Τα διδύναμα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, που παρέχονται από το φθινόπωρο και καταπολεμούν και την παραλλαγή Όμικρον, είναι αποτελεσματικά και έναντι της νέας υποπαραλλαγής ΧΒΒ.1.5, ή «Κράκεν», σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική έρευνα που δημοσιεύεται στο New England Journal of Medicine.
Η νέα έρευνα, που υπογράφεται από 17 καθηγητές Ιατρικής, κυρίως από την Ιατρική Σχολή του Emory University στην Ατλάντα των Ηνωμένων Πολιτειών, εντόπισε σημαντικά μεγαλύτερη ανοσία του οργανισμού έναντι της Κράκεν όσων εμβολιάστηκαν με την επικαιροποιημένη δόση εμβολίου κατά της Όμικρον, είτε της Pfizer είτε της Moderna, σε σύγκριση με όσους είχαν λάβει μία ή δύο δόσεις του αρχικού, μονοδύναμου εμβολίου που καταπολεμούσε το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε το 2019 στη Γουχάν της Κίνας.
Η υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5, ή «Κράκεν», όπως επονομάζεται, σημειώνει αλματώδη αύξηση στις ΗΠΑ, ενώ επεκτείνεται σταδιακά και σε άλλες περιοχές του Βόρειου Ημισφαιρίου. Την Πέμπτη ανακοινώθηκε και ο πρώτος εντοπισμός της στη Ρωσία, ύστερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, όσοι έχουν λάβει τον λεγόμενο ολοκληρωμένο εμβολιασμό, δηλαδή δύο δόσεις του αρχικού, μονοδύναμου εμβολίου mRNA της Pfizer ή της Moderna έχουν πολύ περιορισμένη ανοσία έναντι των αρχικών στελεχών της Όμικρον (Β.Α.1, Β.Α.4 και Β.Α.5), και σχεδόν καθόλου έναντι των νεότερων υποπαραλλαγών της, δηλαδή των BA.2.75.2, BQ.1.1, και XBB που τους τελευταίους μήνες φαίνονται να έχουν κυριαρχήσει στις ΗΠΑ παρακάμπτοντας την ανοσία των εμβολίων και τα αντισώματα από προηγούμενη νόσηση.
Συγκεκριμένα, η ποσότητα των μέσων γεωμετρικών τίτλων (GMT) εξουδετερωτικών αντισωμάτων που εμφανίστηκαν σε όσους έλαβαν δύο δόσεις του αρχικού εμβολίου ήταν 2.352 έναντι του αρχικού στελέχους του κορωνοϊού, 408 έναντι της Όμικρον 1, 250 έναντι της Όμικρον 5, 98 έναντι της ΒΑ.2.75.2, 73 έναντι της BQ.1.1 και 37 έναντι της ΧΒΒ.
Την ίδια ώρα ο μέσος όρος των GMT αντισωμάτων σε όσους έχουν λάβει το επικαιροποιημένο εμβόλιο ήταν 2.481 έναντι του αρχικού στελέχους, 618 έναντι της Όμικρον 1, 576 έναντι της Όμικρον 5, 201 έναντι της ΒΑ.2.75.2, 112 έναντι της BQ.1.1 και 96 έναντι της ΧΒΒ. Αυτό σημαίνει τουλάχιστον δυόμιση φορές μεγαλύτερη ανοσία του οργανισμού έναντι της «Κράκεν» για όσους έχουν λάβει το διδύναμο εμβόλιο από όσους εμβολιάστηκαν μόνο με δύο δόσεις του αρχικού εμβολίου.
Οι επιστήμονες που υπογράφουν την έρευνα προσθέτουν ότι τα ευρήματα συνάδουν με πρόσφατες παρατηρήσεις σε άτομα με λοίμωξη από την Όμικρον που δείχνουν διευρυμένη εξουδετερωτική δραστηριότητα του οργανισμού έναντι των υποπαραλλαγών της Όμικρον.
Όπως επίσης επισημαίνει σε άρθρο του ο Νιλ Μάμποτ, επικεφαλής του τμήματος Λοιμοξιωλογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, στη Μεγάλη Βρετανία, τόσο η έρευνα αυτή όσο και ενδείξεις από προηγούμενες μελέτες καταδεικνύουν ότι ο εμβολιασμός με το διδύναμο εμβόλιο, που έχει σχεδιαστεί να αντιμετωπίζει και τα στελέχη Β.Α.4 και Β.Α.5, θα είναι αποτελεσματικός τόσο έναντι των υπαρχουσών υποπαραλλαγών, όπως η «Κράκεν», όσο και άλλων που θα προκύψουν μελλοντικά.
Πηγή: Νew England Journal of Medicine, The Conversation