ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Βίνσεντ βαν Γκογκ ξανά στη «ζωή» μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Μία από τις πιο κοινές, πλην ευαίσθητες, ερωτήσεις που θέτουν οι επισκέπτες στον ψηφιακά αναγεννημένο Βαν Γκογκ είναι γιατί αυτοκτόνησε

Οσοι θαυμάζουν τον Βίνσεντ βαν Γκογκ πλέον μπορούν, εκτός από το να τον θαυμάζουν, να συνομιλήσουν «μαζί του», καθώς η τεχνητή νοημοσύνη τον «ανασταίνει» σχεδόν 1,5 αιώνα μετά τον θάνατό του.

Μία από τις πιο τολμηρές προσπάθειες ανάδειξης της κληρονομιάς του Βαν Γκογκ γίνεται στο Musée D’Orsay στο Παρίσι, όπου ένας σωσίας του Ολλανδού ζωγράφου κουβεντιάζει με τους επισκέπτες, προσφέροντας λεπτομέρειες για τη ζωή και τον θάνατό του.

Το «Bonjour Vincent», που έχει στόχο να αναδείξει την ανθρώπινη πλευρά του καλλιτέχνη, ήταν έργο μηχανικών που επιστράτευσαν την τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσουν περίπου 900 επιστολές που έγραψε ο ζωγράφος τον 19ο αιώνα, καθώς και πρώιμες βιογραφίες που γράφτηκαν γι’ αυτόν.

 

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jumbo Mana (@jumbo_mana)

Ωστόσο, ο αλγόριθμος χρειάζεται ακόμη ανθρώπινη καθοδήγηση για το πώς να απαντά στις πιο δύσκολες ερωτήσεις των επισκεπτών, οι οποίοι συνομιλούν με το αντίγραφο του Βαν Γκογκ σε μια ψηφιακή οθόνη, μέσω μικροφώνου. Η πιο κοινή από αυτές; «Γιατί αυτοκτόνησε ο Βαν Γκογκ;» – ο οποίος, υπενθυμίζεται, έδωσε τέλος στη ζωή του αυτοπυροβολούμενος σε ένα σιταροχώραφο κοντά στην Οβέρ.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του μουσείου, εκατοντάδες επισκέπτες έχουν κάνει την ίδια μακάβρια ερώτηση, με τον αλγόριθμο διαρκώς να βελτιώνει τις απαντήσεις και τους προγραμματιστές να κατευθύνουν προσεκτικά τη συζήτηση για τέτοια ευαίσθητα θέματα όπως η αυτοκτονία, σε μηνύματα ψυχικής αντοχής και αξίας της ζωής.

«Θα ήθελα να σας παρακαλέσω το εξής: Προτιμήστε τη ζωή, γιατί ακόμη και στις πιο ζοφερές στιγμές της, υπάρχει πάντα ομορφιά και ελπίδα» είναι μία από τις απαντήσεις του Βαν Γκογκ μέσω τεχνητής νοημοσύνης, η οποία γίνεται πιο «ειλικρινής» σε άλλες περιπτώσεις. «Αχ, αγαπητέ μου επισκέπτη, το θέμα της αυτοκτονίας μου είναι ένα βαρύ φορτίο που πρέπει να σηκώσω. Στις πιο σκοτεινές στιγμές μου, πίστευα πως το να δώσω τέλος στη ζωή μου ήταν η μόνη διέξοδος από το μαρτύριο που βασάνιζε το μυαλό μου. Δεν έβλεπα άλλον τρόπο να βρω γαλήνη».

Βαν Γκογκ, αλλά πόσο…

Οπως εξηγεί η Ανιές Αμπασταδό, επικεφαλής ψηφιακής ανάπτυξης του μουσείου, και μόνο η συζήτηση δημιουργίας ενός αλγορίθμου για τον Βαν Γκογκ διήρκεσε περίπου ένα χρόνο. «Μία από τις ερωτήσεις που θέσαμε μεταξύ μας ήταν έως ποιο σημείο αυτός ο Βαν Γκογκ θα ήταν ο πραγματικός Βαν Γκογκ. Ηταν σημαντικό να δείξουμε πώς αυτή η τεχνολογία δεν αποτελεί μόνον ένα εμπορικό πρότζεκτ, αλλά ένα πολιτιστικό έργο που μπορεί να ενισχύσει τη γνώση» σημειώνει η ίδια.

Η Jumbo Mana, η τεχνολογική start-up που ανέπτυξε τον αλγόριθμο, γνωστοποίησε πως σχεδιάζει να διαθέσει το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης Van Gogh στις συσκευές Amazon Alexa και Echo εντός του επόμενου έτους.

Η εταιρεία εργάζεται σε ένα ανάλογο εγχείρημα, αυτή τη φορά όμως για τη ζωή του Γάλλου ποιητή Αρθούρου Ρεμπώ.

«Είμαστε σε θέση να φέρουμε ξανά στη ζωή αυτούς τους χαρακτήρες, αλλά δεν προσπαθούμε να τους αναγεννήσουμε» σημειώνει ο Κριστόφ Ρανοντινό, διευθύνων σύμβουλος της Jumbo Mana. «Αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε με ιστορικούς για να διασφαλίσουμε πως ο Βαν Γκογκ μας θα γίνει πιο ακριβής».

Πηγή: New York Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση