ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εύσημα στη ΚΔ από Λονδίνο και Ουάσιγκτον

Στον αναβαθμισμένο ρόλο της Λευκωσίας αναφέρθηκαν στο συνέδριο του Economist οι πρέσβεις ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Στον αναβαθμισμένο ρόλο της Κύπρου στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου αναφέρθηκαν, στην Πέμπτη, στο 20ο συνέδριο του περιοδικού Economist στη Κύπρο η Αμερικανίδα πρέσβης Τζούλι Φίσερ και ο νέος ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας, Μάικλ Τέιθαμ. Αμφότεροι αναγνώρισαν τον ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στην περιοχή σε μια περίοδο έντονων συγκρούσεων σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία αλλά και τον ρόλο που διεκδικεί πλέον η Κύπρος σε αποστολές τύπου Resevac για την εκκένωση ξένων πολιτών από περιοχές κρίσης και συγκρούσεων.

Καλές σχέσεις Λονδίνου-Λευκωσίας

Ο κ. Τέιθαμ ερωτηθείς σχετικά με τις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Κύπρο, αναφέρθηκε σε «μια πολύ καλή και παραγωγική συνάντηση» με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη τον περασμένο μήνα στο Λονδίνο. Σημείωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «εκτιμά ιδιαίτερα» τον ρόλο της Κύπρου στην περιοχή. Ερωτηθείς για τον ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου στο Κυπριακό, ο Ύπατος Αρμοστής είπε ότι η χώρα του «έχει ρόλο στο Κυπριακό» ως εγγυήτρια δύναμη, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ και ως penholder για την Κύπρο στο πλαίσιο του ΣΑ. Ανέφερε ότι η προσέγγιση του Λονδίνου όσον αφορά στο Κυπριακό, είναι ότι «κοιτάζει μπροστά», προσθέτοντας ότι το πρόβλημα «παραμένει άλυτο για πολύ καιρό». Ο κ. Τέιθαμ είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει τη διπλωματία του ΟΗΕ και ότι προσβλέπουν στο τι θα ακολουθήσει μετά την συνάντηση στη Νέα Υόρκη. Υπενθυμίζεται πως ο νέος ύπατος Αρμοστής του ΗΒ στη Κύπρο ανέλαβε τα καθήκοντα του προ πέντε ημερών.

Εύσημα από Φίσερ

Η κ. Φίσερ αναφέρθηκε σε «μια τεράστια θετική δυναμική» στις σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ και είπε ότι ανυπομονεί να συνεχίσει αυτό μετά τις 20 Ιανουαρίου με αφορμή και την αλλαγή παραδείγματος στις ΗΠΑ μετά την εκλογή Ντόναλντ Τραμπ. Η Αμερικανίδα πρέσβης Αναφέρθηκε στη συμβολή της Κύπρου πριν από 18 μήνες όσον αφορά την απομάκρυνση πολιτών από το Σουδάν μέσω Κύπρου και τη συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ για τον σχεδιασμό κρίσεων. Η κ. Φίσερ είπε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εργάζονται καθημερινά για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της κρίσης στην περιοχή και ότι «η Κύπρος είναι ένα ουσιαστικό μέρος». Αναφέρθηκε επίσης στην «απίστευτη δέσμευση» του Προέδρου Χριστοδουλίδη και της ομάδας του. Αναφερόμενη στη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο και σημειώνοντας ότι ήταν η πρώτη Κύπριου Προέδρου στο Οβάλ Γραφείο μετά από 28 χρόνια, είπε ότι ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Κύπρο για τη συμβολή της στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα -μέσω της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια».

Προχωράει το Μαρί

Σε μια άλλη εξέλιξη με γοργούς ρυθμούς προχωράει η αναβάθμιση της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί με υπό εξέλιξη το έργο κατασκευής ελικοδρομίου από την Naval Mobile Construction Battalion (NMCB) 1 του Ναυτικού των ΗΠΑ -την γνωστή μονάδα «μηχανικού του Ναυτικού», Seabees. Η ύπαρξη ελικοδρομίου στο Μαρί που θα εξυπηρετεί την ΕΦ αλλά και δυνάμεις φιλικών χωρών συνδέεται αμιγώς με τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η ΚΔ σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις τύπου Resevac για την εκκένωση πολιτών της ΕΕ και τρίτων χωρών από περιοχές κρίσης στη Μέση Ανατολή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση