Συνεχίζει να ξετυλίγεται με ανησυχητικό ρυθμό το σπιράλ της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, στον απόηχο της απόφασης του προέδρου Μπάιντεν να επιτρέψει τη χρήση αμερικανικών πυραύλων ATACMS από τον ουκρανικό στρατό για πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας.
«Η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς εναντίον μιας ουκρανικής στρατιωτικής εγκατάστασης ως απάντηση στα πρόσφατα ουκρανικά πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς με δυτικά όπλα», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε χθεσινό διάγγελμά του, απειλώντας ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα της χώρας του κατά κρατών που επιτρέπουν στο Κίεβο να χρησιμοποιεί τα όπλα τους εναντίον της Ρωσίας. Η επίθεση –όπως είπε– έγινε στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ρωσικής αποτρεπτικής ικανότητας, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης, η Ρωσία «θα απαντήσει συμμετρικά». Ο ίδιος επισήμανε ότι μετά τα πρόσφατα πλήγματα της Ουκρανίας με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, «η περιφερειακή απέκτησε στοιχεία παγκόσμιας σύγκρουσης».
O ρωσικός πύραυλος
Η ουκρανική πολεμική αεροπορία ανακοίνωσε χθες αρχικά ότι ο ρωσικός στρατός εκτόξευσε διηπειρωτικό, βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) από τη ρωσική περιοχή του Αστραχάν εναντίον στόχου στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο, περί τα 700 χιλιόμετρα μακριά. Α
Aργά το βράδυ ωστόσο ο Πούτιν διευκρίνισε ότι επρόκειτο για βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς σε απάντηση των πρόσφατων ουκρανικών πληγμάτων με δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς.
Οι πύραυλοι ICBM έχουν βεληνεκές που μπορεί να ξεπεράσει τα 5.500 χιλιόμετρα, έχουν σχεδιασθεί για να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και αποτελούν μεγάλο μέρος του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου, που είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο.
Προς την εκδοχή ότι το πλήγμα στο Ντνίπρο προήλθε όντως από ICBM έκλινε χθες το πρωί και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αν και δεν ήταν κατηγορηματικός. «Σήμερα δεχθήκαμε άλλον έναν ρωσικό πύραυλο. Ολα τα χαρακτηριστικά του –η ταχύτητα, το ύψος– παραπέμπουν σε διηπειρωτικό, βαλλιστικό. Η έρευνα των ειδικών βρίσκεται σε εξέλιξη», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος.
Η σύγχυση για το είδος του πυραύλου καλλιεργήθηκε τεχνηέντως καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας και από τη Μόσχα σε μια προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης: Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές ανέφεραν στην πλατφόρμα Telegram ότι επρόκειτο για επίθεση με διηπειρωτικό πύραυλο, προσθέτοντας ότι επλήγησαν τα κεντρικά γραφεία της διαστημικής και πυραυλικής εταιρείας Pivdenmash.
Η ουκρανική, διαδικτυακή εφημερίδα Ukrainska Pravda ανέφερε ότι επρόκειτο για πύραυλο RS-26 Rubezh. Πρόκειται για ρωσικό διηπειρωτικό πύραυλο βεληνεκούς 5.800 χιλιομέτρων, που μπορεί να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές βάρους 800 κιλών.
Το θέμα απασχόλησε κατά έναν εντελώς ασυνήθιστο τρόπο την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων από την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα. Διακόπτοντας τη συνομιλία της με τους δημοσιογράφους, η Ρωσίδα αξιωματούχος πήρε μια τηλεφωνική κλήση, με τον συνομιλητή της να της διαμηνύει ότι «δεν κάνουμε κανένα σχόλιο» για το συμβάν στο Ντνίπρο. Η αναπάντεχη συνομιλία αποτυπώθηκε σε βίντεο που ανέβηκε στη συνέχεια στο YouTube.
Δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές θεωρούσαν πάντως ότι η χρήση ενός τόσο ακριβού στρατηγικού όπλου για ένα τακτικό πλήγμα σε απόσταση λίγων εκατοντάδων χιλιομέτρων δεν εξυπηρετεί καμία στρατιωτική λογική. Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας εκτιμούσε ότι επρόκειτο μεν για βαλλιστικό πύραυλο, αλλά όχι για διηπειρωτικό.
Στο Παρίσι, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Κριστόφ Λεμουάν δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την καταγγελία του Κιέβου, προσθέτοντας ότι αν επιβεβαιωθεί η καταγγελία θα πρόκειται περί σοβαρής κλιμάκωσης από την πλευρά της Μόσχας και ότι «θα υπάρξει η πρέπουσα αντίδραση». Σε ανάλογους τόνους κινήθηκε η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ στο Λονδίνο.
Η χθεσινή επίθεση στο Ντνίπρο ήρθε ως απάντηση στα πρώτα πλήγματα των Ουκρανών εναντίον στόχων στο εσωτερικό της Ρωσίας, με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS και βρετανικούς Storm Shadow.
Την ανησυχητική κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ αντικατοπτρίζει και η χθεσινή προειδοποίηση της Μαρίας Ζαχάροβα ότι η καινούργια αμερικανική βάση αεράμυνας στο Ρεντζίκοβο της Πολωνίας μπορεί να γίνει στόχος ρωσικού πλήγματος.
«Με δεδομένη τη φύση παρόμοιων στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Δύσης και τους κινδύνους που εγκυμονούν για τη Ρωσία, η βάση αεράμυνας στην Πολωνία έχει προστεθεί εδώ και καιρό στη λίστα των δυνητικών στόχων υψηλής προτεραιότητας προς καταστροφή, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο», είπε η Ρωσίδα αξιωματούχος.
Διπλωματία στην Κριμαία
Στο μεταξύ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναγνώρισε χθες ότι η ανακατάληψη της Κριμαίας με στρατιωτικά μέσα δεν είναι δυνατή σε αυτή τη φάση και εναπέθεσε τις ελπίδες του στη διπλωματία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε ότι το Κίεβο «δεν μπορεί να αναγνωρίσει ως ρωσικό κανένα ουκρανικό έδαφος που σήμερα τελεί υπό κατοχή», έσπευσε όμως να προσθέσει: «Δεν μπορούμε να στείλουμε δεκάδες χιλιάδες άνδρες να σκοτωθούν για την επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία, χωρίς να είναι μάλιστα βέβαιο ότι μπορούμε να την ανακαταλάβουμε με τα όπλα. Καταλαβαίνουμε ότι η Κριμαία πρέπει να ανακτηθεί μέσω της διπλωματίας».
Τη ρωσική αντεπίθεση στο Κουρσκ ενισχύουν 10.000 στρατιώτες της Βόρειας Κορέας, οι οποίοι πολεμούν στο πλευρό 40.000 Ρώσων συναδέλφων τους.
Εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στον ηγέτη της κομμουνιστικής χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε, μέσω του υπουργού Περιβάλλοντος Αλεξάντερ Κοζλόφ, περισσότερα από 70 άγρια ζώα στον ζωολογικό κήπο της Πιονγιάνγκ.