ΠΗΓΗ: Reuters
Έντονος προβληματισμός για την ανησυχητική κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και τα πιθανά επόμενα βήματα του Βλαντιμίρ Πούτιν αναπτύσσεται στις δυτικές πρωτεύουσες, την επαύριον της εκτόξευσης υπερηχητικού πυραύλου ικανού να φέρει πυρηνικές κεφαλές από τον ρωσικό στρατό στην κεντρική Ουκρανία, σε απάντηση για τα ουκρανικά πλήγματα εντός της ρωσικής επικράτειας με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS και βρετανικούς Storm Shadow.
Την ερχόμενη Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες έκτακτη συνεδρίαση των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή και της Ουκρανίας, για να εξεταστεί η καινούργια κατάσταση μετά την εκτόξευση ρωσικού πυραύλου νέου τύπου εναντίον ουκρανικού εργοστασίου κατασκευής πυραύλων στην πόλη Ντνίπρο.
Έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ μετά την εκτόξευση ρωσικού υπερηχητικού πυραύλου – Με πετρέλαιο και S-400 ανταμείβει η Ρωσία τη βοήθεια της Βόρειας Κορέας.
Η σύνοδος συγκαλείται έπειτα από αίτημα του Κιέβου και θα είναι σε επίπεδο πρεσβευτών. Δίνοντας μια πρόγευση της συνόδου, ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Φάραχ Νταχλάλαχ δήλωσε χθες ότι η ανάπτυξη του πειραματικού ρωσικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς Oreshnik (Φουντουκιά), που δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στο Ντνίπρο, «δεν θα αλλάξει ούτε την πορεία της σύγκρουσης ούτε την αποφασιστικότητα των μελών της Συμμαχίας να υποστηρίξουν την Ουκρανία».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο Σουηδός υπουργός Αμυνας, Παλ Γιόνσον. «Η πρόσφατη κλιμάκωση και πρόκληση από τη Ρωσία είναι μια απόπειρα να μας εκφοβίσει και αυτό θα αποτύχει», τόνισε ο Σουηδός αξιωματούχος σε συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό ομόλογό του Ρουστέμ Ουμέροφ, στη Στοκχόλμη.
Στήριξη με σύνεση
Σε διαφορετική κατεύθυνση κινήθηκε ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, θεωρώντας ότι η εκτόξευση του ρωσικού πυραύλου συνιστά μια «τρομερή κλιμάκωση» της σύγκρουσης, η οποία, κατά τη γνώμη του, δικαιώνει την επιλογή του Βερολίνου να μην ακολουθήσει τον Τζο Μπάιντεν στην απόφασή του να δώσει το πράσινο φως για πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας.
«Δεν θέλουμε να παράσχουμε στην Ουκρανία πυραύλους Κρουζ, ικανούς να διεισδύουν βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος», είπε ο Γερμανός ηγέτης, τονίζοντας ότι «η σύνεση και η ξεκάθαρη υποστήριξη στην Ουκρανία συμβαδίζουν». Από την πλευρά του, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «λυπηρό γεγονός» την απόφαση του Κιέβου να χρησιμοποιήσει νάρκες κατά προσωπικού, τις οποίες αποφάσισαν να παραδώσουν στην Ουκρανία οι Αμερικανοί.
Αλλά και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον πραγματικό, όπως είπε, κίνδυνο παγκόσμιας σύρραξης.
«Ο πόλεμος στα ανατολικά μας εισέρχεται σε μια καθοριστική φάση, νιώθουμε ότι το άγνωστο πλησιάζει. Η σύγκρουση λαμβάνει δραματικές διαστάσεις. Οι τελευταίες ώρες έδειξαν ότι η απειλή για μια παγκόσμια σύρραξη είναι πραγματική και σοβαρή», ανέφερε ο Τουσκ.
Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε χθες ότι το κύριο μήνυμα του πυραυλικού πλήγματος στο Ντνίπρο ήταν ότι «οι ανεύθυνες αποφάσεις και ενέργειες δυτικών χωρών που κατασκευάζουν πυραύλους, τους δίνουν στην Ουκρανία και στη συνέχεια συμμετέχουν σε πλήγματα εναντίον ρωσικών εδαφών, δεν θα μείνουν αναπάντητες».
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δεν απέκλεισε νέα παρόμοια πλήγματα αν δεν ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες της Ρωσίας, αν και έσπευσε να υπενθυμίσει πως ο πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν, στο αυστηρό διάγγελμα που απηύθυνε την Πέμπτη, άφησε ανοιχτή την πόρτα των διαπραγματεύσεων.
Τη μαζική παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων Oreshnik, σαν αυτόν που έπληξε το Ντνίπρο στην Ουκρανία, εξήγγειλε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος είπε ότι θα χρησιμοποιηθούν στο μέτωπο του πολέμου.
Μία μέρα μετά την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου Oreshnik στο Ντνίπρο, ο Ρώσος πρόεδρος με δηλώσεις του στην τηλεόραση είπε ότι το πλήγμα της Πέμπτης ήταν επιτυχές.
Νωρίς το πρωί, επίθεση ρωσικών drones εκδηλώθηκε στο Σούμι της βορειοανατολικής Ουκρανίας, με συνέπεια να σκοτωθούν δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν 12. Ο περιφερειακός κυβερνήτης Βολοντίμιρ Αρτιούκχ κατήγγειλε ότι τα drones που χρησιμοποιήθηκαν στον αστικό ιστό του Σούμι περιείχαν θραύσματα ώστε να προκαλέσουν τον μέγιστο δυνατό αριθμό θυμάτων. Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Αντρέι Μπελούσοφ έκανε λόγο για επιτάχυνση της προέλασης των στρατευμάτων του στη βορειοανατολική Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι έχουν καθηλωθεί σε αυτό το σημείο του μετώπου οι καλύτερες δυνάμεις του εχθρού. Στο Κίεβο, το ουκρανικό κοινοβούλιο εκκενώθηκε και ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία του για προληπτικούς λόγους.
Ο πύραυλος «φουντουκιά»
Λεπτομέρειες για την επίθεση στο Ντνίπρο έδωσε χθες η Κεντρική Διεύθυνση Πληροφοριών της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο υπερηχητικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς Oreshnik εκτοξεύθηκε από το τέταρτο πεδίο πυραυλικών δοκιμών στη ρωσική περιφέρεια του Αστραχάν, κοντά στην Κασπία, πέταξε επί 15 λεπτά βγαίνοντας έξω από τη γήινη ατμόσφαιρα και ανέπτυξε κατά την κάθοδό του ταχύτητα που έφτασε τα 11 Mach, δηλαδή 11 φορές την ταχύτητα του ήχου.
Η ίδια ανακοίνωση ανέφερε ότι ο πύραυλος έφερε έξι κεφαλές, κάθε μία από τις οποίες υποδιαιρούνταν σε έξι τμήματα. Το γεγονός αυτό δίνει τη δυνατότητα σε πυραύλους αυτού του είδους να πλήττουν πολλαπλούς στόχους υπό διαφορετικές γωνίες, καθιστώντας πρακτικά αδύνατη την αναχαίτισή τους.
Στο μεταξύ, αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας ανέφεραν ότι η Ρωσία παρέδωσε στη Βόρεια Κορέα συστήματα αεράμυνας S-400 για την προστασία της πρωτεύουσας Πιονγιάνγκ, σε ανταπόδοση για τα βλήματα πυροβολικού που προσέφερε ο γείτονάς της στον ρωσικό στρατό και για τους 10.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες που εστάλησαν να πολεμήσουν στο πλευρό των Ρώσων, στην περιφέρεια του Κουρσκ.
Παράλληλα, ρεπορτάζ του BBC, που επικαλείται δορυφορικές φωτογραφίες, υποστηρίζει ότι η Μόσχα παρέδωσε στην Πιονγιάνγκ περισσότερο από ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου στη διάρκεια αυτού του χρόνου, κατά παράβαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τη διεθνή κοινότητα στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο τελευταίος κατήγγειλε χθες τις ΗΠΑ ότι ανεβάζουν σε επικίνδυνα επίπεδα την ένταση και τις προκλήσεις.