Του Παναγιώτη Ρουγκάλα
Για την συνεχή μεταρρυθμιστική και προσπάθεια αναβάθμισης των εργαλείων κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και καταπολέμησης των εσόδων από παράνομες δραστηριότητες έκανε λόγο ο νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ηροδότου.
Στην ομιλία του κατά το ένατο οικονομικό φόρουμ στη Λευκωσία ο κ. Ηροδότου ανέφερε πως από το 2014 έχουν αναβαθμιστεί κατά πολύ οι προσπάθειες των τραπεζών για την καταπολέμηση κακών πρακτικών που σχετίζονται με το ξέπλυμα, ενώ τόνισε πως υπάρχει πλέον μια νέα κουλτούρα συμμόρφωσης στις τράπεζες της Κύπρου. Ωστόσο, εκτίμησε ότι είναι εξόχως σημαντικό να συνεχίσουν οι τράπεζες να επενδύουν στην εκπαίδευση του προσωπικού τους σε αυτά τα θέματα και να προχωρούν αποτελεσματικά σε όποιες διαδικασίες χρειάζονται για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του ξεπλύματος.
Αναφορικά με τη φήμη της Κύπρου και το πρόγραμμα που επιτελείται εδώ και δύο χρόνια περίπου μαζί με τον Αμερικανικό Οίκο Pilsbury για την αναστροφή της όποιας κακής φήμης έχει δημιουργηθεί, ανέφερε πως οι προσπάθειες αυτές έχουν αρχίσει να αναγνωρίζονται στο εξωτερικό. Εξήγησε ότι οι προσπάθειες της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, του Συνδέσμου Τραπεζών και των τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας έχουν ως στόχο να ενημερώνουν τους διεθνείς φορείς για την πρόοδο της χώρας. Τέλος, τόνισε ότι η προσπάθεια αυτή θα γίνει με περισσότερο συντονισμό, μέσω της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.
Όσον αφορά στις προκλήσεις αλλά και στα βήματα που έχει προχωρήσει ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο, ο Διοικητής είπε πως η Κύπρος έχει μειώσει τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνειά της από το 2014 κατά 90%. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι από τα 28 δισ. στο υψηλό του 2014 πλέον είναι στα 11 δισ. ευρώ. Αναφορικά με την ένωση των κεφαλαιαγορών και την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, ο κ. Ηροδότου είπε πως οι κεφαλαιαγορές πρέπει να διευκολύνουν την διακίνηση των κεφαλαίων και πρέπει οι μικρές επιχειρήσεις στην Κύπρο να εξασφαλίζουν εύκολη χρηματοδότηση. "Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκκαλιά της οικονομίας", κατέληξε.
Σύμφωνα με τις νομοθετικές αλλαγές που ψήφισε η Βουλή τον Ιούλιο του 2018, εξήγησε ότι πλέον οι τράπεζες έχουν όλα τα εργαλεία για να διαχειριστούν τα εναπομείναντα ΜΕΔ, διότι, παρόλη την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, τα επίπεδα συνεχίζουν να είναι ψηλότερα από τα αντίστοιχα άλλων χωρών. Κατέληξε όμως με το ότι, η μείωση των ΜΕΔ από τις τράπεζες θα επηρεάσουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.