσία του Ηνωμένου Βασιλείου σε χαμηλότερο επίπεδο από αυτό των Υπουργών Εξωτερικών, ενώ επέμεινε πως ο στόχος του είναι η συνύπαρξη δύο κρατών στην Κύπρο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Τατάρ βρισκόταν στις Βρυξέλλες μετά από πρόσκληση του πρέσβη της Τουρκίας στο Βέλγιο, όπου είχε επαφές με Τουρκοκύπριους φοιτητές και απόδημους, αν και δεν έγιναν επίσημες επαφές με αξιωματούχους όπως αναμενόταν.

Στο πλαίσιο της παρουσίας του κ. Τατάρ στις Βρυξέλλες, η Τουρκική πρεσβεία πραγματοποίησε συνάντηση με μικρό αριθμό δημοσιογράφων από ΜΜΕ που έχουν τη βάση τους στην έδρα της ΕΕ, σε ξενοδοχείο στα προάστια της πόλης.

Ερωτηθείς για την επικείμενη άτυπη συνάντηση που προγραμματίζεται με την παρουσία των εγγυητριών, ο κ. Τατάρ σημείωσε πως αποτελεί ευκαιρία «να εκφράσουμε τις προσδοκίες μας» και επεσήμανε πως δεν πρόκειται για συνάντηση μετά την οποία θα υπάρξουν επίσημες διαπραγματεύσεις, καθώς πρώτα θα πρέπει να βρεθεί κοινό έδαφος. Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως θα πρέπει να γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα.

Κληθείς να σχολιάσει πότε αναμένεται να γίνει αυτή η συνάντηση, ο κ. Τατάρ είπε «νομίζω μετά τον νέο χρόνο γιατί τώρα είναι αρκετά απασχολημένοι στα Ηνωμένα Έθνη».

Θα πρέπει «να γίνει κάποια προετοιμασία για τη συνάντηση και μετά έρχονται τα Χριστούγενα» και εκτίμησε πως η συνάντηση θα γίνει «τέλη Ιανουαρίου».

Σε ερώτηση της «Κ» για το αν θα συμμετάσχει και το Ηνωμένο Βασίλειο στην άτυπη συνάντηση, σημείωσε η θέση της τ/κ πλευράς ήταν για συνάντηση των πλευρών μόνο με Ελλάδα και Τουρκία αλλά πως «οι Βρετανοί θέλουν να είναι εκεί». Τα Ηνωμένα Έθνη, πρόσθεσε «τους είπαν πως η συμμετοχή τους θα είναι σε χαμηλότερο επίπεδο», με άλλα λόγια όχι σε επίπεδο ΥΠΕΞ αλλά εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών κάτι που «θα ικανοποιούσε όλες τις πλευρές».

Ως εκ τούτο, πρόσθεσε αστειευόμενος, αντί για τέσσερις συν ένα ή πέντε συν ένα, η συνάντηση θα είναι «τεσσερισίμιση συν ένα».

Ερωτηθείς εν τω μεταξύ αν έχει στόχο να επαναδιεκδικήσει τη θέση του Τ/Κ ηγέτη, ο κ. Τατάρ ανέφερε πως «προσπαθώ, οπότε πρέπει να δούμε τις δημοσκοπήσεις» και πως «αν έχω πιθανότητες θα ξαναδιεκδικήσω».

Σε σχέση με τις συζητήσεις για τα οδοφράγματα, ο κ. Τατάρ επεσήμανε πως μέχρι στιγμής συζήτησε σε τεχνικό επίπεδο και με τον Τ/Κ δήμαρχο Λευκωσίας. Το καλύτερο σημείο διέλευσης για τους Τ/Κ, σημείωσε, θα ήταν αυτό της Μιας Μηλιάς, λόγω της τεράστιας κίνησης που συγκεντρώνεται στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου.

«Αναμένω από την ε/κ πλευρά ποιο σημείο διέλευσης θέλουν να ανοίξει» πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει διάνοιξη σε δύο σημεία, όχι μόνο για τους απλούς πολίτες αλλά και για φορτηγά στο πλαίσιο του εμπορίου μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής.

«Δεν μπορούμε να έχουμε ενωμένο νησί» τόνισε σε άλλο σημείο της συζήτησης, σημειώνοντας πως το όραμα του είναι η ύπαρξη ενός Τουρκοκυπριακού κράτους στην ΕΕ που να μπορεί να αποτελεί γέφυρα με την Τουρκία.

Ο σύμβουλος επικοινωνίας του κ. Τατάρ μάλιστα παρενέβη σε κάποιο σημείο για να επισημάνει πως σε πρόσφατη συνέντευξη του στην «Κ», ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Τζον Κένινγκ, είχε αναφέρει πως η επανένωση δεν είναι πλέον ρεαλιστική. (Ο κ. Κένινγκ υπενθυμίζεται ανέφερε στη συνέντευξη πως «όλα κατέρρευσαν στο Κραν Μοντάνα το 2017. Από τότε, δεν έχω δει βήματα προς μια διευθέτηση και, ειλικρινά, δεν νομίζω ότι η επανένωση είναι στον ορίζοντα. Η επανένωση είναι, για το άμεσο μέλλον τουλάχιστον, εκτός τραπεζιού, πιθανότατα και για δεκαετίες».)

Από την πλευρά του ο κ. Τατάρ υπογράμμισε πως «αν δεν επανακαθορίσουμε τους κανόνες του παιχνιδιού, δεν θα έχουμε πολιτική διευθέτηση».

Τόνισε ακόμα πως την τελευταία περίοδο με την στήριξη της Τουρκίας γίνεται προσπάθεια συμμετοχής της «ΤΔΒΚ» σε περισσότερα διεθνή φόρουμ, παραπέμποντας στο καθεστώς παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών, και εκφράζοντας την προσδοκία για περισσότερες σχέσεις με τις χώρες του οργανισμού. Σημείωσε όμως πως δεν μπορεί να λάβει πρόσκληση σε φιλικές χώρες λόγω αντιδράσεων ευρωπαϊκών κρατών.

Εξέφρασε την ελπίδα πως η Ελλάδα, μέσω της βελτιωμένης σχέσης με την Τουρκία, «μπορεί να βοηθήσει τους Ε/Κ να καταλάβουν καλύτερα τους Τ/Κ».

Ο Τ/Κ ηγέτης σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση και ο Νίκος Χριστοδουλίδης λένε πως είναι έτοιμοι να εργαστούν για την βελτίωση των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας, παράλληλα με τη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας - Ελλάδας.

Ζήτησε όμως, ως «εκλεγμένος Πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων» να έχει περισσότερες ευκαιρίες να συναντήσει αξιωματούχους της ΕΕ και να συμμετάσχει σε συναντήσεις.

Ερωτηθείς από την «Κ» τι θεωρεί ότι άλλαξε, εφόσον δεν προσκαλείται σε διεθνείς συναντήσεις, από την εποχή που οι Ακιντζί και Αναστασιάδης συμμετείχαν στο φόρουμ του Νταβός μαζί ή τις κοινές επισκέψεις Μαυρογιάννη - Ναμί στις Βρυξέλλες, ο κ. Τατάρ σημείωσε πως αυτές οι συναντήσεις αφορούσαν τη λύση ομοσπονδίας, «η οποία προφανώς απέτυχε» όπως είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ, η ε/κ πλευρά βλέπει την τ/κ πλευρά ως μειονότητα και «δεν θα μοιραστούν εξουσία ούτε σε ομοσπονδιακή βάση», προσθέτοντας πως στις συναντήσεις αυτές γινόταν αναφορά και σε μηδενικές εγγυήσεις και στρατεύματα, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό όπως είπε. Επανέλαβε ακόμα τα περί αναφοράς του Προέδρου Αναστασιάδη στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για δύο κράτη.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως έχει προτείνει στην ε/κ πλευρά την διασύνδεση της Κύπρου με το ηλεκτρικό δίκτυο της ΕΕ μέσω Τουρκίας, σημειώνοντας πως αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει γρήγορα και με μικρότερο κόστος από την διασύνδεση με την ΕΕ μέσω Ελλάδας που συζητείται.

Ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε εκτενώς στην ιστορία της τ/κ κοινότητας στην Κύπρο, στον ρόλο της Τουρκίας στο νησί με παραπομπή στη Συνθήκη της Λωζάνης, την αποικιοκρατική περίοδο, τα γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας, και σημείωσε αρκετές φορές πως η τ/κ κοινότητα βρίσκεται σε πίεση λόγω του ότι δεν μπορεί να έχει διεθνείς επαφές και απευθείας εμπόριο και πτήσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιώργου Κακούρη

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση