ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συναγερμός στο ΝΑΤΟ μετά το «πειραματικό» χτύπημα της Ρωσίας

Διπλωματικές πηγές στην έκτακτη σύνοδο της Τρίτης με τη συμμετοχή της Ουκρανίας, θα συζητηθεί η επόμενη μέρα μετά την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου «Ορένσκι»

Εκτακτη σύνοδος ΝΑΤΟ-Ουκρανίας θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη στις Βρυξέλλες, στον απόηχο της εκτόξευσης ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου, αλλά και των νέων απειλών και των προειδοποιήσεων του Βλαντιμίρ Πούτιν, το βράδυ της Παρασκευής. Μετά τη χρήση από το Κίεβο αμερικανικών και βρετανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στον πόλεμο και την απάντηση της Μόσχας, η σύγκρουση στην Ουκρανία φαίνεται ότι μπαίνει σε μια νέα και περισσότερο επικίνδυνη φάση.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα του Κιέβου σε επίπεδο πρεσβευτών και θα συζητηθεί η εκτόξευση του «πειραματικού», όπως τον χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος, βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρίι Σιμπίχα, δήλωσε ότι το Κίεβο θα επιδιώξει «συγκεκριμένα αποτελέσματα» κατά της Ρωσίας στη συνάντηση. «Πρόκειται για σοβαρή κλιμάκωση του πολέμου, μια σοβαρή κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας», είπε.

«Οι νέοι πύραυλοι θα χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία»

Μία μέρα μετά την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου «Ορέσνικ» στο Ντνίπρο, ο Ρώσος πρόεδρος προανήγγειλε τη μαζική παραγωγή των πυραύλων αυτών, ώστε να χρησιμοποιηθούν στο ουκρανικό μέτωπο. «Κανείς άλλος δεν διαθέτει ένα τέτοιο όπλο», το οποίο «δεν μπορεί να αναχαιτιστεί», πρόσθεσε.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του την Πέμπτη, υποστήριξε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται και εξελίσσεται σε παγκόσμια σύγκρουση, διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία επέτρεψαν στην Ουκρανία να πλήττει βαθύτερα στο εσωτερικό της Ρωσίας. Και προειδοποίησε ότι εξαιτίας της χρήσης αυτών των όπλων από την Ουκρανία, οι χώρες που τα παρείχαν στο Κίεβο, μπορούν πλέον να γίνουν στόχος.

ΝΑΤΟ: Κόκκινος συναγερμός μετά το «πειραματικό» χτύπημα της Ρωσίας-1Βολοντίμιρ Ζελένσκι / AP Photo/Virginia Mayo


Ο πύραυλος «Ορέσνικ»

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, ο πύραυλος «Ορέσνικ» είναι ένας από τους νεότερους μέσου βεληνεκούς πυραύλους της Ρωσίας. Είπε ότι πετάει με ταχύτητα δέκα φορές μεγαλύτερη από αυτήν του ήχου και δεν μπορεί να αναχαιτισθεί. Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, έχει βεληνεκές 5.000 χιλιόμετρα και επιτρέπει έτσι στη Ρωσία να πλήξει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και τη δυτική ακτή των ΗΠΑ, ενώ φαίνεται πως διαθέτει πολλαπλές ανεξάρτητες κεφαλές που μπορούν να πλήξουν διαφορετικούς στόχους.

ΝΑΤΟ: Κόκκινος συναγερμός μετά το «πειραματικό» χτύπημα της Ρωσίας-2Η έκρηξη που προκάλεσε ο πύραυλος «Ορένσκι», σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό / Ukrainian Emergency Service via AP


Ταχύτητα 13.000 χλμ./ώρα

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών του Ουκρανικού Στρατού (HUR), «ο χρόνος πτήσης αυτού του ρωσικού πυραύλου από τη στιγμή της εκτόξευσής του στην περιοχή του Αστραχάν έως την πρόσκρουσή του στην πόλη Ντνίπρο ήταν 15 λεπτά. Ο πύραυλος ήταν εξοπλισμένος με έξι κεφαλές: καθεμία εξοπλισμένη με έξι υποπυρομαχικά. Η ταχύτητα στο τελευταίο τμήμα της τροχιάς ήταν πάνω από 11 Mach».

Το Mach είναι μέτρηση της υπερηχητικής ταχύτητας. Τα 11 Mach ισοδυναμούν με περίπου 13.600 χλμ./ώρα.

Ανησυχία στη Δύση

Παρά το γεγονός ότι η Δύση στέλνει μηνύματα σταθερής στήριξης στην Ουκρανία, η αγωνία για τις εξελίξεις στα μέτωπα του πολέμου είναι έντονη.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ, Φάραχ Νταχλάλαχ, σε ανακοίνωσή της είπε ότι η ανάπτυξη αυτού του τύπου όπλων «δεν θα αλλάξει ούτε την πορεία της σύγκρουσης ούτε την αποφασιστικότητα των συμμάχων του ΝΑΤΟ να υποστηρίξουν την Ουκρανία». Και υποστήριξε ότι πρόκειται για «ένα νέο παράδειγμα των επιθέσεων εναντίον των ουκρανικών πόλεων. Η Ρωσία επιδιώκει να τρομοκρατήσει τον άμαχο πληθυσμό στην Ουκρανία και να εκφοβίσει αυτούς που την υποστηρίζουν».

ΝΑΤΟ: Κόκκινος συναγερμός μετά το «πειραματικό» χτύπημα της Ρωσίας-3Από την εκτόξευση πυραύλων ATACMS από την Ουκρανία / Lachen Pyshe Telegram via AP


Σολτς: Κλιμάκωση

Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, που λίγες ημέρες πριν είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτήρισε την εξέλιξη «τρομερή κλιμάκωση». Ταυτόχρονα, όμως, υπεραμύνθηκε της επιλογής της Γερμανίας να επιδεικνύει «σύνεση» στη στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο.

«Δεν θέλουμε να παράσχουμε στην Ουκρανία πυραύλους Κρουζ ικανούς να διεισδύουν βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος», ξεκαθάρισε για πολλοστή φορά, επισημαίνοντας ότι, κατά την άποψή του, «η σύνεση και μια ξεκάθαρη υποστήριξη προς την Ουκρανία συμβαδίζουν».

Πολωνία: Κίνδυνος παγκόσμιας σύγκρουσης

Σοβαρή ανησυχία ότι τα γεγονότα θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε παγκόσμια σύγκρουση εξέφρασε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ.

ΝΑΤΟ: Κόκκινος συναγερμός μετά το «πειραματικό» χτύπημα της Ρωσίας-4Ντόναλντ Τουσκ / AP Photo/Darko Vojinovic


«Ο πόλεμος στα ανατολικά εισέρχεται σε αποφασιστική φάση. Νιώθουμε ότι το άγνωστο πλησιάζει», είπε, επισημαίνοντας ότι «η σύγκρουση παίρνει δραματικές διαστάσεις. Οι ώρες έδειξαν ότι η απειλή είναι σοβαρή και πραγματική».

Στάρμερ: Ο πόλεμος θα μπορούσε να τελειώσει σήμερα

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, εκτίμησε ότι ο πόλεμος θα μπορούσε «να τελειώσει σήμερα εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν σταματούσε να είναι επιθετικός». Οταν ρωτήθηκε αν η Βρετανία «είναι σε πόλεμο με τη Ρωσία», ο Κιρ Στάρμερ απάντησε: «Οχι, δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο, αλλά η Ουκρανία σίγουρα είναι, επειδή η Ουκρανία έχει υποστεί εισβολή και αυτός ο πόλεμος συνεχίζεται τώρα για λίγο περισσότερο από 1.000 ημέρες».

«Αυτό είναι 1.000 ημέρες επιθετικότητας από τη Ρωσία και 1.000 ημέρες θυσίας για την Ουκρανία, και αυτός είναι ο λόγος που έχουμε πει με συνέπεια ότι στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον Πούτιν να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο».

Συστάσεις για αυτοσυγκράτηση από την Κίνα

Το Πεκίνο, επίσης, επανέλαβε εκκλήσεις για «ηρεμία» και «αυτοσυγκράτηση» από όλα τα μέρη στον πόλεμο της Ουκρανίας. 

«Ολα τα μέρη θα πρέπει να παραμείνουν ήρεμα και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να εργαστούν για την αποκλιμάκωση της κατάστασης μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων και να δημιουργήσουν τις συνθήκες για έγκαιρη κατάπαυση  πυρός», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Λιν Τζιάν.

Πηγή: Reuters, The Guardian, BBC

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση