ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Οι νέοι βαλλιστικοί πύραυλοι θα χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία»

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι η ανάπτυξη νέων πυραυλικών συστημάτων είναι «ζωτικής σημασίας» καθώς η Ρωσία αντιμετωπίζει «νέες απειλές».

ΠΗΓΗ: Reuters

Τη μαζική παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων «Ορέσνικ», σαν αυτόν που έπληξε το Ντνίπρο στην Ουκρανία, εξήγγειλε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος είπε ότι θα χρησιμοποιηθούν στο μέτωπο του πολέμου.

Μία μέρα μετά την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου «Ορέσνικ» στο Ντνίπρο, ο Ρώσος πρόεδρος με δηλώσεις του στην τηλεόραση είπε ότι το πλήγμα της Πέμπτης ήταν επιτυχές.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η ανάπτυξη νέων πυραυλικών συστημάτων είναι «ζωτικής σημασίας» καθώς η Ρωσία αντιμετωπίζει «νέες απειλές».

Αναφερόμενος στον «Ορέσνικ» (σημαίνει Καστανιά) είπε ότι «κανείς άλλος δεν διαθέτει ένα τέτοιο όπλο», το οποίο «δεν μπορεί να αναχαιτιστεί». Η ασφάλεια της Ρωσίας «θα εξασφαλιστεί», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος την Πέμπτη είχε ουσιαστικά προειδοποιήσει με παγκόσμια σύγκρουση, λέγοντας ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα της χώρας του κατά κρατών που επιτρέπουν στο Κίεβο να χρησιμοποιεί τα όπλα τους εναντίον της Ρωσίας. Η επίθεση –όπως είπε– έγινε στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ρωσικής αποτρεπτικής ικανότητας, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης, η Ρωσία «θα απαντήσει συμμετρικά».

Και πρόσθεσε ότι μετά τα πρόσφατα πλήγματα της Ουκρανίας με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, «η περιφερειακή απέκτησε στοιχεία παγκόσμιας σύγκρουσης».

Τι είναι ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος

Ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM) είναι όπλο μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύεται στο Διάστημα και στη συνέχεια απελευθερώνει κεφαλή ή κεφαλές που επανέρχονται στην ατμόσφαιρα για να πέσουν στους στόχους τους.

Mπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκτόξευση πυρηνικών και συμβατικών κεφαλών.

Θεωρείται ότι έχει ελάχιστη εμβέλεια 5.500 χιλιομέτρων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει πολύ πιο μακριά, διανύοντας πάνω από 9.000 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Κέντρο για τον Ελεγχο και τη Μη Διάδοση των Οπλων.

Σημεία εκτόξευσης και καύσιμα

Οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύονται από σιλό ή κινητά οχήματα και τροφοδοτούνται με στερεά ή υγρά καύσιμα.

Οι ICBM με στερεά καύσιμα θεωρούνται πιο επικίνδυνοι, καθώς μπορούν να μετακινηθούν και να εκτοξευθούν ταχύτερα από ό,τι οι ICBM με υγρά καύσιμα.

Η πρώτη εκτόξευση

Ο πρώτος πύραυλος ICBM εκτοξεύθηκε το 1957 από την τότε Σοβιετική Ενωση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολούθησαν το 1959.

Αλλοι τύποι βαλλιστικών πυραύλων περιλαμβάνουν πυραύλους ενδιάμεσου βεληνεκούς (IRBM), μεταξύ 3.000 και 5.000 χιλιομέτρων, μεσαίου βεληνεκούς, μεταξύ 1.000 και 3.000 χιλιομέτρων, και μικρού βεληνεκούς, κάτω από 1.000 χιλιόμετρα.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση