ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Απόφαση ορόσημο» το Πόθεν Έσχες σε Γενικό και Βοηθό Εισαγγελέα

Η απόφαση αναδεικνύει το εύρος κυριαρχίας και εξουσίας που έχει η Βουλή, σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Δημητρίου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να κρίνει Συνταγματικό τον νόμο που ψήφισε η Βουλή και υποχρέωνε τον Γενικό και τον Βοηθό και Γενικό Εισαγγελέα να υποβάλλουν δήλωση Πόθεν Έσχες, σχολίασε στην εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» του ΣΠΟΡ FM 95.00 ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου.

Ο κ. Δημητρίου ανέφερε πως ο Γενικός Εισαγγελέας είναι το ισχυρότερο πρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς κατέχει τόσες εξουσίες και θα πρέπει να λογοδοτεί. «Αυτό κατέγραψε χθες το Ανώτατο Δικαστήριο, ότι οι ανεξάρτητοι αξιωματούχοι θα πρέπει να έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις που έχουν όλοι οι άλλοι», είπε συγκεκριμένα, προσθέτοντας πως από το 1960 μέχρι και σήμερα υπήρχε η τάση ότι τον Γενικό Εισαγγελέα δεν μπορεί να τον αγγίξει κανείς.

Ως πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής, ο κ. Δημητρίου τόνισε πως πέραν από τη δικαίωση που νοιώθουν από τη χθεσινή απόφαση, νοιώθουν και δικαιωμένοι για όλη την προσπάθεια που έκαναν, χαρακτηρίζοντας το χθεσινό ως «απόφαση ορόσημο». Η απόφαση δείχνει και το εύρος κυριαρχίας και εξουσίας της βουλής, σημειώνει μεταξύ άλλων. 

Σχετικά με το εάν ο ίδιος αντιμετώπισε εσωκομματικά προβλήματα για το λόγο ότι ήταν μόνος εκ μέρους ΔΗΣΥ που ψήφισε τον νόμο, είπε ότι «νοιώθω πολύ καλά με τη συνείδηση μου, νοιώθω και ακόμα πιο καλά να που κατάφερα να πείσω τους συναδέλφους μου του ΔΗΣΥ στη Θεσμών ότι αυτό έπρεπε να κάνουμε, χωρίς να καταθέσουμε τροπολογία, ούτε να στηρίξουμε μια άλλη τροπολογία. Τέλος καλό όλα καλά, γιαυτό υπάρχει δημοκρατία για να κάνουμε παραγωγική συζήτηση και να πείθουμε για το ορθό».

Ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι από την ημέρα δημοσίευσης του νόμου, που αυτό θα γίνει σήμερα, ο Γενικός και Βοηθός Εισαγγελέας θα πρέπει μέσα σε διάστημα τριών μηνών να στείλουν τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης στην τριμελή επιτροπή του κοινοβουλίου. Στην πρόταση νόμου που ψηφίστηκε υπάρχει και ένα προσχέδιο που θα μπορούν να ακολουθήσουν οι λογιστές των υπόχρεων προσώπων. Η επιτροπή του κοινοβουλίου θα κοιτάξει τις δηλώσεις και θα τις στείλει σε διάστημα 30 ημέρων στον Έφορο Φορολογίας, ο οποίος με τη σειρά του μέσα σε διάστημα 30 ημέρων από την μέρα που θα πάρει τις δηλώσεις θα πρέπει και τις δημοσιεύσει. «Δεν είναι κάτι δύσκολο και περίπλοκο. Προσπαθήσαμε να κάνουμε τη νομοθεσία όσο πιο απλά γίνεται», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΔΗΣΥ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση