ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς η τοξική μας κουλτούρα πλήττει τη γενιά Ζ

Η κουλτούρα καχυποψίας οδηγεί στην υιοθέτηση της αυτοπροστασίας ως κύριου κώδικα συμπεριφοράς

Kathimerini.gr

ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΜΠΡΟΥΚΣ / THE NEW YORK TIMES

Τα ήθη των γονέων τους έχουν εγκαταλείψει οριστικά τα μέλη της γενιάς Ζ, τα οποία αποφεύγουν επίμονα κάθε έκφανση ενηλικίωσης. Τα μέλη της γενιάς αυτής δεν θέλουν, για παράδειγμα, να αποκτήσουν δίπλωμα οδήγησης ή καθυστερούν τη διαδικασία.

Στα 18 τους, απορρίπτουν τα γνωρίσματα και τις συνήθειες της ενηλικίωσης, όπως το ποτό, η μισθωτή εργασία και το σεξ. Οταν τα μέλη της προηγούμενης γενιάς Χ ήταν στην τρίτη γυμνασίου, σχεδόν 40% από αυτούς είχαν κάνει σεξ. Το 2021, μόλις 15% των μελών της γενιάς Ζ στην τρίτη γυμνασίου είχαν εμπειρία ερωτικής επαφής. «Οι 18χρονοι σήμερα μοιάζουν με 14χρονους προηγούμενων γενεών», εξηγεί ψυχολόγος, που μελετά τους αργούς ρυθμούς της νέας γενιάς.

Η τακτική αυτή μου φαίνεται απολύτως λογική. Το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί και είναι εφικτό σήμερα για έναν 80χρονο να διεκδικεί την προεδρία των ΗΠΑ. Είναι, λοιπόν, λογικό να μη βιαζόμαστε και να μην προσπαθούμε πια να στριμώξουμε κάθε τι σημαντικό στις πρώτες δεκαετίες της ζωής μας.

Τα μέλη της γενιάς Ζ μεγάλωσαν, όμως, σε υπερπροστατευτικό γονεϊκό περιβάλλον, το οποίο τους υπενθύμιζε διαρκώς τους κινδύνους της ζωής. Μεγάλωσαν παρακολουθώντας ΜΜΕ σχεδιασμένα να προσελκύουν θεατές και αναγνώστες, προωθώντας τη διένεξη και τον διχασμό. Μεγάλωσαν με πολιτική κουλτούρα, η οποία μεγεθύνει το αίσθημα απειλής, την πεποίθηση πως οι άλλοι είναι τοξικοί, προκειμένου να προωθήσει τα απλοϊκά, διχαστικά μηνύματά της και να πυροδοτεί φοβίες στο κοινό.

Η κουλτούρα υπερβολικής καχυποψίας και πεποίθησης ότι οι γύρω μας είναι τοξικοί, μας έχει επηρεάσει όλους, με τη νέα γενιά να υφίσταται το μεγαλύτερο πλήγμα. Από τη μία, τους έκανε πολύ προσεκτικούς απέναντι στον κίνδυνο, με τα ποσοστά χρήσης ναρκωτικών, καβγάδων και επικίνδυνης οδήγησης να υποχωρούν δραστικά σε σχέση με άλλες γενιές.

Από την άλλη, η κουλτούρα αυτή έχει καλλιεργήσει σε όλους μας –αλλά κυρίως στους νέους– απέχθεια προς το ρίσκο. Το 1991, σε ποσοστό 48% μαθητές δευτέρας και τρίτης γυμνασίου δήλωναν ότι τους άρεσε να ρισκάρουν κάποιες φορές. Το 2021, το ποσοστό αυτό είναι 32%.

Οι άνθρωποι που μεγαλώνουν με τέτοια κουλτούρα καχυποψίας είναι επόμενο να υιοθετήσουν την αυτοπροστασία ως κύριο κώδικα συμπεριφοράς τους. Οι άνθρωποι αυτοί θα γίνουν απαισιόδοξοι και θα πάψουν να πιστεύουν ότι μπορούν να ελέγξουν τη μοίρα τους.

Ως μεσήλικας, χαίρομαι που τα μέλη της γενιάς Ζ συμπεριφέρονται με μεγαλύτερη υπευθυνότητα. Πολιτικά, τείνουν να ψηφίζουν Αριστερά, αλλά παραμένουν διστακτικοί και κοινωνικά συντηρητικοί.

Το υπερβολικό αίσθημα απειλής έχει, όμως, και σοβαρές συνέπειες. Γυναίκα 53 ετών εξιστορούσε σε νεότερές της πώς γνώρισε τον σημερινό της σύζυγο, αφού της έπιασε την κουβέντα για να τη φλερτάρει σε ασανσέρ. Αυτό δεν θα γινόταν σήμερα, είπαν οι γυναίκες της γενιάς Ζ, καθώς η συμπεριφορά αυτή θα κρινόταν απειλητική και γλοιώδης.

Είναι πάντα χρήσιμο να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάποιον ενοχλητικό ή επικίνδυνο θαυμαστή. Η υπερβολική καχυποψία, ωστόσο, μπορεί να σας κάνει να χάσετε την ευκαιρία να γνωρίσετε τον έρωτα της ζωής σας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X