ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρέσβης Ισραήλ: Λανθασμένη η απόφαση για εντάλματα σύλληψης

O Όρεν Ανόλικ αναφέρει πως η απόφαση «αποτελεί μια σκοτεινή στιγμή για το ΔΠΔ, υπονομεύοντας την αξιοπιστία του ΔΠΔ και τη νομιμότητά του ως θεσμού της δικαιοσύνης»

ΚΥΠΕ

Η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρώην Υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ είναι «μια λανθασμένη απόφαση που πρέπει να απορριφθεί εντελώς από κάθε αξιοπρεπή έθνος και λαό», δήλωσε την Παρασκευή στο ΚΥΠΕ ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο Όρεν Ανολίκ.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό Πρέσβη, η απόφαση για την έκδοση των εν λόγω ενταλμάτων σύλληψης «αποτελεί μια σκοτεινή στιγμή για το ΔΠΔ, υπονομεύοντας την αξιοπιστία του ΔΠΔ και τη νομιμότητά του ως θεσμού της δικαιοσύνης».

«Αντί να υποστηρίζει την αποστολή του, το Δικαστήριο έχει καταστεί πολιτικό εργαλείο. Χρησιμοποιείται και εξυπηρετεί πλέον τα πιο ακραία στοιχεία, εκείνα που εργάζονται για την αποσταθεροποίηση της ειρήνης και της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει δικαιοδοτική αρμοδιότητα για τα εν λόγω εντάλματα, διότι το Ισραήλ δεν είναι μέλος του ΔΠΔ. «Θεωρούμε τα εντάλματα αυτά όχι μόνο ως προσωπική επίθεση κατά του Πρωθυπουργού και του πρώην Υπουργού Άμυνας, αλλά ως επίθεση κατά του θεμελιώδους δικαιώματος του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του», ανέφερε.

Ερωτηθείς πώς πιστεύει ότι η απόφαση αυτή θα επηρεάσει τις όποιες διαπραγματεύσεις από εδώ και στο εξής σχετικά με την κατάπαυση του πυρός ή την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ο κ. Ανολίκ είπε ότι η ισραηλινή πλευρά ανησυχεί ότι η απόφαση αυτή θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σχετικά με κάθε είδους διαπραγμάτευση ή προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας με τη Χαμάς, εκφράζοντας την άποψη ότι «θα δώσει υποστήριξη στους τρομοκράτες, οι οποίοι θα αισθανθούν ενθαρρυμένοι και στη συνέχεια θα είναι ακόμη λιγότερο διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε οποιουδήποτε είδους συμφωνία».

«Φοβόμαστε ότι αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις διαπραγματεύσεις, αρνητικό αντίκτυπο στην πιθανότητα απελευθέρωσης των ομήρων και δυστυχώς αρνητικό αντίκτυπο στην κατάσταση στη Γάζα, διότι χωρίς να βρεθεί τρόπος να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος, η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα δεν βελτιώνεται», τόνισε σχετικά.

Ερωτηθείς αν η απόφαση του ΔΠΔ θα δημιουργήσει προβλήματα στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό προσωπικά, καθώς ορισμένες χώρες και οργανισμοί έχουν ζητήσει την τήρηση των ενταλμάτων του ΔΠΔ, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει τη σύλληψή του σε περίπτωση που επισκεφθεί συγκεκριμένες χώρες, ο Ισραηλινός διπλωμάτης είπε ότι ο κ. Νετανιάχου έχει πει πολύ ξεκάθαρα ότι αυτό δεν θα τον εμποδίσει να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά του για την ασφάλεια και την άμυνα του Ισραήλ.

«Είμαι βέβαιος ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα βρεθεί σε κατάσταση που να συνιστά πραγματική απειλή για τη σύλληψή του. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι θα μπορέσει να συνεχίσει να κάνει ό,τι χρειάζεται. Πώς θα μεταφραστεί αυτό τελικά στο κομμάτι των επισκέψεων στο εξωτερικό; Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε ακριβώς», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε νομικές ενέργειες κατά της απόφασης αυτής, ο κ. Ανολίκ είπε ότι παρότι το Ισραήλ δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ, καθώς δεν είναι μέλος του δικαστηρίου, η ισραηλινή πλευρά έχει απευθύνει κάποια αρχικά αιτήματα προς το δικαστήριο, τονίζοντας ότι δεν έχει δικαιοδοσία επί του Ισραήλ και ότι θα έπρεπε να είχε προειδοποιήσει πριν ξεκινήσει η έρευνα.

«Το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς πολύ γρήγορα χωρίς να τους εξετάσει διεξοδικά και νομίζω ότι ένα από τα πράγματα που εξετάζονται αυτή τη στιγμή είναι αν θα ασκήσουμε έφεση κατά της απόφασης αυτής και θα ζητήσουμε από το δικαστήριο να εξετάσει εκ νέου τα ζητήματα της έλλειψης δικαιοδοσίας και της έλλειψης ειδοποίησης, διότι θεωρούμε ότι δεν έτυχαν της δέουσας προσοχής στην αρχική απόφαση. Αυτό δεν έχει ακόμη αποφασιστεί στο Ισραήλ, αλλά είναι ένα από τα πράγματα που εξετάζονται από τους εμπειρογνώμονές μας», σημείωσε.

Ο Ισραηλινός Πρέσβης σημείωσε ακόμη ότι «το ΔΠΔ κάνει μια λανθασμένη σύγκριση μεταξύ ενός δημοκρατικού έθνους που μάχεται κατά των τρομοκρατών και των ίδιων των τρομοκρατών και πιστεύουμε ότι αυτό είναι ηθικά λάθος».

«Το Ισραήλ είναι μια δημοκρατική χώρα με ισχυρό, ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα. Ως εκ τούτου, είμαστε απόλυτα ικανοί να δείξουμε ότι μπορούμε να διερευνήσουμε μόνοι μας κάθε αδίκημα, εάν αυτό διαπραχθεί. Υπάρχει η αρχή της συμπληρωματικότητας στο διεθνές δίκαιο, την οποία θεωρούμε ότι το δικαστήριο έχει αγνοήσει εντελώς, επομένως, τόσο ως προς την ηθική όσο και τη δικαστική πτυχή του, την ηθική και τη νομική πτυχή του, θεωρούμε ότι είναι μια λανθασμένη απόφαση που πρέπει να απορριφθεί εντελώς από κάθε αξιοπρεπή έθνος και λαό», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση