ΚΥΠΕ
Να επιδείξουν ηγεσία, ευελιξία και διάθεση για συμβιβασμό, κάλεσε τους ηγέτες της Κύπρου η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της DG REFORM της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τζούντιθ Ρόζα, σημειώνοντας ότι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία.
Μιλώντας σε συζήτησης πάνελ με θέμα "Μπορούν οι Διαπραγματεύσεις για την Επανένωση της Κύπρου να Ξαναβρούν Ρυθμό;" στο πλαίσιο του 20ού Συνεδρίου του Economist, στη Λευκωσία η κ. Ρόζα επισήμανε επίσης ότι μέτρα όπως το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και για τις δύο κοινότητες θα μπορούσαν να στείλουν ισχυρά μηνύματα προόδου.
«Οι τρέχουσες προσπάθειες του ΟΗΕ, ιδιαίτερα αυτές του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, είναι αξιοσημείωτες υπό τις παγκόσμιες προκλήσεις. Η Κύπρος πρέπει να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία,» ανέφερε.
Η Ρόζα εξέφρασε την ελπίδα ότι το 2024 θα αποτελέσει την αρχή για την τελική ώθηση προς την επανένωση της Κύπρου, επισημαίνοντας τη βελτίωση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας και Ελλαδος-Τουρκίας ως ευνοϊκούς παράγοντες.
«Η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως αυτές τις εξελίξεις και θα συμβάλει διασφαλίζοντας ότι οποιαδήποτε τελική συμφωνία συμμορφώνεται με το ευρωπαϊκό δίκαιο», ανέφερε.
Τόνισε επίσης τη σημασία της κοινωνίας των πολιτών στη διαδικασία συμφιλίωσης και επίλυσης του Κυπριακού. Έκανε έκκληση για μεγαλύτερη συμμετοχή και πιο δομημένο ρόλο των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την επανένωση.
«Γενιές μεγάλωσαν σε ένα διαιρεμένο νησί, και η διαδικασία επίλυσης δεν θα λειτουργήσει αν η κοινωνία των πολιτών δεν συμμετάσχει ενεργά. Ταυτόχρονα, η συμμετοχή της πρέπει να γίνεται με δομημένο τρόπο και σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον,» δήλωσε η κ. Ρόζα.
Εξήρε τις πρόσφατες εξελίξεις, όπως το ανεπίσημο δείπνο που διοργάνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και τις προγραμματισμένες συναντήσεις για τη διερεύνηση νέων σημείων διέλευσης και διευρυμένης συνεργασίας. Υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να στηρίξει αυτές τις προσπάθειες με κάθε διαθέσιμο μέσο.
«Η ελπίδα μας είναι ότι αυτά τα βήματα θα οδηγήσουν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό το πλαίσιο του ΟΗΕ, με τελικό στόχο την επανένωση της Κύπρου. Ωστόσο, η διαδικασία πρέπει να παραμείνει κυπριακή και υπό κυπριακή ιδιοκτησία», σημείωσε.