Kathimerini.com.cy
Στη λίστα με τους επενδυτές, στους οποίους αφαιρέθηκαν τα «χρυσά διαβατήρια», κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, περιλαμβάνεται και ο ιδιοκτήτης της Πάφος FC, Σεργκέι Λομάκιν.
Στον ονομαστικό κατάλογο με 77 ξένους επενδυτές, για τους οποίους το Υπουργικό Συμβούλιο ανακάλεσε τα «χρυσά» διαβατήρια τους, τον οποίο δημοσίεσε την Κυριακή η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ, εντοπίζεται ο Ρώσος επενδυτής, ο οποίος διαμένει στην Πάφο.
Σύμφωνα με τον ΠΟΛΙΤΗ, ο ονομαστικός κατάλογος ετοιμάστηκε πριν από έναν μήνα περίπου και περιλαμβάνονται σ’ αυτόν γνωστές περιπτώσεις Ρώσων πολυεκατομμυριούχων καθώς και ο υπ’ αριθμόν 1 καταζητούμενος για απάτη και οικονομικά εγκλήματα ανά την υφήλιο, ο Μαλαισιανός χρηματιστής Τζο Λόου. Δίπλα από τα ονόματα των ξένων επενδυτών, μέσα σε παρένθεση, καταγράφεται ο αριθμός των «χρυσών» διαβατηρίων που έλαβαν τα μέλη των οικογενειών τους.
Με την αποστέρηση των «χρυσών» διαβατηρίων από τους 77 επενδυτές αυτόματα ανακλήθηκαν και τα «χρυσά» διαβατήρια που παραχωρήθηκαν στα μέλη των οικογενειών τους.
Περιπτώσεις επενδυτών που ανακλήθηκαν τα «χρυσά» διαβατήριά τους περιλαμβάνονται σε υποθέσεις που χαρακτηρίστηκαν ως υψηλού κινδύνου από την Ερευνητική Επιτροπή Νικολάτου και θα εξεταστούν -ορισμένες εξετάστηκαν, ήδη, και έγιναν ποινικές διώξεις- από τα ειδικά κλιμάκια που συστάθηκαν στο Αρχηγείο της Αστυνομίας για τη διαπίστωση τυχόν παραβάσεων του ποινικού κώδικα.
Τα «χρυσά» διαβατήρια ανακαλούνται από το Υπουργικό Συμβούλιο για τρεις, κυρίως, λόγους:
- Ψευδείς δηλώσεις και παραπλανητικά στοιχεία.
- Επενδυτές με ποινικό μητρώο.
- Μη τήρηση των όρων και προϋποθέσεων της πολιτογράφησης.
Γενικός Διευθυντής Πάφος FC: Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον
Ο Γενικός Διευθυντής της Πάφος FC, Χάρης Θεοχάρους κληθείς να σχολιάσει την εν λόγω απόφαση στον ΣΠΟΡ FM 95 και στην εκπομπή «Κάνε Παιχνίδι» ανέφερε «δεν θέλω να σχολιάσω κάτι, ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον αλλά είναι προσωπικό το θέμα».
Η διαδικασία που ακολουθείται
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όταν εκδοθεί η απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο (πρόθεση για έκδοση διατάγματος αποστέρησης), ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος για την απόφαση, τους λόγους και το δικαίωμα του να απευθυνθεί για προσφυγή στην Ανεξάρτητη Επιτροπή Αποστέρησης Υπηκοότητας. Όταν ολοκληρωθεί η εξέταση της προσφυγής, η Ανεξάρτητη Αρχή υποβάλλει εκ νέου γνώμη προς το Υπουργικό Συμβούλιο με την εισήγησή της επί της προσφυγής. Τότε το Υπουργικό Συμβούλιο προχωρά σε πράξη αποστέρησης ή όχι. Σε περίπτωση απόφασης έκδοσης διατάγματος αποστέρησης, ακυρώνεται το ταξιδιωτικό έγγραφο και ενημερώνονται, μεταξύ άλλων, η Αστυνομία και η Interpol. Ο ενδιαφερόμενος, αν επιθυμεί, μετά μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο. Αν κερδίσει στο δικαστήριο, εκδίδεται απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο και του επιστρέφεται η υπηκοότητα.