Του Απόστολου Κουρουπάκη
Το 2019 το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας γιόρτασε τα 30 χρόνια λειτουργίας του, 30 χρόνια σταθερής πορείας, που χρόνο με τον χρόνο ολοένα και έκανε αισθητή την παρουσία του στους κατοίκους της πρωτεύουσας, αλλά και τους επισκέπτες της, όπως και ο γράφων, ο οποίος το επισκέφθηκε ως πρόσκαιρος επισκέπτης της πόλης, όταν ένας καταστηματάρχης της παλιάς πόλης του το σύστησε, ως έναν ενδιαφέρον προορισμό. Από το 1989, οπότε και το Μουσείο άνοιξε την επιβλητική πόρτα της εισόδου του, και η σιδεριά του μεταμορφώθηκε σε λογότυπο το 2019, έως το 2022, συνεχίζει να κερδίζει χώρο στις καρδιές των Λευκωσιατών. Όπως λένε οι άνθρωποι του μουσείου και επισημαίνει σε συνέντευξή της η Δήμητρα Θεοδότου Αναγνωστοπούλου, αυτός είναι και ο στόχος τους, «να τρυπώσουν στις καρδιές των όσων αγαπούν τη Λευκωσία και την ιστορία της» και οι αίθουσές του να γίνουν μέρος του προγράμματός τους, κάποια καθημερινή, κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης βόλτας τους, άλλωστε ένα Μουσείο μπορεί να είναι μία πρώτης τάξης απόδραση από τα τετριμμένα, ένα ταξίδι στο χθες της πόλης, από τα αρχαία χρόνια ώς τον 20ό αιώνα.
Σήμερα, ο επισκέπτης μπορεί να δει το καινούργιο «πρόσωπο» της Αίθουσας Προσανατολισμού και να αλληλεπιδράσει με το Μουσείο στον ειδικά διαμορφωμένο νέο χώρο «Χρονολόγιο».
Χρονιά ορόσημο για τον κόσμο όλο το 2020, που σημαδεύτηκε από την πανδημία του COVID-191, αλλά ταυτόχρονα ορόσημο και για το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο, που άλλαξε διεύθυνση, αλλά όχι φιλοσοφία. Η δρ Δήμητρα Μπακιρτζή παρέδωσε, μετά από μία ευδόκιμη υπηρεσία στο Μουσείο, στη Δήμητρα Θεοδότου Αναγνωστοπούλου και επειδή τα πάντα ρει και στα Μουσεία η νέα διεύθυνση σήκωσε τα μανίκια, πήρε στα χέρια της τον μπούσουλα και εκπόνησε ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα επανασύστησης του Μουσείου και των συλλογών του στο κοινό. Έτσι, αξιοποιώντας προς όφελός τους την αναστολή λειτουργίας του Μουσείου λόγω των μέτρων που πάρθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η νέα διεύθυνση και το προσωπικό του Μουσείου έθεσαν σε εφαρμογή την υλοποίηση καινούργιων στόχων, σχεδίασαν και έθεσαν σε τροχιά ένα νέο πενταετές πρόγραμμα, πλούσιο σε προσωρινές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδηλώσεις.
Εκτός από τον επαναπροσδιορισμό της αποστολής του Μουσείου και την ανανέωση της σχέσης του με το κοινό, αλλαγές προγραμματίστηκαν και στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του, δρομολογήθηκαν λοιπόν άμεσες ανακαινίσεις συγκεκριμένων αιθουσών και συντήρηση των εγκαταστάσεων του Μουσείου. Οι άνθρωποι του Λεβέντειου Μουσείου εργάστηκαν καθ’ όλη την περίοδο της αναστολής λειτουργίας του Μουσείου και το πέρασμα από τον σχεδιασμό στην πράξη έγινε τον Νοέμβριο του 2021. Σήμερα, ο επισκέπτης μπορεί να δει το καινούργιο «πρόσωπο» της Αίθουσας Προσανατολισμού και να αλληλεπιδράσει με το Μουσείο στον ειδικά διαμορφωμένο νέο χώρο «Χρονολόγιο». Μέσα σε αυτό το πνεύμα ανανέωσης δεν θα μπορούσε να μη φυσήξει αέρας αλλαγής και στο πωλητήριο του Μουσείο, το οποίο έχει ανακαινιστεί και εμπλουτιστεί με ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα, εμπνευσμένα από τις Συλλογές του Μουσείου και από την ιστορία της Λευκωσίας γενικότερα.
Τον Μάιο του 2022 στο πλαίσιο της νέας προσωρινής έκθεσης του Μουσείου «Χώρα ─ Ιωάννης Κισσονέργης», θα πραγματοποιηθούν περίπατοι στην παλιά Λευκωσία
Παράθυρα στον κόσμο
Στο πλαίσιο της ανανέωσης της ταυτότητας του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση και στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Facebook και του Instagram, και το Μουσείο επανασυστήθηκε στο κοινό. Πρώτη διαδικτυακή δράση ήταν η #covidstoriesnicosia. Με αφορμή την περίοδο των περιοριστικών μέτρων το Μουσείο προσκάλεσε το λευκωσιάτικο κοινό να συμβάλει στη δημιουργία ενός μοναδικού φωτογραφικού αρχείου, αναρτώντας τις φωτογραφίες του στον λογαριασμό του Μουσείου στο Instragram με το #covidstoriesnicosia. Αργότερα έγινε επιλογή των καλύτερων φωτογραφικών λήψεων, οι οποίες καταχωρίστηκαν στο Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου. Ακολούθησαν πολλές άλλες δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, με πρωταρχικό στόχο την προβολή άγνωστων πτυχών από τις Συλλογές του Μουσείου και από την ιστορία της πόλης στο διαδικτυακό κοινό μας. Και επειδή χρειάζεται τόλμη και λίγη τρέλα ακόμα και στα μουσεία, το προσωπικό του Λεβεντείου ανέλαβε ρόλους ηθοποιών, οπερατέρ και σκηνοθετών, με αποτέλεσμα να κάνουν την εμφάνισή τους σύντομα ενημερωτικά βίντεο για αντικείμενα των Συλλογών στο Facebook και στο Instagram κάτω από τη θεματική #CuratorsChoice. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με την Alpha Square εμπλουτίστηκαν και οι εκπαιδευτικές διαδικτυακές δράσεις μέσα από τη θεματική #NicosiaHistoryMoments. Γνωστοί ηθοποιοί σε ρόλους ανθρώπων που έζησαν σε διαφορετικές εποχές στη Λευκωσία μοιράζονταν με τους μικρούς θεατές πληροφορίες για το πώς ήταν κάποτε η ζωή στην πρωτεύουσα. Η παρουσία του Μουσείου στη διαδικτυακή σφαίρα δεν περιορίζεται μόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το 2021 ανάρτησε περισσότερα από 70 κείμενα για επιλεγμένα αντικείμενα των Συλλογών του στη διεθνή πλατφόρμα Smartify. Ενδιαφερόμενοι από όλο τον κόσμο μπορούν να μελετήσουν και να μάθουν περισσότερα για τη Λευκωσία μέσα από σπάνια αντικείμενα που διαθέτει το Μουσείο. Την ίδια χρονιά το Κατάστημα / Shop του Μουσείου εμφανίστηκε στον διαδικτυακό χώρο του Homo Faber. Μέσα από αυτήν την πλατφόρμα το Μουσείο προβάλλει στο ευρωπαϊκό κοινό τις συνεργασίες του με Κύπριους σχεδιαστές και καλλιτέχνες, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τις Συλλογές του ΛΔΜΛ και δημιούργησαν μοναδικά κομψοτεχνήματα για το πωλητήριό του.
Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας επιφυλάσσει ακόμη περισσότερες εκπλήξεις όχι μόνο για τους μικρούς, αλλά και για τους ενήλικες επισκέπτες του. Ειδικότερα, για τον Μάιο του 2022 και στο πλαίσιο της νέας προσωρινής έκθεσης του Μουσείου «Χώρα ─ Ιωάννης Κισσονέργης», θα πραγματοποιηθούν περίπατοι στην παλιά Λευκωσία. Οι περιπατητές, ακολουθώντας τα βήματα του ζωγράφου Κισσονέργη, γίνονται παρατηρητές της πόλης μας αλλά και σύγχρονοι δημιουργοί που αποτυπώνουν τη δική τους εικόνα από τη Λευκωσία. Η δράση θα ολοκληρωθεί με ένα δημιουργικό εργαστήρι στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης του Μουσείου.
Το Σπίτι Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων μεταμορφώθηκε σε Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης και από τον Μάρτιο του 2022 φιλοξενεί πρωτότυπα και διασκεδαστικά εργαστήρια και προγράμματα για όλες τις ηλικίες.
Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης
Ο ρόλος ενός μουσείου φυσικά δεν είναι μόνο η σύγχρονη αφήγηση, μέσω των εκθεμάτων που εκθέτει, αλλά και η εκπαίδευση των νεότερων γενεών επισκεπτών. Αυτό μάλλον σκέφτηκαν και το Μουσείο το 2021 δημιούργησε μια καινούργια ταυτότητα για τα εκπαιδευτικά προγράμματα με το συνοδευτικό σλόγκαν #μάθεκάτινέο #LMMN_katineo. Αλλά και κάτι άλλο πολύ ενδιαφέρον άρχισε να τεκταίνεται στα στενά της παλιάς πόλης της Λευκωσίας... Έτσι, μία άλλη χαρακτηριστική μπλε πόρτα του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου αρχίζει να ανοίγει δειλά-δειλά στην οδό Σόλωνος 18. Το Σπίτι Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων μεταμορφώθηκε σε Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης και από τον Μάρτιο του 2022 φιλοξενεί πρωτότυπα και διασκεδαστικά εργαστήρια και προγράμματα για όλες τις ηλικίες. Με αυτήν την πρωτοβουλία, το #μάθεκάτινέο #LMMN_katineo έρχεται να «ταράξει» τις πολιτιστικές δράσεις της Λευκωσίας προσφέροντας εναλλακτικούς εκπαιδευτικούς τρόπους ποιοτικής απασχόλησης στην πρωτεύουσα.