Του Απόστολου Κουρουπάκη
Με δημόσιες επιστολές τους το Θέατρο Versus της Λεμεσού, το Θέατρο Ένα στη Λευκωσία και το Θέατρο Ροή της Λάρνακας καταγγέλλουν το υφυπουργείο Πολιτισμού για τη μη συμπερίληψή τους στα υπό επιχορήγηση θέατρα του Σχεδίου Θυμέλη για το Α΄ εξάμηνο του 2025.
Τα αποτελέσματα του Σχεδίου Θυμέλη για το Α΄ Εξάμηνο του 2025 ανακοινώθηκαν την περασμένη Τρίτη, με τα τρία παραπάνω θέατρα να μη λαμβάνουν κανένα ποσό. Συνολικά θα δοθούν 842.100 ευρώ σε 18 παραγωγές, 12 φορέων. Συνολικά προς εξέταση κατατέθηκαν 39 αιτήσεις από 21 θεατρικούς φορείς. Στην επαρχία Λάρνακας κανένας θεατρικός φορές δεν έχει χρηματοδοτηθεί από το Θυμέλη, ενώ στη Λεμεσό, επιχορηγείται μόνο η ΕΘΑΛ.
Θέατρο Versus: Η αδικία είναι διάχυτη παντού
Πιο συγκεκριμένα το Θέατρο Versus αναφέρει πως η κατάσταση στην Κύπρο έχει φτάσει σε τραγικά επίπεδα. «Η αδικία είναι διάχυτη παντού, και η ανικανότητα ή η συνειδητή επιλογή της εξουσίας να μην προάγει το κοινό καλό γίνεται πλέον ανυπόφορη», αναφερόμενο στα διάφορα ζητήματα που ταλανίζουν τη δημόσια σφαίρα της χώρας, όπως η παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη από τη θέση του γενικού ελεγκτή και το σκάνδαλο του φυσικού αερίου, φτάνοντας στο θέατρο, καταγγέλλοντας πως η υφυπουργός Πολιτισμού δεν στηρίζει ισότιμα τα θέατρα και τον πολιτισμό, αλλά «επιχορηγεί επιλεκτικά και προωθεί συγκεκριμένα συμφέροντα, αφήνοντας άλλα, αξιόλογα θέατρα, να μαραζώσουν», κάνοντας λόγο για πελατειακές σχέσεις, που υπονομεύουν κάθε έννοια πολιτιστικής ανάπτυξης και δημιουργίας. Καταλήγοντας με το ερώτημα ποιος αποφασίζει ποια τέχνη είναι «άξια» υποστήριξης και ποια όχι. Η τέχνη είναι για όλους. Και το Υφυπουργείο οφείλει να το θυμάται αυτό.
Θέατρο Ροή: «Πάμε πολύ πίσω»
Από την πλευρά του το Θέατρο Ροή, με έδρα τη Λάρνακα, με ανοικτή επιστολή προς την υφυπουργό πολιτισμού Λίνα Κασσιανίδου, αναφέρει πως για ακόμη μία φορά έγιναν θεατές των πολιτικών που ακολουθεί το υφυπουργείο Πολιτισμού, όσον αφορά το Θυμέλη, αναφέροντας πως εάν στόχος είναι τα κονδύλια για τον πολιτισμό να πηγαίνουν μόνο στην πρωτεύουσα και συγκεκριμένους φορείς που τυγχάνουν της εύνοιας της κας Κασσιανίδου, τότε «πάμε πολύ πίσω».
Το Θέατρο Ροή θέτει ζήτημα ποιος χαράζει την πολιτική του Υφυπουργείου, με αφορμή δηλώσεις της κας Κασσιανίδου ότι δεν έχει σχέση με την Επιτροπή που αξιολογεί τις προτάσεις των θεατρικών ομάδων.
Στη συνέχεια της επιστολής του Θεάτρου Ροή γίνεται λόγος για τη στυγνή και επώδυνη πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν, καταγγέλλοντας πως τη μερίδα του λέοντος του Θυμέλη την παίρνουν κατά κανόνα κάποιες συγκεκριμένες ομάδες και αναλώνεται τις περισσότερες φορές από ένα στενό κύκλο προνομιούχων.
Σύμφωνα με την επιστολή επίσης η πολιτική της κας Κασσιανίδου και του υφυπουργείου εξασθενεί και τείνει να εξαφανίσει τα θεατρικά σχήματα εκτός του κέντρου και σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Η πολιτική σας οδήγησε συναδέλφους σε ανεργία και/ή αλλαγή εργασίας για επιβίωση. Ονόματα του θεάτρου γνωστά εργάζονται ή προσπαθούν να εργαστούν σε άλλους τομείς, πολλές φορές άσχετους με το θέατρο, για να επιβιώσουν».
Κλείνοντας την επιστολή τους αναφέρουν: «Είναι στο χέρι σας να μείνετε στην ιστορία ως η Υφυπουργός της ανεργίας και της καταστροφής των θεάτρων ή η Υφυπουργός με τις εμπνευσμένες ιδέες και πράξεις που ανάδειξε όλα τα θεατρικά σχήματα του τόπου, αναζωογόνησε την περιφέρεια και επέφερε την άνθιση στις τέχνες και τον πολιτισμό».
Θέατρο Ένα: Εξυπηρετούνται προσωπικά συμφέροντα
Το Θέατρο Ένα με επιστολή του προς την υφυπουργό Πολιτισμού, που δημοσιοποιήθηκε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρει πως η πενταμελής επιτροπή για τις αιτήσεις εξυπηρετεί εξόφθαλμα προσωπικά συμφέροντα και γνωριμίες. Τονίζοντας πως το Θέατρο Ένα θα συνεχίσει τη λειτουργία του, έστω και αν η κα Κασσιανίδου συνεχίζει να κωφεύει στις παρακλήσεις των θεατρικών φορέων για αλλαγή του «Θυμέλη».