ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βρετανικό δίλημμα για τη συνεργασία με Ε.Ε. ή ΗΠΑ

Είναι γεγονός πως το οικονομικό (αλλά και το πολιτικό) όφελος της οικοδόμησης νέων γεφυρών με την Ε.Ε. θα σημάνει κατά πάσα πιθανότητα επιδείνωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Μαρκ Λάντερ, Πατρίτσια Κόεν / The New York Times

Όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ μετέβη την προηγούμενη εβδομάδα στο Παρίσι για να τιμήσει μαζί με τον Εμανουέλ Μακρόν την Ημέρα της Ανακωχής, που σήμανε τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και αποτελεί επίσημη αργία στη Γαλλία, έδειξε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την επιθυμία της κυβέρνησης των Εργατικών να συσφίγξει τις σχέσεις της με την Ευρώπη. Ωστόσο, και παρά την υψηλή συμβολική αξία αυτής της συνάντησης, το γεγονός επισκιάστηκε από τη νίκη Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Με τη γνωστή ανταγωνιστική στάση που κρατάει απέναντι στην Ε.Ε., ο νεοεκλεγείς πρόεδρος περιπλέκει την επιθυμία του Στάρμερ να «ξεπεράσει την εποχή του Brexit» και να αλλάξει σελίδα στη σχέση της χώρας του με την ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι γεγονός πως το οικονομικό (αλλά και το πολιτικό) όφελος της οικοδόμησης νέων γεφυρών με την Ε.Ε. θα σημάνει κατά πάσα πιθανότητα επιδείνωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Και αυτή τη στιγμή ο Στάρμερ φαίνεται να μην έχει κάποια μέση οδό για να επιλέξει. Φυσικά, πρόκειται για ένα δύσκολο δίλημμα, καθώς η μεν εξομάλυνση με την Ευρώπη μπορεί να οδηγήσει σε άρση των σημαντικών εμποδίων στη μετακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων, η δε σύνδεση με τις ΗΠΑ μπορεί να φέρει συμφωνία (ακόμη και πλήρους) ελεύθερου εμπορίου. Προσώρας, ο Στάρμερ έχει προσπαθήσει να ισορροπήσει σε ένα τεντωμένο σχοινί, δηλώνοντας ότι είναι φίλος με τον Τραμπ, στον πύργο του οποίου δείπνησαν μαζί τον Σεπτέμβριο.

O Πίτερ Μάντελσον, που όλα δείχνουν ότι θα είναι ο επόμενος πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στις ΗΠΑ, υπογράμμισε πρόσφατα σε podcast της εφημερίδας Times of London ότι μια «τριμερής» καλή σχέση μεταξύ Αγγλίας, Αμερικής και Ευρώπης είναι εφικτή. «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να έχουμε την πίτα ολόκληρη και να μπορούμε να τη φάμε», σχολίασε παιγνιωδώς.

Αυτό το δόγμα, ωστόσο, δεν δείχνει να έχει ιδιαίτερη απήχηση στους ιθύνοντες της απέναντι πλευράς του Ατλαντικού: «Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αρχίσει ξανά να χτίζει οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με την Ευρώπη, είναι λιγότερο πιθανό ο Τραμπ να προτείνει ένα σύμφωνο ελεύθερου εμπορίου», σημείωσε ο Στέφεν Μουρ, υψηλόβαθμος οικονομικός σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ. «Παιδιά, εσείς πρέπει να αποφασίσετε», είπε σε μια συνέντευξη απευθυνόμενος στον βρετανικό λαό. «Προτιμάτε να μοιάσετε περισσότερο στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ;».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση