ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Δεν μπορώ πια να γράψω» - Στο σφυρί ιστορική επιστολή του Κάφκα

Στη μονοσέλιδη επιστολή, γραμμένη στα γερμανικά, ο γεννημένος στην Πράγα συγγραφέας παραδέχεται πως δεν είχε γράψει τίποτα τα τελευταία τρία χρόνια

ΠΗΓΗ: Reuters

Εκατό χρόνια μετά τον θάνατο του Φραντς Κάφκα βγαίνει σε δημοπρασία επιστολή του στην οποία εξομολογείται σε φίλο του πως δεν μπορεί πια να γράφει.

Παραλήπτης του χειρογράφου του Κάφκα, ενός από τους σπουδαιότερους συγγραφείς του 20ού αιώνα, γνωστού για τα έργα του «Η Δίκη» και «Η Μεταμόρφωση», είναι ο Αυστριακός ποιητής και εκδότης Αλμπερτ Ερενστάιν.

Επρόκειτο πιθανότατα για την απάντησή του σε αίτημα για συνεισφορά στο λογοτεχνικό περιοδικό «Die Gefährten».

Στη μονοσέλιδη επιστολή, γραμμένη στα γερμανικά, ο γεννημένος στην Πράγα συγγραφέας παραδέχεται πως δεν είχε γράψει τίποτα τα τελευταία τρία χρόνια.

Τουρίστες κοιτούν το άγαλμα του διάσημου γερμανόφωνου συγγραφέα, Φραντς Κάφκα, στο κέντρο της Πράγας – Φωτ. αρχείου: Reuters

Το κείμενο αυτό πιστεύεται πως γράφτηκε μεταξύ Απριλίου – Ιουνίου του 1920 σε ένα σανατόριο στο Μεράνο της βόρειας Ιταλίας, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s. Ο Κάφκα είχε διαγνωστεί με φυματίωση το 1917 – την οποία δεν αναλύει στην επιστολή.

«Οταν οι ανησυχίες εισδύουν σε ένα ορισμένο στρώμα της εσωτερικής ύπαρξης, το γράψιμο και τα παράπονα προφανώς παύουν, πράγματι η αντίστασή μου δεν ήταν πολύ ισχυρή», φέρεται να εξομολογείται στην επιστολή.

«Πρόκειται για μια πολύ οδυνηρή επιστολή που γράφτηκε προς το τέλος της ζωής του, στην οποία εκφράζει το πόσο απελπισμένος είναι να ξαναγράψει, αλλά και τα συναισθήματά του για το συγγραφικό του μπλοκάρισμα», εξηγεί ο Γκάμπριελ Χίτον, ειδικός σε βιβλία και χειρόγραφα στον οίκο Sotheby’s.

«Σωματικά είναι εξαιρετικά αδύναμος, ωστόσο, αρχίζει αυτή την πολύ έντονη αλληλογραφία με τη Μιλένα (Pollakova-Jesenska), τη μεγάλη αγάπη των τελευταίων χρόνων του, η οποία θα πυροδοτήσει την ανανεωμένη δημιουργικότητα. Ετσι, παρότι νιώθει απελπισμένος, στην πραγματικότητα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας τελευταίας περιόδου υπέροχης, υπέροχης δημιουργικότητας» προσθέτει ο ίδιος.

Ο Ερενστάιν έστειλε τελικά στην καλλιτέχνιδα Ντόλι Περούτς την επιστολή, η οποία δημοπρατείται μαζί με τον φάκελο που χρησιμοποίησε ο Αυστριακός. Η αξία του ιστορικού χειρόγραφου πλησιάζει τις 114.000 δολάρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

«Ο συγγραφέας έφυγε εν μέσω καταλήψεων στο Κολούμπια, έντονων συζητήσεων γύρω από το μέλλον της Αμερικής και σ’ ένα κλίμα ...
Kathimerini.gr
 |  ΒΙΒΛΙΟ
X