Kathimerini.com.cy
Τελευταία Ενημέρωση: Λευκωσία 00:00
Στη τρίτη μέρα της κύριας φάση της δίκης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, το κόμμα των Δημοκρατικών συνεχίζει την τοποθέτηση του επί των αρχικών του επιχειρημάτων για την υπόθεση, με 12 ώρες από τις 24 συνολικά ώρες που αναλογούν στη «κατηγορούσα» αρχή να εναπομένουν.
Στο σύνολο των 24 αυτών ωρών, που σύμφωνα με το πρόγραμμα που πέρασε μετά από ψήφισμα από τη Γερουσία, διαρκέσει έως τις 24 Ιανουαρίου, οι Δημοκρατικοί θα παρουσιάσουν επιχειρήματα τους, ως το επίσημο κατηγορητήριο κατά του προέδρου Τραμπ.
Επιθέσεις Δημοκρατικών κατά Υπεράσπισης Τραμπ
Με αρκετά επιχειρήματα εισήλθαν τη τρίτη μέρα της δίκης οι Δημοκρατικοί, η οποία είναι και η δεύτερη μέρα για την τοποθέτηση της αρχικής επιχειρηματολογίας τους.
Ο Γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Τζέρι Νάντλερ, ο οποίος είναι ένας από τους επτά Υπεύθυνους του κόμματος για την αποπομπή του προέδρου Τραμπ, κατά την εισαγωγική του δήλωση σχολίασε τα στοιχεία έναντι του προέδρου ως, αρκετά για την υποστήριξη της κατηγορίας για κατάχρηση εξουσίας.
Ακόμη, ο γερουσιαστής δήλωσε πως «Οι ενέργειες του προέδρου είναι λάθος. Είναι παράνομες. Είναι επικίνδυνες. Σκιαγραφούν τους χειρότερους φόβους των πατέρων του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών».
Ένα από τα επιχειρήματα που δόθηκε, ήταν αυτό του Γερουσιαστή Άνταμ Σίφ, ο οποίος έθεσε ως θεματική του, την βαρύτητα την οποία συχνά ο πρόεδρος Τραμπ έδεινε, στις τοποθετήσεις του Κρεμλίνου, για το Ισλαμικό Κράτος και την Κρίση στην Κριμαία. Ακόμη ο γερουσιαστής σημειώνει πως δεν ήταν λίγες οι φορές, οι οποίες ο πρόεδρος συχνά ασπάστηκε τις τοποθετήσεις αυτές στο παρελθόν.
Αναφορά έγινε ακόμη στην λάθος, κατά τους Δημοκρατικούς, αιτιολόγηση του προέδρου, για την έρευνα της ουκρανικής εταιρίας Burisma, στην οποία φαίνεται να εμπλέκεται ο υιός Μπάιντεν, από της γερουσιαστή Σίλβια Γκαρσία.
Τέλος, ο γερουσιαστής των Τζέρι Νάντλερ, παρουσιάσε ηχογραφημένο υλικό από την δίκη παραπομπής του προέδρου Κλίντον στη Γερουσία του 1994, όπου ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, τότε μέλος της κατηγορούσας αρχής, τόνιζε πως αν και ο πρόεδρος Κλίντον δεν είχε παραβιάσει κανένα νόμο, έπρεπε να καθαιρεθεί λόγω των «ηθικών νόμων» που διέπουν το αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ.
Παράλληλα, οι δηλώσεις του αυτές, συγκρίθηκαν με τωρινές δηλώσεις του για τη δίκη της παραπομπής του προέδρου Τραμπ, όπου ο ίδιος υποστηρίζει ότι αφού ο πρόεδρος δεν παραβίασε κανένα νόμο του συντάγματος, δεν υφίσταται ουδένας λόγος για την καθαίρεση του.
Ο υπεύθυνος της Νομικής Ομάδας του Λευκού Οίκου για την υπεράσπιση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Έρικ Ούελαντ, δήλωσε πως είναι πανέτοιμη να απαντήσει σε όλα τα παραπάνω επιχειρήματα των Δημοκρατικών, το ερχόμενο Σάββατο, 25 Ιανουαρίου.
Διαβάστε Επίσης:
- Δίκη Τραμπ: Σκηνή Δεύτερη και «πρώτη» των Δημοκρατικών
- Δίκη Τραμπ: Ο απόηχος της πρώτης μέρας
- Τα βασικά επιχειρήματα της Νομικής Ομάδας Τραμπ
- Δημοσκόπηση ΗΠΑ: Η πλειοψηφία επιθυμεί την απομάκρυνση Τραμπ
- 18 Δεκεμβρίου 2019: Η παραπομπή που διχάζει τις ΗΠΑ
Οι πλειοψηφία των Αμερικανών επιθυμούν να γίνουν καταθέσεις μαρτύρων
Η πλειοψηφία των Αμερικανών, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, θέλει να καταθέσουν μάρτυρες στη δίκη του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία, ενώ παρακολουθεί σε γενικές γραμμές τη διαδικασία αυτή, παρά τις ατέρμονες αντεγκλήσεις των τελευταίων μηνών μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Ipsos και του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς που μεταδόθηκε την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου.
Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από τη 17η ως την 22η Ιανουαρίου, κατέδειξε επίσης ότι η κοινή γνώμη δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά αφότου η Βουλή των Αντιπροσώπων απήγγειλε κατηγορίες στον Τραμπ στα μέσα Δεκεμβρίου.
Περί το 44% των Αμερικανών θεωρεί πως ο Τραμπ πρέπει να καθαιρεθεί από το αξίωμά του, άλλο ένα 15% θεωρεί ότι πρέπει να υποστεί επίσημη δημόσια επίπληξη, ενώ το 31% θεωρεί πως η υπόθεση πρέπει να μπει στο αρχείο.
Ως τώρα ο Τραμπ έχει απορρίψει τα αιτήματα των Δημοκρατικών να τους παραδοθούν έγγραφα που συνδέονται με τις ενέργειες της κυβέρνησής του στην Ουκρανία το 2019. Έχει επίσης παροτρύνει πρώην και νυν αξιωματούχους, όπως ο τέως σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, να μη συμμετάσχουν στη διαδικασία.
Μέχρι στιγμής οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία τάσσονται στο πλευρό του προέδρου, απέρριψαν τις αιτήσεις να δοθούν στο σώμα έγγραφα του Λευκού Οίκου ή άλλων κυβερνητικών θεσμών και απέρριψαν την απαίτηση να γίνουν καταθέσεις.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ipsos και του Ρόιτερς, τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί στις τάξεις των Αμερικανών θέλουν πρόσωπα όπως ο Μπόλτον και ο Πομπέο να καταθέσουν στη Γερουσία για την πολιτική της κυβέρνησης του Τραμπ στην Ουκρανία.
Το πρόγραμμα της δίκης:
Η βασική επιδίωξη του Λευκού Οίκου είναι να έχουν τελειώσει όλα πριν από την καθιερωμένη ομιλία του προέδρου προς το έθνος (State of Union), η οποία φέτος θα γίνει στις 4 Φεβρουαρίου.
Kάθε πλευρά θα έχει στη διάθεση της σύνολο 24 ωρών για να καταθέσει τα επιχειρήματα της, οι οποίες θα διαμοιραστούν σε διάστημα τριών ημερών, και τα αποδεικτικά στοιχεία θα γίνονται δεκτά στο Σώμα εκτός και αν υπάρχει σχετική ψήφος που να αντιτίθεται σε αυτά.
Εάν κάθε πλευρά χρησιμοποιήσει και τις 24 ώρες που έχει στη διάθεση της, το πρόγραμμα της δίκης του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να είναι το ακόλουθο:
- 21 Ιανουαρίου:
- Ψήφισμα περί κανόνων διαδικασίας
- 22-24 Ιανουαρίου:
- Επιχειρήματα Δημοκρατικών (Kατηγορητήριο)
- 25-27 Ιανουαρίου:
- Επιχειρήματα Νομικής Ομάδας Λευκού Οίκου (υπεράσπιση)
- 28-29 Ιανουαρίου:
- Ερωτήματα Γερουσιαστών
- 30 Ιανουαρίου:
- Σύνολο 4 ωρών συζήτησης σχετικά με την πρόσκληση μαρτύρων κατηγορίας.
- Ψηφοφορία επί των προσώπων των μαρτύρων και των σχετικών εγγράφων.
- Ψηφοφορία επί άλλων θεμάτων.
- Αν αποτύχουν όλες οι ψηφοφορίες, η Γερουσία θα προχωρήσει σε αθωωτική ψηφοφορία.
Η Γερουσία των ΗΠΑ εγκαινίασε στις 21 Ιανουαρίου, την επίσημη διαδικάσία της δίκης, με τους 100 γερουσιαστές σε ρόλο ενόρκων και μια ομάδα βουλευτών σε ρόλο εισαγγελέων, με τον πρόεδρο αναμένεται να αθωωθεί από τη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία του σώματος και το βασικό ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θα συμβεί αυτό.
Οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί επίσημα στον πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ, αφορούν την κατάχρηση προεδρικών εξουσιών και την παρακώλυση του Κογκρέσου. Ο Αμερικανός πρόεδρος αρνείται ότι έχει διαπράξει κάτι παράνομο και περιγράφει την όλη διαδικασία, ως μία κομματική φάρσα, προκειμένου να μην εκλεγεί για δεύτερη προεδρική θητεία στις εκλογές του Νοεμβρίου.Πηγές: Καθημερινή Ελλάδος, ΣΚΑΪ, CBS News, CNN, New York Times