Kathimerini.com.cy
Παρουσιάζεται την Τετάρτη το «Ημερολόγιο 2022 - Το 1922 και η Κύπρος» του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου. Την παρουσίαση θα κάνει ο δρ Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου, πρόεδρος Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, βυζαντινολόγος, καθηγητής Ανοικτού Πανεπιστημίου Αθηνών. Καλωσόρισμα θα απευθύνει η πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου δρ Μαρία Μιχαηλίδου. Χαιρετισμούς θα κάνουν ο δήμαρχος Στροβόλου κ. Ανδρέας Παπαχαραλάμπους και η πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Μόνα Σαββίδου Θεοδούλου. Θα γίνει προβολή διαφανειών από το Ημερολόγιο 2022 και ανάγνωση κειμένων από μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου.
Το Ημερολόγιο
Το Ημερολόγιο του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου, σε επιμέλεια της προέδρου του Συνδέσμου Μόνας Σαββίδου Θεοδούλου και της ταμία του Αντωνίας Προδρόμου, με τίτλο «Το 1922 και η Κύπρος. 100 χρόνια μνήμης 1922-2022» αποτελείται από 359 σελίδες και φιλοξενούνται 11 μελέτες που αφορούν τη Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή και την Κύπρο, αλλά και ενδιαφέρουσες πτυχές της μεγάλης τραγωδίας του ’22, τις οποίες υπογράφουν ιστορικοί και μελετητές της εποχής.
«Με λύπην και με συλλογήν ποίημα θα συντάξω / καμμιάν λέξιν δεν έγραψα χωρίς ν’ αναστενάξω» γράφει ο ποιητάρης Σάββας Κλεάνθης από τον Άγιο Μάμα της Λεμεσού. Αυτή είναι μία ακόμη ενδιαφέρουσα ενότητα στο Ημερολόγιο του 2022, η Μικρασιατική Καταστροφή μέσω της διαλεκτικής ποίησης. Στην ενότητα περιλαμβάνονται αποσπάσματα ποιημάτων από πέντε Κύπριους ποιητάρηδες, οι οποίοι και εξέδωσαν το 1922 σε φυλλάδια, όπως άλλωστε συνήθιζαν να κάνουν, καταθέτοντας τη δική τους οπτική για το μαύρο γεγονός.
Στο Ημερολόγιο επίσης δημοσιεύονται ιστορικές επιστολές, που περιγράφουν την κατάσταση στη Μικρά Ασία, όπως την επιστολή του Χρυσοστόμου Σμύρνης, της 25ης Αυγούστου 1922 προς τον Ελευθέριο Βενιζέλου, του Τζορτζ Χόρτον, Αμερικανού προξένου στη Σμύρνη προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών της 27ης Σεπτεμβρίου 1922 και άλλες. Πολύ ενδιαφέρουσα επιστολή είναι αυτή του Γεωργίου Ι. Ρωσσίδη από την Πρίγκηπο, προς τη θεία του, της 29 Ιουνίου 1926 (δωρεά Ευανθίας Σεργίδη), που βρίσκεται στη Μόνιμη Συλλογή Μικρασιατικών Κειμηλίων του Συνδέσμου, που βρίσκεται σε Αίθουσα του Βυζαντινού Μουσείου του Ιδρύματος Μακάριου Γ.
Στον τόμο υπάρχουν επίσης, αποσπάσματα από κείμενα σχετικά με τη μικρασιατική ιστορία από διάφορους συγγραφείς, δημοσιεύματα για τη Μικρασιατική Καταστροφή από τον Κυπριακό Τύπο, καθώς και μαρτυρίες προσφύγων του 1922 από τη Μικρά Ασία στην Κύπρο και Κυπρίων για Μικρασιάτες. Ο τόμος εμπλουτίζεται από πλούσιο φωτογραφικό και καλλιτεχνικό υλικό από διάφορα αρχεία.
Πληροφορίες
Τετάρτη, 16 Μαρτίου, 7.30 μ.μ. Δημοτικό Μέγαρο Στροβόλου, Λευκωσία.