ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανοικτή για το κοινό η Αχίλλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη

Οι χώροι της Βιβλιοθήκης ανακαινίστηκαν πλήρως και είναι καθ’ όλα έτοιμοι να φιλοξενήσουν μικρούς και μεγάλους αναγνώστες/τριες

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Κάθε νέος πολιτιστικός χώρος μιας πόλης έχει τη δική του αξία, και σίγουρα προσφέρει πολλά περισσότερα απ’ ό,τι εκ πρώτης όψης μπορούμε να φανταστούμε. Κάθε πόλη, μικρή ή μεγάλη και φυσικά οι τοπικές αρχές έχουν την υποχρέωση να παρέχουν στους πολίτες τους τέτοιους χώρους και γι’ αυτό είναι με χαρά που πέρασα πριν από μερικές ημέρες την πόρτα της Αχιλλείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης και διαπίστωσα –χωρίς δυσκολία– την εξαιρετική δουλειά που έγινε.

Εδώ και μερικούς μήνες, λοιπόν η Αχίλλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη έχει ανοίξει για το κοινό, έχοντας παραμείνει κλειστή για αρκετό διάστημα. Οι χώροι της Βιβλιοθήκης ανακαινίστηκαν πλήρως και είναι καθ’ όλα έτοιμοι να φιλοξενήσουν μικρούς και μεγάλους αναγνώστες/τριες. Το κτήριο της Αχιλλείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης αποτελείται από ισόγειο, μεσοπάτωμα και πρώτο όροφο και η ανακαίνισή της ήταν ριζική. Η ανακαίνιση του κτηρίου έγινε με πλήρη σεβασμό στον χαρακτήρα του, το οποίο είχε κηρυχθεί διατηρητέο. Μεταξύ άλλων εργασιών που έγιναν, τοποθετήθηκε και ανελκυστήρας και ανακαινίστηκαν εκ βάθρων οι χώροι υγιεινής.

Η βιβλιοθήκη διαθέτει δύο ιδιωτικά αναγνωστήρια και θέσεις αναγνωστηρίου για 30 άτομα, παρέχεται επίσης στο κοινό ασύρματη (Wi-Fi) και ενσύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο και ρευματοδότες για προσωπικούς υπολογιστές (laptop).

Στα βιβλιοστάσιά της, όπου φυλάσσονται περισσότεροι από 15.000 τόμοι, το αναγνωστικό κοινό μπορεί να βρει εκδόσεις που καλύπτουν θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος όπως Φιλοσοφία, Θρησκεία, Κοινωνικές Επιστήμες, Γλώσσα, Τέχνη, Λογοτεχνία, Γεωγραφία, Ιστορία. Για τους φιλίστορες της τοπικής ιστορίας υπάρχουν περί τα 50 βιβλία με κεντρική θεματική το κέντρο και την παλιά πόλη της Λευκωσίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το Αρχείο του Δήμου Λευκωσίας, το οποίο αφορά την πρόσφατη πολιτιστική δραστηριότητα του Δήμου Λευκωσίας. Σημειώνεται ότι η Βιβλιοθήκη δεν λειτουργεί ως δανειστική αλλά το υλικό της διατίθεται αποκλειστικά για χρήση εντός της Βιβλιοθήκης.

Είναι δε σημαντικό να τονιστεί πως η βιβλιοθήκη είναι λειτουργικά προσβάσιμη για άτομα ΑμεΑ, ενώ βρίσκεται πλησίον των δημοτικών χώρων στάθμευσης Κωστάντζα και Νταβίλα, διευκολύνοντας έτσι την πρόσβαση σε αυτή. Διαθέτει ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο με τραπεζάκια και καρέκλες, ο οποίος δημιουργεί μια όμορφη ατμόσφαιρα στους επισκέπτες και αναγνώστες οι οποίοι θέλουν να κάνουν ένα διάλειμμα από τη μελέτη. Ευθύνη τώρα της δημοτικής αρχής να ενισχύσει με προσωπικό την Αχίλλειο Δημοτική Βιβλιοθήκη και της πολιτιστικής και εκπαιδευτικής επιτροπής του Δήμου Λευκωσίας να καταστήσει τους χώρους της κυψέλες δημιουργίας και πνευματικής καταφυγής.

Το ιστορικό

Το νεοκλασικό κτήριο που στεγάζει τη βιβλιοθήκη περιήλθε στον Δήμο Λευκωσίας τον Ιανουάριο του 1985, επί δημαρχίας Λέλλου Δημητριάδη, έπειτα από την αποδοχή της δωρεάς του Κώστα Πική, ύψους 100.000 λιρών από τη Δημοτική Επιτροπή. Μαζί με αυτό το κτήριο αποκτήθηκε και το διπλανό κτίσμα, ιδιοκτησίας Γεωργίου Χ. Βαρναβίδη. Την ανάγκη για ίδρυση βιβλιοθήκης που αισθάνθηκε ο Λέλλος Δημητριάδης την έκανε πραγματικότητα, γνωρίζοντας πως ο Κώστας Πικής, θείος του, ήθελε να δημιουργήσει ένα ταμείο για «πτωχάς κορασίδας». Ο Λέλλος Δημητριάδης, καταλαβαίνοντας την αξία μιας βιβλιοθήκης τού εξήγησε ότι θα ήταν προτιμότερο να γίνει μια βιβλιοθήκη, η οποία θα ωφελούσε πολύ περισσότερο «τας πτωχάς κορασίδας». Συμφωνήθηκε λοιπόν και τα δύο κτήρια να αξιοποιηθούν ως βιβλιοθήκη του Δήμου Λευκωσίας «εις το διηνεκές» με την ονομασία «Αχίλλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη» εις μνήμη του Αχιλλέα Μαρκίδη, ο οποίος, συντήρησε την οικογένεια της αδελφής του, Μαρής Πική (γιαγιάς εκ μητρός του Λέλλου Δημητριάδη) και τα οκτώ ανήλικα τέκνα της μετά τον αιφνίδιο θάνατο του συζύγου της.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο βιβλίο του Λέλλου Δημητριάδη «Η Λευκωσία επί δημαρχίας Λέλλου Δημητριάδη 1971-2001» από το κτήριο αυτό είχε περάσει και ο ποιητής Δημήτρης Λιπέρτης. Με τη δωρεά του Κώστα Πική αγοράστηκαν και διαμορφώθηκαν κατάλληλα τα κτήρια. Μέσα από το παραπάνω βιβλίο, βλέπουμε ότι στα πρακτικά της συνεδρίας του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας αναφέρεται: «Η Δημοτική Επιτροπή […] αποδέχθηκε με ευγνωμοσύνη την ευγενή και γενναιόδωρη δωρεά του κ. Κ. Πική ύψους £100.000, για την απόκτηση της κατοικίας του Δημήτρη Λιπέρτη και της γειτονικής οικίας επί της ιδίας οδού Ξάνθης Ξενιέρου, ιδιοκτησίας Γεωργίου Χ. Βαρναβίδη, για τη δημιουργία δημοτικής βιβλιοθήκης. […] Η Δημοτική Επιτροπή […] θα ανεγείρει κατάλληλη στήλη και προτομή του δωρητή στην είσοδο της Βιβλιοθήκης και θα διατηρεί εις το διηνεκές, δι’ εξόδων του Δήμου, τη Βιβλιοθήκη». Τα εγκαίνια έγιναν στις 6 Δεκεμβρίου 1991 από τον τότε υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Χριστόφορο Χριστοφίδη. Είναι ενδιαφέρον πώς ο τότε δήμαρχος της πόλης Λέλλος Δημητριάδης είδε την ανάγκη για τη δημιουργία μιας Δημοτικής Βιβλιοθήκης στην πόλη της Λευκωσίας, όπως τη δεκαετία είχαν πράξει στην Αμμόχωστο.


Πληροφορίες
Αχίλλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 37-52, Λευκωσία. Το ωράριο λειτουργίας της βιβλιοθήκης είναι καθημερινές από τις 09:00 μέχρι τις 18:00.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

«Ο συγγραφέας έφυγε εν μέσω καταλήψεων στο Κολούμπια, έντονων συζητήσεων γύρω από το μέλλον της Αμερικής και σ’ ένα κλίμα ...
Kathimerini.gr
 |  ΒΙΒΛΙΟ