ΚΥΠΕ
Η προσεκτική και με χαμηλότερη ταχύτητα χρήση του οδοντιατρικού τροχού μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού μέσω σταγονιδίων στον αέρα, σύμφωνα με έρευνα από το Imperial College και τον King’s College του Λονδίνου με επικεφαλής τον Κύπριο Δρ. Αντώνη Σέργη από το Τμήμα Μηχανολογικής Μηχανικής του Imperial.
Οι οδοντιατρικές θεραπείες μπορούν να δημιουργήσουν αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης του ιού λόγω των σταγονιδίων σάλιου που εκλύονται στον αέρα από το στόμα του ασθενούς. Αυτός είναι και ο λόγος των περιορισμών στις οδοντιατρικές δραστηριότητες σε όλες τις χώρες, οι οποίες γίνονται πλέον μόνο με ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό και με νέα πρωτόκολλα υγειονομικής ασφάλειας.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να αποφεύγεται η χρήση τροχών που χρησιμοποιούν ένα μείγμα αέρα και νερού ως ψυκτικό της απόξεσης στην οδοντοστοιχία και αντίθετα να επιλέγονται και να λειτουργούν προσεκτικά τροχοί που χρησιμοποιούν μόνο νερό.
Μπόρεσαν επίσης να καθορίσουν παραμέτρους που επιτρέπουν κάποιες θεραπείες, όπως τα σφραγίσματα, να γίνονται με έκλυση λιγότερων αεροσταγονιδίων κατά 60 φορές.
Ο Δρ Σέργης δήλωσε ότι ερευνήθηκε αυτή η γνωστή οδός μετάδοσης του κορωνοϊού και ότι η ερευνητική ομάδα των δύο πανεπιστημίων βρήκε λύσεις που μειώνουν την έκλυση σταγονιδίων. «Αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του ρίσκου μετάδοσης κατά τη διάρκεια οδοντιατρικών επεμβάσεων», πρόσθεσε ο Κύπριος ερευνητής.
Το άρθρο με τα πορίσματα της έρευνας, η οποία συνεχίζεται, έχει ήδη δημοσιευθεί στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό οδοντιατρικής Journal of Dental Research.