ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υφ. Πολιτισμού: Εκφράζει βαθύτατη θλίψη για τον θάνατο της Ελένης Νικήτα

Το Υφυπουργείο αναφέρει ότι η Ελένη Νικήτα υπηρέτησε με πάθος και συνέπεια τον πολιτισμό από πολλές σημαντικές θέσεις

ΚΥΠΕ

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο της ιστορικού τέχνης Ελένης Νικήτα, πρώην Διευθύντριας των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας.

Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ, το Υφυπουργείο αναφέρει ότι η Ελένη Νικήτα υπηρέτησε με πάθος και συνέπεια τον πολιτισμό από πολλές σημαντικές θέσεις.

"Το κενό θα είναι δυσαναπλήρωτο για τον πολιτισμό στην Κύπρο", αναφέρεται.

Εξάλλου η Υφυπουργός Πολιτισμού, Βασιλική Κασσιανίδου, η οποία βρισκόταν στην Μπιενάλε της Βενετίας, σε αναρτήσή της εκφράζει τη βαθιά της εκτίμηση για το έργο της Ελένης Νικήτα, σημειώνοντας ότι ήταν η Επίτροπος του κυπριακού περιπτέρου στην Μπιεννάλε, από το 1986 μέχρι το 2001, για οκτώ συνεχόμενες συμμετοχές.

Η Υφυπουργός Πολιτισμού σημείωσε ότι τα χρόνια που η Ελένη Νικήτα εργάστηκε στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες, αλλά και μετά τη συνταξιοδότηση της από το δημόσιο, πρόσφερε πολλά και άφησε ένα ουσιαστικό συγγραφικό έργο για την ιστορία της σύγχρονης τέχνης της Κύπρου.

Ποια ήταν η Ελένη Νικήτα

Η Ελένη Νικήτα γεννήθηκε στις 9 Μαΐου 1947 στη Λευκωσία. Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Γενεύης και ήταν διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης.

Σύμφωνα με ανάρτηση της 'Ενωσης Εικαστικών Καλλιτεχνών Κύπρου, που εκφράζει τη βαθιά της λύπη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα, η αποβιώσασα εργάστηκε στο Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού από το 1977 μέχρι το 2009. Διετέλεσε Διευθύντρια των Πολιτιστικών Υπηρεσιών από το 2003 έως την αφυπηρέτησή της το 2009.

Υπήρξε για σειρά ετών η εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στην Επιτροπή Πολιτισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης και σε διάφορες επιτροπές της ΕΕ.

Διετέλεσε επίσης Γενική Γραμματέας της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO από το 2001 έως το 2009. Ήταν επίσης η Επίτροπος του Κυπριακού περιπτέρου στην Μπιεννάλε Βενετίας από το 1986 μέχρι το 2001, για οκτώ συνεχόμενες συμμετοχές.

Ήταν συγγραφέας πολλών μελετών, τεχνοκριτικών σημειωμάτων και βιβλίων για τη σύγχρονη τέχνη. Το βιβλίο της «Χριστόφορος Σάββας, η απαρχή μιας νέας εποχής στην κυπριακή τέχνη», τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2009 στην κατηγορία δοκίμιο-έρευνα.

Τιμήθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση με το παράσημο του Ιππότη του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα και από την αυστριακή κυβέρνηση με τον Σταυρό Τιμής για τις Επιστήμες και τις Τέχνες.

Ήταν μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης και της Εταιρείας Ιστορικών Τέχνης Ελλάδος. Από το 2012 συνεργάστηκε με τη Λεβέντειο Πινακοθήκη ως επιμελήτρια της κυπριακής συλλογής του Ιδρύματος Λεβέντη.

Ήταν σύζυγος του πρώην Γενικού Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα (1937-2005) και μητέρα της ιστορικού τέχνης και ποιήτριας Δάφνης Νικήτα και του νομικού Ορέστη Νικήτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση