Kathimerini.com.cy
Το Σατιρικό θέατρο παρουσιάζει στην Πάνω Σκηνή του το έργο του Ιρλανδού συγγραφέα Conor McPherson, «O Φάρος», σε μετάφραση Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη – Αθανασίας Σμαραγδή και σκηνοθεσία Νεοκλή Νεοκλέους.
Ο «Φάρος» έκανε πρεμιέρα στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας το 2006 και ένα χρόνο αργότερα στο Μπρόντγουεϊ και έλαβε υποψηφιότητες και βραβεία Ολιβιέ και Τόνι. Έκτοτε, έχει παρουσιαστεί σε πολλές χώρες διεθνώς, σημειώνοντας μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία. Θεωρείται ένα από τα πιο αναγνωρισμένα από τους κριτικούς και σημαντικά έργα της σύγχρονης ιρλανδικής δραματουργίας. Ο αγγλικός τίτλος του έργου, «The Seafarer» (Ο Ναυτικός), είναι δανεισμένος από ένα ομώνυμο ποίημα αγνώστου ποιητή, γραμμένο στα μέσα του 8ου αιώνα μ.Χ., όπου ένας ναυτικός μιλά για τις φοβερές δυσκολίες της ζωής στη θάλασσα, αλλά και τη σχέση του ανθρώπου με το Θεό και τη μετά θάνατον ζωή.
Ακροβατώντας ανάμεσα στο ρεαλιστικό δράμα, την κωμωδία και τον μαγικό ρεαλισμό, «Ο Φάρος» εξερευνά θέματα τόσο πραγματικά όσο και υπερφυσικά. Μια παρέα περιθωριακών αντιηρώων, επιδίδονται στην αναζήτηση της αιωνιότητας και στην αναμέτρηση ανάμεσα στην ύλη και το πνεύμα, παλεύοντας επιτακτικά με τους εσωτερικούς τους δαίμονες και προσπαθώντας να απελευθερωθούν από τις αμαρτίες τους, απαλύνοντας τις ένοχες, τις απογοητεύσεις και τις αποτυχίες τους μέσω ψεύτικων διεγερτικών. Απλό, μεστό και αισιόδοξο, το έργο μιλάει για θεμελιώδη ζητήματα των σχέσεων και της ανθρώπινης ύπαρξης: την πίστη, τη φιλία, την οικογένεια, την αγάπη και το δικαίωμα στην ελπίδα και την εξιλέωση.
Αν οι ήρωες του McPherson, παραιτημένοι, ασήμαντοι, αποτυχημένοι, αναζητούν και αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία, τότε την αξίζει ο καθένας από εμάς. Καθένας δικαιούται να βρει τον δικό του «φάρο» που θα τον οδηγήσει στη συγχώρεση και τη λύτρωση.
Η υπόθεση
Βρισκόμαστε στο υπόγειο ενός σπιτιού, σε ένα παραθαλάσσιο προάστιο στα βόρεια του Δουβλίνου. Ο Σάρκι, μετά από καιρό απουσίας, έχει επιστρέψει στη γενέτειρά του για να φροντίσει τον τυφλό αδελφό του, Ρίτσαρντ. Είναι παραμονή Χριστουγέννων, έξω μαίνεται καταιγίδα και τα δύο αδέλφια, παρέα με δύο φίλους, θα γιορτάσουν πίνοντας και παίζοντας χαρτιά. Η καταιγίδα όμως φέρνει στην πόρτα τους και έναν απρόσκλητο επισκέπτη, ο οποίος μοιάζει να προέρχεται από έναν άλλο κόσμο. Ενώ κανείς δεν τον γνωρίζει, εκείνος φαίνεται να ξέρει πολλά. Όσο η νύχτα προχωρά, οι τέσσερις φίλοι και ο μυστηριώδης ξένος ανακατεύουν την τράπουλα και αδειάζουν τα ποτήρια, ποντάροντας όλο και περισσότερα στην ελπίδα να ξεφύγουν από το παρελθόν τους. Είναι ίσως η τελευταία τους ευκαιρία να σώσουν την ψυχή τους, πριν κοπάσει η καταιγίδα.
Συντελεστές
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης/ Αθανασία Σμαραγδή
Σκηνοθεσία: Νεοκλής Νεοκλέους
Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: Λάκης Γενεθλής
Σχεδιασμός Φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης
Μουσική Επένδυση Παράστασης / Trailer: Χάρης Αριστείδου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαριαλένα Παπαδοπούλου
Βοηθός Σκηνογράφου: Μικαέλλα Κάσινου
Σχεδιασμός Αφίσας και Προγράμματος: Αρτέμης Ψαθάς
Φωτογραφίες: Τάσος Κωνσταντίνου
Ερμηνεύουν (με σειρά εμφάνισης): Ανδρέας Ρόζου, Ηρόδοτος Μιλτιάδους, Ανδρέας Γεωργίου , Χάρης Αριστείδου, Ανδρέας Φυλακτού.
Πληροφορίες
Πάνω Σκηνή Σατιρικού Θέατρου (Αίθουσα Παντελής Κούρος).
Παραστάσεις: Στη Λευκωσία μέχρι 18 Δεκεμβρίου, κάθε Σάββατο στις 8:30 μ.μ. και Κυριακή στις 6:30 μ.μ. Τετάρτη 11 και 18 Δεκεμβρίου στις 8:30 μ.μ.
Αριθμός παραστάσεων στη Λευκωσία θα συνοδευτεί από υπέρτιτλους στην ελληνική γλώσσα, για θεατές με απώλεια ακοής. Οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν σύντομα.
• ΛΕΜΕΣΟΣ – Θέατρο ΕΘΑΛ, Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου στις 8:30 μ.μ.
Εισιτήρια: ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 22312940 – 22421609
Email: satiriko.tameio@cytanet.com.cy | www.satirikotheatro.com
(Η πρόσβαση στην Πάνω Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου, θεατών με κινητικά προβλήματα, γίνεται μέσω ανελκυστήρα, ο οποίος βρίσκεται στο φουαγιέ του θεάτρου).