ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΓΕ: Πολυεπίπεδος ο χειρισμός κυρώσεων ΕΕ στην Κύπρο

Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα, το θέμα της επιβολής κυρώσεων αποτελεί μέρος της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ

ΚΥΠΕ

Το θέμα των κυρώσεων που επιβάλλονται από την ΕΕ τυγχάνει χειρισμού στην Κύπρο σε διάφορα επίπεδα, ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης σε χαιρετισμό του την Παρασκευή σε εκδήλωση στην Ακαδημία της Νομικής Υπηρεσίας, στην οποία κύριος ομιλητής ήταν ο Αντιπρόεδρος του Γενικού Δικαστηρίου ΕΕ Σάββας Παπασάββας με θέμα «Πρόσφατη νομολογία του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα Κυρώσεων».

«Σε εθνικό επίπεδο, το θέμα των κυρώσεων που επιβάλλονται από την ΕΕ τυγχάνει χειρισμού σε διάφορα επίπεδα», είπε ο Γενικός Εισαγγελέας.

Για τυχόν ποινικές παραβιάσεις και διάπραξη ποινικών αδικημάτων, εξήγησε, «διενεργούνται ανακρίσεις από την Αστυνομία, υπό τη νομική επόπτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και συγκαλούνται συχνά συσκέψεις σε επίπεδο ΓΕ και ΒΓΕ για παρακολούθηση της πορείας του ανακριτικού έργου και παροχή καθοδήγησης, εκεί και όπου χρειάζεται».

Περαιτέρω, πρόσθεσε, λειτουργοί της Νομικής Υπηρεσίας συμμετέχουν παρέχοντας νομικές συμβουλές, τόσο στη Συμβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Κυρώσεων όσο και στη Μονάδα Εφαρμογής Κυρώσεων.

Ανέφερε επίσης ότι η Μονάδα Εφαρμογής Κυρώσεων ασχολείται με την εξέταση αιτημάτων που εμπίπτουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα που επηρεάζονται από κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ή/και Περιοριστικά Μέτρα από Κανονισμούς της ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι η Συμβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Κυρώσεων εξετάζει αιτήματα από πιστωτικά ιδρύματα (για πελάτες τους φυσικά ή νομικά πρόσωπα), οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι του Κανονισμού (ΕΕ) 269/2014, σημειώνοντας ότι στη Συμβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Κυρώσεων συμμετέχει επίσης εκπρόσωπος της ΜΟΚΑΣ.

Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα, το θέμα της επιβολής κυρώσεων αποτελεί μέρος της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ και οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα από τα κράτη μέλη στη βάση των Συνθηκών της ΕΕ και με διαδικασία δύο σταδίων στην οποία εμπλέκεται το Συμβούλιο της ΕΕ.

Οι κυρώσεις, εξήγησε, «μπορεί να στρέφονται εναντίον κυβερνήσεων τρίτων χωρών, μη κρατικές οντότητες, ομάδες και φυσικά πρόσωπα, και διαλαμβάνουν διάφορα μέτρα, με πιο συνήθη τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, τις διπλωματικές κυρώσεις και άλλες οικονομικές κυρώσεις στους τομείς του εμπορίου, της άμυνας, της τεχνολογίας, των χρηματοοικονομικών, των μεταφορών και της ενέργειας».

Βεβαίως, επισήμανε, «οι κυρώσεις που επιβάλλονται, δεν θα πρέπει να παρεκκλίνουν από το διεθνές δίκαιο και θα πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες στις οποίες στηρίζεται η ΕΕ».

Και αυτός, είπε ο κ. Σαββίδης, «είναι ο ρόλος του ΔΕΕ και ειδικότερα του Γενικού Δικαστηρίου να το διασφαλίσει, εξετάζοντας προσφυγές και αποφασίζοντας επί θεμάτων που άπτονται, μεταξύ άλλων, της αναλογικότητας, της αναγκαιότητας καθώς και της επαρκούς αιτιολόγησής των κυρώσεων».

Ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε επίσης ότι στην κυπριακή νομοθεσία, η παραβίαση των κυρώσεων αποτελεί ποινικό αδίκημα, το οποίο διώκεται μόνο κατόπιν έγκρισης του Γενικού Εισαγγελέα.

Εάν η παραβίαση των κυρώσεων γίνεται από φυσικό πρόσωπο, το αδίκημα επισύρει ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δύο έτη ή χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις εκατό χιλιάδες ευρώ. Εάν η παραβίαση των κυρώσεων γίνεται από νομικό πρόσωπο, το αδίκημα επισύρει χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις τριακόσιες χιλιάδες ευρώ.

«Άλλα κράτη μέλη της ΕΕ στα οποία η παραβίαση των κυρώσεων αποτελεί ποινικό αδίκημα είναι η Γαλλία, η Δανία, η Κροατία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Ουγγαρία, η Πορτογαλία, η Σουηδία και η Φιλανδία», είπε.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του μετά τη διάλεξη ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι η Ακαδημία της Νομικής Υπηρεσίας, στο πλαίσιο του έργου της, έχει προσκαλέσει τον Αντιπρόεδρο του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διάλεξη «σε ένα πολύ σοβαρό και ενδιαφέρον θέμα, το οποίο είναι η αντιμετώπιση των κυρώσεων που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη, και πώς αντιμετωπίζονται αυτά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Γενικών Υποθέσεων, όπου ο κ. Παπασάββας είναι Αντιπρόεδρος».

«Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, γιατί οι κυρώσεις είναι ένα θέμα το οποίο μας αφορά πολύ σαν κοινωνία και πρέπει να λειτουργήσουμε και εμείς ως χώρα με τρόπο που να συνάδει με τις υποχρεώσεις που έχουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, στη διάλεξη του Δικαστή Σάββα Παπασάββα με θέμα: «Πρόσφατη νομολογία του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα Κυρώσεων», παρέστησαν, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, ο Αρχηγός Αστυνομίας, Δικαστές και λειτουργοί ανεξάρτητων Αρχών, κυβερνητικών Τμημάτων και Υπηρεσιών, οι αρμοδιότητες των οποίων σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το θέμα της παρουσίασης.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Θα συμμετάσχει σε συνάντηση οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών τόσο από την ισραηλινή όσο και από την παλαιστινιακή πλευρά, ...
ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X