ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Ο άνθρωπος κλειδί», ένα βιβλίο για τον δημοσιογράφο Ηλία Δημητρακόπουλο

Υπηρέτησε με πίστη την ερευνητική δημοσιογραφία, στην Ελλάδα και στην Αμερική ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1950

ΚΥΠΕ

Με ειδικό κεφάλαιο για την απελευθέρωση του Εθνάρχη Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και τον ιστορικό ρόλο που διαδραμάτισε ο δημοσιογράφος Ηλίας Π. Δημητρακόπουλος ως απεσταλμένος της εφημερίδας «Η Καθημερινή» το 1957 που τον συνόδευσε κατά την επιστροφή του από τις Σεϋχέλλες, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα το βιβλίο «Ο άνθρωπος κλειδί» (τίτλος πρωτοτύπου έκδοσης ''The Greek Connection''), σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου. Στον Δημητρακόπουλο ο Μακάριος παραχώρησε αποκλειστική βαρυσήμαντη συνέντευξη εν πλω, κατά την επιστροφή τους.

Στο βιβλίο που κυκλοφορεί στην ελληνική γλώσσα από τις αθηναϊκές εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ υπάρχουν ειδικότερες αναφορές για την πορεία του Κυπριακού με τον ρόλο των εγγυητριών δυνάμεων και άλλες άγνωστες πτυχές που οδήγησαν στις νεότερες εξελίξεις, αναφέρει το δελτίο Τύπου.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ηλίας Δημητρακόπουλος υπηρέτησε με πίστη την ερευνητική δημοσιογραφία, στην Ελλάδα και στην Αμερική ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1950. Ήταν απλώς ο «Ηλίας», για τα ισχυρότερα κέντρα εξουσίας, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Ήταν, με δυο λόγια, ο «άνθρωπος - κλειδί», όπως τον χαρακτηρίζει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, James H. Barron, στο βιβλίο με τον ομώνυμο τίτλο, που κυκλοφόρησε στα αθηναϊκά βιβλιοπωλεία τη Δευτέρα. Αποσπάσματα από το βιβλίο που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις «Κάκτος», προδημοσιεύει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το «γιατί» ήταν ο «άνθρωπος-κλειδί» το εξηγεί ο J. H. Barron από την πρώτη σελίδα του βιβλίου του:

«Η ανάμιξη ξένων στις αμερικανικές εκλογές δεν ξεκίνησε το 2016. Το 1968, η ελληνική στρατιωτική χούντα, η οποία το προηγούμενο έτος είχε ανατρέψει τη δημοκρατική κυβέρνηση της χώρας, προσπάθησε να εξασφαλίσει επιρροή διοχετεύοντας κρυφά 549.000 δολάρια -σχεδόν 4 εκατομμύρια σημερινά δολάρια- στην εκστρατεία του Νίξον, χρήματα που πιθανότατα προέρχονταν από μυστικά κονδύλια αμερικανικής βοήθειας στην ΚΥΠ, την αντίστοιχη με τη CIA ελληνική υπηρεσία ασφαλείας.

Σ' εκείνες τις εκλογές, ο νικητής κέρδισε το χρίσμα με διαφορά μικρότερη του 1% (το δεύτερο μικρότερο περιθώριο στην ιστορία των προεδρικών εκλογών του 20ού αιώνα). Ο άνθρωπος που διαχειριζόταν τα παράνομα κονδύλια ήταν ο μεγαλοεπιχειρηματίας και χορηγός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Τομ Πάπας, ο οποίος έγινε αργότερα γνωστός στο σκάνδαλο του Γουοτεργκέιτ ως ο "Δαναός με τα δώρα". Αν αυτή η συναλλαγή είχε μαθευτεί έγκαιρα, θα είχε ως αποτέλεσμα την εκλογή του Χιούμπερτ Χάμφρεϊ και όχι του Νίξον, οπότε δεν θα ακολουθούσε το σκάνδαλο Γουοτεργκέιτ και η Ιστορία θα έπαιρνε διαφορετική τροπή».

Ο Ηλίας Δημητρακόπουλος που ήξερε, σε όλη τη διάρκεια του δημοσιογραφικού του βίου, να προστατεύει, πάση θυσία, τις πηγές του, φαίνεται όμως πως είχε τις πληροφορίες του και για την εκδήλωση της δικτατορίας τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο J. H. Barron γράφει:

«Το πρωί της Πέμπτης 20 Απριλίου 1967, ο Ηλίας σηκώθηκε νωρίτερα από το συνηθισμένο επειδή δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Σχεδόν είκοσι έξι χρόνια νωρίτερα, γερμανικά τεθωρακισμένα είχαν μπει στην Αθήνα, καθώς ο Άξονας ολοκλήρωνε την εισβολή του στην Ελλάδα και άρχιζε η Κατοχή. Ζωηρές και δυσάρεστες παιδικές αναμνήσεις από εκείνη την εποχή εμπόδιζαν τον ύπνο του και έμοιαζαν με κακό προαίσθημα.

Για έναν πολυάσχολο δημοσιογράφο, ήταν μια συνηθισμένη μέρα. Ενώ οι ξένοι τουρίστες, η κοσμοπολίτικη αφρόκρεμα της πόλης, ο βασιλιάς και η βασίλισσα αναζητούσαν καταφύγιο από τη μεσημεριάτικη ζέστη στην πισίνα του ξενοδοχείου Χίλτον, ο Ηλίας διάβασε μερικές αναφορές, έκανε κάποια τηλεφωνήματα, άκουσε τις ειδήσεις στο ραδιόφωνο, είχε ένα επαγγελματικό γεύμα και συναντήθηκε με επαφές του σχετικά με μελλοντικά άρθρα. Ο εκδότης του τηλεφώνησε για να του πει ότι το βιβλίο "Απειλή για τη δημοκρατία" ήταν σχεδόν έτοιμο για διανομή στα βιβλιοπωλεία. Το απόγευμα δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από ανώνυμη πηγή του που του είπε: "Υπάρχει κινητικότητα". Καμία λεπτομέρεια, μόνο μια πληροφόρηση ότι μπορεί να ετοιμαζόταν κάτι σημαντικό.

Νωρίς το ίδιο βράδυ, ο Ηλίας ντύθηκε για μια δεξίωση στο επιβλητικό διαμέρισμα της Βιργινίας Τσουδερού στο Κολωνάκι, κόρης ενός πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και αείμνηστου πρωθυπουργού, που είχε οδηγήσει την ελληνική κυβέρνηση στην εξορία κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν μια ευχάριστη βραδιά, με ποτά και μεζέδες να προσφέρονται στην πνευματική ηγεσία και στην υψηλή κοινωνία της Αθήνας. Εν μέσω της ευχάριστης ατμόσφαιρας, κάποιος ζήτησε από τον Ηλία, ο οποίος έπινε ένα τζίντζερ έιλ, να κάνει μια πρόβλεψη για το αποτέλεσμα των εκλογών που είχαν προγραμματιστεί για τις 28 Μαΐου. Αρκετοί στράφηκαν για να ακούσουν την απάντησή του. Με ελαφρώς μελαγχολικό ύφος, ο Ηλίας είπε: "Όχι μόνο δεν βλέπω τις εκλογές να διεξάγονται, αλλά νομίζω ότι κάτι πολύ κακό θα συμβεί λίαν συντόμως...".

Ακολούθησε μια σιωπή που οφειλόταν στην έκπληξη. Ο Γεώργιος Παπανδρέου είχε προγραμματίσει να ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία με μια μεγάλη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη σε δύο μέρες και ο Κανελλόπουλος θα ξεκινούσε τη δική του το επόμενο Σαββατοκύριακο. Ήταν γνωστό τοις πάσι πως ο Ηλίας είχε πρόσβαση σε όλους τους σημαντικούς πολιτικούς. Όταν πιέστηκε να εξηγήσει την απαισιόδοξη πρόβλεψή του, έδειξε με μια συγκρατημένη κίνηση του χεριού του ότι δεν επιθυμούσε να πει κάτι παραπάνω. Η βραδιά συνεχίστηκε, όμως το σχόλιό του είχε κρυώσει αισθητά την ατμόσφαιρα.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ο Ηλίας έφυγε για να συναντήσει φίλους του στο δημοφιλές καφενείο του θείου του Μπόκολα, στην οδό Βουλής στο κέντρο της Αθήνας. (...) Ενώ η παρέα συζητούσε και έδινε παραγγελίες, εκείνον τον απασχολούσε το μυστηριώδες τηλεφώνημα που είχε δεχτεί το απόγευμα. Ο Ηλίας πρόσεξε αυτά που φανταζόταν πως ήταν αλλαγές στους συνηθισμένους θορύβους του δρόμου και τη νυχτερινή ροή της κυκλοφορίας, τίποτε όμως δεν έδειχνε να δικαιολογεί την ανησυχία του. Είχε μπει σε λειτουργία κάποιο είδος έκτης αίσθησης. Είπε στους άλλους ότι δεν έπρεπε να περιμένουν τον Μάριο, ούτε να τελειώσουν το φαγητό τους. Φοβόταν ότι κάτι επρόκειτο να συμβεί και έπρεπε να φύγουν όλοι αμέσως».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ηλίας Δημητρακόπουλος που τιμήθηκε, το 2008 με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα για την προσφορά του, από την Ελληνική Δημοκρατία και τον τότε Πρόεδρο, Κάρολο Παπούλια, πέθανε το 2016. Έζησε μια μυθική ζωή που ενδεχομένως συμπυκνώνεται στη μόνη φράση που μπόρεσαν να του αποσπάσουν οι Γερμανοί βασανιστές του, όταν του ζητούσαν να καταδώσει τους συναγωνιστές του: «Ονομάζομαι Ηλίας Δημητρακόπουλος, είμαι Έλληνας και υπερήφανος που είμαι Έλληνας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση