Kathimerini.com.cy
O Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού Νεανικού Βιβλίου (ΚΣΠΝΒ – Cyprus IBBY) διοργανώνει την Τετάρτη 24 Απριλίου, στις 6:30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της KPMG (Εσπερίδων 14, 1087, Στρόβολος), την τελετή απονομής του Βραβείου Συνολικής Προσφοράς Μιχαλάκης Μαραθεύτης, για το έτος 2024.
Το βραβείο φέτος θα απονεμηθεί στην Τούλα Κακουλλή και στη Βασιλική Φωτίου, για τη συνολική προσφορά τους στην παιδική/νεανική λογοτεχνία.
Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το Αστρινίδειο Ωδείο Κύπρου και δεξίωση.
Συνεργάτης: Κύκλος Φιλαναγνωσίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου
Χορηγός: Ίδρυμα Χριστίνας Αποστόλου
Στήριξη: KPMG
Χορηγός επικοινωνίας: Read Library.
Η Τούλα Κακουλλή γεννήθηκε στη Χώρα, την παλιά Λευκωσία, τον Ιούλη του 1943. Σπούδασε δημοσιογραφία και δούλεψε στον Τύπο αρκετά χρόνια. Σήμερα ασχολείται μόνο με τη συγγραφή. Γράφει και για μεγάλους και για παιδιά σε όλα τα είδη λόγου. Έχει εκδώσει 38 βιβλία με μεγάλη έμφαση στο θέατρο και την παιδική λογοτεχνία, και έχει κερδίσει 17 λογοτεχνικά βραβεία τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό. Αρκετά αποσπάσματα από τα έργα της έχουν περιληφθεί σε διάφορες ανθολογίες. Πολλά θεατρικά της έργα έχουν ανεβαστεί με επιτυχία από σκηνής, και στίχοι της έχουν μελοποιηθεί από διάφορους συνθέτες. Με επιτυχία έχουν μεταδοθεί επίσης έργα της από το κρατικό ραδιόφωνο μέσα στα πλαίσια θεατρικών εκπομπών. Είναι πρόεδρος της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου, μέλος πολλών πνευματικών σωματείων και μέλος του Τιμητικού Συμβουλευτικού Σώματος του ΚΕΝΘΕΑ (Κέντρο Ενημέρωσης Ναρκωτικών και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων). Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά και τέσσερα εγγόνια.
Η Βασιλική Φωτίου γεννήθηκε στην Επισκοπή Λεμεσού. Σπούδασε στην Αθήνα Ελληνική Φιλολογία. Εργάστηκε στη Μέση Εκπαίδευση. Διακρίθηκε στην παιδική-νεανική λογοτεχνία, κυρίως στο θέατρο. Έργα της έχουν ανεβαστεί από το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, την Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού, το Θέατρο «Επίγονοι» - Ε.Θ.Σ.Κ., την Ελεύθερη Σκηνή Πάφου, το Ν.Ε.Θ.Ε.Κ, το θεατρικό εργαστήρι Σκάλας, το θεατρικό εργαστήρι «Λίνας Ζένιου Παπά», Μελίσσι», «Δερύνειας», «Γεροσκήπου», από θεατρικούς Ομίλους Κοινοτήτων και από σχολεία Δημοτικής, Μέσης, Ανώτερης Εκπαίδευσης. Θεατρικά της μεταδόθηκαν και από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.