ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Covid-19 δοκιμάζει για δεύτερη φορά το 2020 την Κύπρο

Ο «υποφερτός Δεκέμβριος» θα σημάνει αυτομάτως και μία δεύτερη οικονομική δοκιμασία που θα πρέπει να περάσει το κράτος επιτυχώς

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σκληρότερα ή πιο μαλακά, αναμένονταν καινούργια μέτρα εντός των ημερών. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσαν αυστηρότερα μέτρα από τα τέλη Οκτωβρίου βάσει γραμμής Μέρκελ, για να έχει η Ευρώπη έναν «υποφερτό Δεκέμβριο». Ο «υποφερτός Δεκέμβριος» όμως για την Κύπρο θα σημάνει αυτομάτως και μία δεύτερη οικονομική δοκιμασία που θα πρέπει να περάσει επιτυχώς το κράτος, στηρίζοντας τις επιχειρήσεις που θα τους επιβάλει να παραμείνουν κλειστές για το χρονικό διάστημα βάσει των σχετικών διαταγμάτων. Την προηγούμενη Πέμπτη η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου κατά την παρουσίαση των μέτρων στήριξης της εργασίας στη βάση των διαταγμάτων της 4ης Νοεμβρίου δήλωσε πως, τα ειδικά σχέδια θα παρέχουν στήριξη σε πέραν των 60.000 εργαζομένων, αλλά και σε ανέργους, με συνολική δαπάνη από 130 - 150 εκατομμύρια ευρώ. Για τα μέτρα της 11ης Νοεμβρίου όμως το κράτος θα κληθεί να στηρίξει εν πολλοίς τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, αλλά και τις επιχειρήσεις που απαγόρευσε τη λειτουργία τους σε παγκύπρια βάση.

Το ότι το κράτος έχει αναπτύξει νέο πλάνο στήριξης των επιχειρήσεων – κλάδων που επηρεάζονται από την πανδημία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Δεδομένη όμως θα πρέπει να θεωρείται και η δοκιμασία των δημοσίων οικονομικών για ακόμα μία φορά εντός του 2020. Δυστυχώς ή ευτυχώς η Κύπρος ακολουθεί γραμμές Ευρώπης, και αυτές υπαγόρευαν αυστηρότερα μέτρα, μέχρι και «lockdown» σε γενικό ή τοπικό επίπεδο. Η Κύπρος την 11η Νοεμβρίου επέλεξε τοπικά «lockdown» σε Λεμεσό και Πάφο. Σύμφωνα με την Κυβέρνηση, από το Μάρτιο έχει αξιοποιηθεί συνολικό ποσό 530 εκατομμυρίων ευρώ για τα ειδικά σχέδια που υλοποιούνται από το Υπουργείο Εργασίας και έχουν στηριχθεί πέραν των 190.000 εργαζομένων κατά την πρώτη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2020, ενώ η στήριξη συνέχισε σε συγκεκριμένους κλάδους και κατά το διάστημα Ιουλίου – Οκτωβρίου. Οι εκδόσεις χρέους που προχώρησε εντός του 2020 το κράτος γεμίζοντας με ρευστότητα (φθηνή ή ακριβή είναι άλλη συζήτηση), αναμένοντας πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 479 εκατ. από την συμμετοχή του στο ευρωπαϊκό μέσο SURE και άντληση 57 εκατ. ευρώ μέσω δύο επιχειρησιακών προγραμμάτων (ΕΠ) , σημαίνει πως θα έχει τη δυνατότητα της όποιας στήριξης αποφασίσει να δώσει σε επιχειρήσεις στο επόμενο διάστημα.

Θα πρέπει κάποια στιγμή πάντως όταν περάσει η πανδημία, βγει το εμβόλιο, οι ζωές μας επιστρέψουν στους κανονικούς τους ρυθμούς και καλεστούμε να επιστρέψουμε αυτή την οικονομική στήριξη που έχουμε λάβει από το Μάρτη του 2020, να γίνει ένας απολογισμός για το αν άξιζε να ανοίξει τα σύνορά της η Κύπρος και να υποδεχθεί τουρίστες δίχως οποιοδήποτε τεστ. Εάν υποδεχόταν τουρισμό μόνο με αρνητικό τεστ κορωνοϊού, τα δεδομένα ενδεχομένως να ήταν εντελώς διαφορετικά και αυτή τη στιγμή να μιλούσαν όλοι για τη στρατηγική της Κύπρου έναντι της πανδημίας η οποία ναι μεν ακολούθησε πιστά τις ευρωπαϊκές γραμμές, αλλά έθεσε παράλληλα και τις δικές της δικλείδες ασφαλείας με κοινωνικά και οικονομικά οφέλη.

Η Κύπρος δεν έχει τα ίδια τοπογραφικά δεδομένα με άλλες χώρες και θα μπορούσε να ελέγξει την πανδημία ενδεχομένως καλύτερα, δίχως να χρειάζεται να μιλάμε τη δεδομένη στιγμή για τοπικά «lockdown» με οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, προσπάθεια αναχαίτισης όποιων οπισθοδρομήσεων, για 2.644 νέα κρούσματα από τις 28 Οκτωβρίου, για νέους 8 θανάτους και για 68 άτομα να βρίσκονται σε νοσηλεία λόγω covid-19.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ