ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στόχος η προώθηση της σύγχρονης τέχνης στην Κύπρο

Εννέα δημιουργοί, με διαφορετικά μέσα, εκθέτουν στην έκθεση «Merry-go-round» στην Isnotgallery στη Λευκωσία

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Στις 16 Δεκεμβρίου 2022 εγκαινιάστηκε στην γκαλερί Isnotgallery στη Λευκωσία εγκαινιάστηκε η ομαδική έκθεση «Merry-go-round» στην οποία συμμετέχουν εννέα καλλιτέχνες, άντρες και γυναίκες, από την Κύπρο και την Ελλάδα, οι Βασίλης Βασιλειάδης, Γιάννος Ιωάννου, Ελένη Κινδύνη, Μαρία Κοφτερού, Χαρούλα Νικολαΐδου, Μαριέλα Μπιλίτσα, Δέσποινα Πετρίδου, Αντρεας Σκουφάρης και Κωνσταντίνος Στεφάνου, σε επιμέλεια του ιδιοκτήτη της γκαλερί Άντρου Ευσταθίου. Στην έκθεση «Merry-go-round» παρουσιάζονται σύγχρονα έργα τέχνης, τα οποία συνομιλούν με το παρόν αλλά συγχρόνως, όπως λένε οι διοργανωτές της, έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στο μέλλον. Και σε αυτή την έκθεση η γκαλερί στοχεύει στην προώθηση της σύγχρονης τέχνης στην Κύπρο και σε ένα πιο ευρύ φάσμα της κυπριακής κοινωνίας και αυτή η φρέσκια ματιά είναι ορατή στον επισκέπτη της έκθεσης. Παρατηρώντας λοιπόν τα έργα που εκτίθενται είδα ενδιαφέρουσες προτάσεις από νέους και νέες δημιουργούς, και σε ερώτησή μου στον επιμελητή της έκθεσης και ιδιοκτήτη της γκαλερί Άντρο Ευσταθίου για την εικόνα του για το σύγχρονο εικαστικό τοπίο της χώρας μας, μού απάντησε πως ανέκαθεν είχε πίστη στους σύγχρονους Κύπριους δημιουργούς, «η γκαλερί μας, η isnotgallery, δημιουργήθηκε γι’ αυτό τον λόγο και ήμασταν ίσως από τους πρώτους που θεωρήσαμε πως αυτή η σύγχρονη γενιά έπρεπε να υποστηριχθεί και να γίνει περισσότερο γνωστό το έργο της και μετά από 13 χρόνια λειτουργίας συνεχίζουμε με την ίδια θέρμη», τονίζοντας πως στη χώρα έχουμε εξαιρετικούς νέους σύγχρονους καλλιτέχνες, οι οποίοι κάλλιστα θα μπορούσαν να σταθούν και σε διεθνές επίπεδο. Ο Αντρος Ευσταθίου ανέφερε επίσης ότι είναι σημαντικό πως στην Κύπρο το φιλότεχνο κοινό μπορεί να αγοράσει έργα τέχνης σημαντικής αξίας σε λογικές τιμές.

Σύγχρονη ματιά

Για το ποιος είναι ο συνδετικός κρίκος των έργων σε αυτή την εορταστική ομαδική έκθεση στην Isnotgallery ο Αντρος μου λέει πως ο κρίκος είναι οι ίδιοι οι καλλιτέχνες, «από τη στιγμή που ανήκουν σε μια συγκεκριμένη γενιά αυτό και μόνο το γεγονός είναι ο συνδετικός τους κρίκους, ο καθένας και η καθεμία που εκθέτουν στον χώρο έχουν ισότιμη θέση στην έκθεση, αφού τα έργα τους έχουν κοινές συνισταμένες». Συνεχίζοντας την περιδιάβασή μου στην έκθεση ρώτησα τον Αντρο με ποιον τρόπο οι καλλιτέχνες που εκθέτουν και που χρησιμοποιούν τόσο διαφορετικά μέσα, όπως η ζωγραφική, η χαρακτική, η κεραμική, η φωτογραφία, τα πολυμέσα και η γλυπτική, συνομιλούν μεταξύ τους, μου λέει πως το μέσο που χρησιμοποιεί ο κάθε καλλιτέχνης είναι κάτι που σε αυτή την έκθεση τον απασχόλησε πολύ λίγο, «δεν έχει σημασία το μέσο που έχουν επιλέξει οι καλλιτέχνες, οι δημιουργοί σε αυτή την έκθεση ζουν όλοι σε μία κοινωνία που αντιμετωπίζει σύγχρονα προβλήματα, έχουν όλοι έναν σύγχρονο τρόπο ζωής και έτσι τα ερεθίσματα που έχουν είναι τα ίδια, κάτι που βγαίνει στα έργα τους. Ναι, ουσιαστικά ο κάθε καλλιτέχνης επιλέγει το μέσο που τον εκφράζει για να δημιουργήσει ένα έργο τέχνης», ουσιαστικά η Isnotgallery και οι καλλιτέχνες της υπερασπίζονται τις δικές τους ματιές στο περιβάλλον στο οποίο ζουν και δημιουργούν, όπως αναφέρεται και στο συνοδευτικό κείμενο της έκθεσης, προσθέτοντας πως η ποικιλομορφία του μέσου, που χρησιμοποιεί ο κάθε καλλιτέχνης αντικατοπτρίζει τις τεχνικές οι οποίες συνιστούν κοινό τόπο δράσης.

Στην έκθεση «Merry-go-round» παρουσιάζονται σύγχρονα έργα τέχνης

Ο κάθε καλλιτέχνης επιλέγει το μέσο που τον εκφράζει για να δημιουργήσει ένα έργο τέχνης λέει στο «Σημειωματάριο» ο επιμελητής της έκθεσης Αντρος Ευσταθίου.

 

Ποια στοιχεία είναι αυτά που προσδιορίζουν τη σύγχρονη τέχνη, εν τέλει ρώτησα τον Αντρο και πώς παρουσιάζονται σε αυτή την έκθεση;, ο Αντρος μου απάντησε: «Θεωρώ πως η σύγχρονη τέχνη αποτυπώνεται με έναν πιο αφηρημένο τρόπο και επικεντρώνεται στο συναίσθημα του καλλιτέχνη, βλέπουμε για παράδειγμα έντονα χρώματα στην έκθεση, περίεργα σχήματα, διάφορες παραλλαγές υλικών, τα οποία δεν υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι έχουμε ενός είδους εξερεύνηση των νέων υλικών, υπάρχουν εν ολίγοις περισσότερα μέσα ώστε οι καλλιτέχνες να μπορούν να αποτυπώσουν αυτά που θέλουν να δείξουν. Ξεφεύγουν από την κλασική ζωγραφική ή τη γλυπτική, που υπάρχουν φυσικά ως τρόποι έκφρασης, αλλά που επίσης μπαίνουν σε διαφορετικούς δρόμους, χρησιμοποιούνται για παράδειγμα αρκετά τα βίντεο, η φωτογραφία, η μουσική» και προσθέτει πως η τεχνολογία έχει εισχωρήσει στα μέσα έκφρασης των καλλιτεχνών, «έτσι –αν θέλεις– υπάρχει κατά κάποιο τρόπο περισσότερη ακρίβεια, έχουμε πιο “σωστά” έργα, βλέπουμε έργα σε μεγάλες κλίμακες και η τέχνη κατά κάποιο τρόπο γίνεται πιο παγκόσμια, η σύγχρονη τέχνη επικοινωνεί με το κοινό σε πιο μεγάλες κλίμακες. Αν βλέπεις για παράδειγμα ένα γλυπτό του Richard Serra ή του Anish Kapoor σε ένα πάρκο μπορείς να καταλάβεις πώς αντιλαμβάνεται ο σύγχρονος άνθρωπος την επικοινωνία του με τη σύγχρονη τέχνη».

Πληροφορίες

«Merry-go-round», ομαδική έκθεση στην Isnotgallery, Οδυσσέως 11, Παλιά Πόλη, Λευκωσία. Διάρκεια έως 7 Ιανουαρίου 2023.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

X