ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η παραπομπή που διχάζει τις ΗΠΑ

Ο Τραμπ γίνεται ο τρίτος Πρόεδρος που παραπέμπεται σε δίκη στην Αμερικανική Γερουσία

Τελευταία Ενημέρωση

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ γίνεται ο τρίτος Πρόεδρος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών που παραπέμπεται σε δίκη στην Αμερικανική Γερουσία. Η ανοιχτή συζήτηση στο Κογκρέσο επί των δύο κατηγορητηριων άρθρων που είχε να αντιμετωπίσει ο πρόεδρος Τραμπ έληξε στις 02:00 ώρα Κύπρου, όπου και ξεκίνησαν οι διαδικασίες ψηφοφορίας επί αυτών. Η ψηφοφορία έληξε στις 03:00.

Η Παραπομπή - Τελική Ψήφος

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας επί του δεύτερου άρθρου παραπομπής.

Σε ότι αφορά το Πρώτο Άρθρο Παραπομπής, με την κατηγορία «Κατάχρησης Εξουσίας», η ψηφοφορία έληξε με το αποτέλεσμα να ακολουθεί τις κομματικές γραμμές των δύο:

  • Υπέρ Παραπομπής: 230 (Δημοκρατικοί)
  • Κατά Παραπομπής: 197 (Ρεπουπλικανοί)
  • Παρών: 1 (Τούλσι Γκάμπαρντ)

Στο ίδιο μήκος κύματος ακολούθησε και η ψηφοφορία για το Δεύτερο Άρθρο Παραπομπής, με την κατηγορία «Παρακώλυση της καλής λειτουργίας του Κογκρέσου». Η ψηφοφορία κατέδειξε το αποτέλεσμα:

  • Υπέρ Παραπομπής: 229 (Δημοκρατικοί)
  • Κατά Παραπομπής: 198 (Ρεπουπλικανοί)
  • Παρών: 1 (Τούλσι Γκάμπαρντ)

Σημειώνεται πως η Τούλσι Γκάμπαρντ, είναι μέλος του Δημοκρατικού κόμματος και Αντιπρόσωπος από την πολιτεία της Χαβάης. Διεκδικεί το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2020 και λόγω αυτού προτίμησε να δηλώσει παρών και να μην τοποθετηθεί, καθώς όπως δήλωσε, αν και ο πρόεδρος Τραμπ είναι ένοχος, η ίδια δεν μπορεί να ψηφίσει υπέρ μιας διαδικασίας που προκάλεσε τόσο μεγάλο εθνικό διχασμό. 

Κύριες Δηλώσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ από το βήμα στο Μίσιγκαν, μετά τα αποτελέσματα στο Κογκρέσο

Η Πρόεδρος του Κογκρέσου, Νάνσι Πελόζι, μετά το πέρας της διαδικασίας δήλωσε πως «Είναι μια πολύ μεγάλη μέρα για το Σύνταγμα, αλλά και μια μέρα θλίψης για τις ΗΠΑ».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Τραμπ σε προεκλογική ομιλία του στο Μίσιγκαν, κάλεσε τους Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους να «διώξουν την Πελόζι» από την θέση της στις επικείμενες εκλογές. Παράλληλα μίλησε για μία παράνομη αντισυνταγματική διαδικασία παραπομπής και την περιφρόνηση του αμερικανού πολίτη από την πλευρά των Δημοκρατικών.

Νωρίτερα μέσα στην μέρα

Στις επτά (18/12) το απόγευμα ώρα Κύπρου άρχισε η διαδικασία παραπομπής του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από το αμερικανικό Κογκρέσο. Σε κείμενο, που εκτείνεται σε μέγεθος 650 σελίδων, η παραπομπή του 45ου προέδρου πρότεινε τις δύο παρακάτω κατηγορίες: κατάχρηση εξουσίας (πίεση στην κυβέρνηση της Ουκρανίας για έρευνα στον πολιτικό αντίπαλο του προέδρου, Τζο Μπάιντεν) και παρακώλυση της καλής λειτουργίας του Κογκρέσου.

Debate χαρακτηρισμών



Η Πρόεδρος του Αμερικανικού Κογκρέσου, Νάνσι Πελόζι, παίρνοντας πρώτη τον λόγο κατά την έναρξη της δημόσιας συζήτησης έκανε επίκληση στην ανάγκη για την επικράτηση της λογικής, καθώς όπως δήλωσε: «Ο Πρόεδρος είναι μια διαρκής απειλή στην εθνική ασφάλεια και την ακεραιότητα των εκλογών, την βάση της δημοκρατίας μας»

Σχεδόν όλο το «στρατόπεδο» Τραμπ έκανε λόγο για ένα καλοστημένο σχέδιο των Δημοκρατικών ώστε να πλήξουν την δημοτικότητα του Τραμπ στις επικείμενες εκλογές. Το Ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο κρατάει την σταθερή γραμμή με τις παραμέτρους που χρησιμοποιούν εδώ και μήνες στην θεματολογία εναντίον των κατηγοριών που καταλογίζουν στον Αμερικανό Πρόεδρο. Δεν ήταν λίγες οι στιγμές όπου Ρεπουμπλικάνοι αναφέρθηκαν στο θέμα αθωότητας του υιού Μπάιντεν.

Οι Δημοκρατικοί εμμένουν στην παρουσίαση στοιχείων άλλα και ενός αβέβαιου μέλλοντος με τον Τραμπ στο τιμόνι της Αμερικής. Ακόμη θεωρούν πως η παραπομπή του προέδρου εκτός από κομβικό πολιτικά σημείο θα είναι και ένα σημαντικό κομμάτι στην πολιτική ιστορία της χώρας. Άλλοι, παρουσιάζουν εικόνες από την καθημερινότητα ανθρώπων που ζουν στην εξαθλίωση λόγω όπως λένε, «του ανθρώπου αυτού», ενώ τον αποκαλούν «φίλο» του προέδρου Πούτιν.

Σε ανάρτηση του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος, ακολουθώντας την ίδια γραμμή με τον Υπουργό Εξωτερικών του, Μάικ Πομπέο, απαντώντας στις πλείστες κριτικές από Δημοκρατικούς δήλωσε το πιο κάτω:

Τόσο φρικτά ψέματα από την ριζοσπαστική αριστερά, μην κάνετε τίποτα Δημοκρατικοί. Αυτή είναι μια επίθεση κατά της ίδιας της Αμερικής και επίθεση κατά του Ρεπουπλικανικού Κόμματος

Πως λειτουργεί η διαδικασία παραπομπής του Προέδρου στις ΗΠΑ


Γραφικό από BBC

Τραμπ ο «Τρίτος»


Άντριου Τζόνσον, Ρίτσαρντ Νίξον, Μπιλ Κλίντον

Με τα γεγονότα να εξελίσσονται ραγδαία στην αμερικανική πολιτική, πολλοί είναι αυτοί που ξεχνούν την προϊστορία του θεσμού της παραπομπής ενός προέδρου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο τρίτος στη σειρά ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες που τον καλούν σε απομάκρυνση από τα καθήκοντα του.

Ο πρώτος εκ των τριών αμερικανών προέδρων που βρέθηκε σε αυτή την διαδικασία ήταν ο Άντριου Τζόνσον το 1868, με τις κατηγορίες μεταξύ άλλων να είναι η απομάκρυνση του τότε Υπουργού Πολέμου, παρά την αντίθετη βούληση του Κογκρέσου. Ο Τζόνσον γλίτωσε από την παραπομπή με μόλις μία ψήφο όταν η διαδικασία έφτασε στη Γερουσία, παρά την ανάγκη για εξασφάλιση δύο τρίτων (⅔) πλειοψηφίας.

Επόμενος στη διαδικασία ήταν ο Μπιλ Κλίντον με τις κατηγορίες για ψευδομαρτυρία και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης για τη φύση της διάσημης σχέσης του με την Μόνικα Λιουίνσκι, ζητώντας φαινομενικά να καταθέσει ψευδείς μαρτυρία και η ίδια σε κατοπινό στάδιο. Όταν η υπόθεση έφθασε στην Γερουσία για εκδικασμό, η παραπομπή Κλίντον απέτυχε καθώς δεν πέτυχε τα δύο τρίτα πλειοψηφίας που είναι απαραίτητα.

Τέλος, γνωστή είναι και η υπόθεση του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον, ο οποίος μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Γουότεργκεϊτ, παραιτήθηκε από την προεδρία το 1974, ούτως ώστε να αποφύγει την διαδικασία παραπομπής.

Οι προκλήσεις 

Το σκηνικό στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι αρκετά τεταμένο με τα δύο μεγάλα κόμματα να βρίσκονται σε μια από τις μεγαλύτερες τους ρήξεις των τελευταίων δεκαετιών. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα παραδείγματα όπου Αμερικανοί πρόεδροι παραπέμφθηκαν για σκάνδαλα ή εσωτερικά θέματα, ο πρόεδρος Τραμπ βρίσκεται εν μέσω της διαδικασίας αυτής για την εμπλοκή του με μια τρίτη χώρα (Ουκρανία). Εσωτερικά το τεταμένο αυτό κλίμα με ή χωρίς την παραπομπή Τραμπ θα έχει ως αποτέλεσμα την διεύρυνση των διαφορών και της αμοιβαίας δυσπιστίας στα δυο αντίπαλα στρατόπεδα.

Στον παγκόσμιο σκηνικό πάρα τις φήμες περί ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και του τερματισμού του λεγόμενου «εμπορικού πολέμου», οι αγορές κατέδειξαν ανάπτυξη κατά την διακυβέρνηση Τραμπ. Αυτό παράλληλα με τις διάφορες αλλαγές που υφίστανται ανά την υφήλιο, όπως το Brexit, οι αναταραχές στη Μέση Ανατολή, οι Κινεζικές επενδύσεις και ο νέος δρόμος του μεταξιού, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στις ΗΠΑ για αλλαγή της εξωτερικής τους πολιτικής ενώ στο προσκήνιο βρίσκεται η εσωτερική πολιτική διαμάχη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  |  Έκτακτα  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X