Kathimerini.com.cy
Ο πολιτιστικός οργανισμός Βιβλιοτρόπιο, συνεχίζοντας τον κύκλο εκδηλώσεων «Τοπογραφίες» και με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την έκδοση των αυτοβιογραφικών κειμένων της Λίνας Σολομωνίδου, διοργανώνει μία εκδήλωση-αφιέρωμα στην Κύπρια πεζογράφο.
Η Λίνα Σολομωνίδου (1924-2008) σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως γιατρός στην Κύπρο μέχρι το 1985. Με το ψευδώνυμο Αλίκη Λεμέζη εξέδωσε τις δυο πρώτες νουβέλες της (το 1959 και το 1960 αντίστοιχα). Ακολούθησαν άλλα τέσσερα βιβλία της, η νουβέλα «Ενθάδε κείται» (1964), το μυθιστόρημα «Το Ταξίδι» (1969), το μυθιστορηματικό χρονικό «Βιώματα Κύπρος 1974» (1976), το οποίο σχολιάστηκε θετικά τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα και το βιβλίο «Αυτοβιογραφικά και άλλα ανέκδοτα κείμενα» (2011).
Πρόκειται για μια συγγραφέα που έκανε αισθητή την παρουσία της κατά τη δεκαετία του 1960, δίνοντας νέους προσανατολισμούς στην κυπριακή πεζογραφία: εισάγει μια νέα πεζογραφική γραφή που διερευνά την ψυχική συμπεριφορά του ανθρώπου σε συνθήκες ύψιστης δοκιμασίας και με την πρωτοποριακή για την κυπριακή λογοτεχνία γραφή της αποδίδει, μέσα από τις ανησυχίες και τα όνειρά των ηρώων της, το κλίμα της κοινωνίας.
Για την πραγμάτευση της σχέσης χώρου και μνήμης στο έργο της Λίνας Σολομωνίδου, μέσα από την πολυπρισματική αξιοποίηση νεωτερικών τεχνικών, εναλλασσόμενων εστιάσεων και μνημονικών μονολόγων, θα μιλήσει στην εκδήλωση η ποιήτρια Νένα Φιλούση. Οι βραβευμένοι συγγραφείς Λουΐζα Παπαλοΐζου και Σταύρος Χριστοδούλου θα καταθέσουν τη δική τους αναγνωστική εμπειρία για το έργο της συγγραφέως, εστιάζοντας στους τρόπους που αυτή επηρέασε το δικό τους έργο.
Παράλληλα, η φωτογράφος Αντιγόνη Σολομωνίδου Δρουσιώτη θα φωτογραφίσει χώρους τους οποίους επισκεπτόταν η συγγραφέας για να γράψει. Οι φωτογραφίες αυτές θα αποτελέσουν το υλικό για τη δημιουργία μίας αναμνηστικής καρτ ποστάλ που θα δοθεί στους παρευρισκόμενους κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Αποσπάσματα από το έργο της Λίνας Σολομωνίδου θα διαβάσει η ηθοποιός Έλενα Χειλέτη.
Λίγα λόγια για τους συμμετέχοντες
Λουΐζα Παπαλοΐζου – Συγγραφέας
Γεννήθηκε στη Μόρφου το 1972 και μεγάλωσε στη Λεμεσό. Σπούδασε στην Αγγλία και συνέχεια στη Νέα Υόρκη όπου έζησε για έντεκα χρόνια. Το πρώτο της βιβλίο «Απειλούμενα είδη» (2010) απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου/ης συγγραφέα, ενώ το δεύτερο της βιβλίο με τίτλο «Το Βουνί» (2020) απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα.
Νένα Φιλούση – Ποιήτρια
Γεννήθηκε (1969) και ζει στη Λεμεσό. Σπούδασε Παιδαγωγικά και παρακολούθησε μαθήματα στη Φιλοσοφική Σχολή στην Αθήνα (τμήμα ΜΝΕΦ). Είναι διδακτορική φοιτήτρια (ΒΝΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Έχουν κυκλοφορήσει τέσσερις ποιητικές της συλλογές , Μνημοροή (εκδ. Ιωλκός 2002), Υπόλοιπο Λογαριασμού (Βιβλιοεκδοτική 2008), Ακτήμων (εκδ. Ακτίς 2014), Σώματα ασφαλείας (εκδόσεις Κύμα 2019) και η συλλογή διηγημάτων Ας ρώταγες ποιον αγαπάω (Παράκεντρο 2010), το οποίο έχει πάρει το κρατικό βραβείο διηγήματος για το 2010. Τώρα ετοιμάζει για έκδοση τη συλλογή διηγημάτων με τίτλο Φρούτα στο πιάτο και άλλες τρυφερότητες.
Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά Υφάδι, Ακτή, Άνευ, Πρόζα, Ψιχάδι, In Focus, Νέα Εποχή, Διόραμα και σε έντεκα Ανθολογίες.
Είναι μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού «Βασίλης Μιχαηλίδης», του κυπριακού ΠΕΝ και της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου.
Σταύρος Χριστοδούλου –Συγγραφέας
Ο Σταύρος Χριστοδούλου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1963. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και τα τελευταία τριάντα χρόνια εργάζεται ως δημοσιογράφος. Το πρώτο του μυθιστόρημα, Hotel National (2016), περιελήφθη στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας της Κύπρου, καθώς και στην αντίστοιχη του λογοτεχνικού περιοδικού Κλεψύδρα. Το δεύτερο βιβλίο του, το μυθιστόρημα Τη μέρα που πάγωσε ο ποταμός (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2018), τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPL) 2020 και με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος της Κύπρου. Το 2020 εκδόθηκε το μυθιστόρημά του Τρεις Σκάλες Ιστορία, επίσης από τις εκδόσεις Καστανιώτη.
Αντιγόνη Σολομωνίδου-Δρουσιώτου – Φωτογράφος
Γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου. Έκανε τα πρώτα της βήματα στη φωτογραφία δίπλα στον παγκοσμίου φήμης φωτογράφο George Rodger, έναν από τους ιδρυτές του Πρακτορείου Magnum. Στη συνέχεια, παρακολούθησε «Documentary Photography» στο Gwent College of Higher Education στο Newport της Ουαλίας υπό την καθοδήγηση του διάσημου φωτογράφου του Πρακτορείου Magnum, David Hurn. Με οδηγό την εσωτερική ανάγκη για επικοινωνία, ξεκίνησε τη δημιουργική της διαδρομή το 1977, με ασπρόμαυρες κυρίως φωτογραφίες. Μότο της διαχρονικά είναι το «Capturing emotions; my task in life / Αποτυπώνοντας συναισθήματα· ο στόχος μου στη ζωή».
Έχει παρουσιάσει το έργο της σε πολλές ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας στην Κύπρο [Λεμεσό 1978, 1992, 1996, 2004 | Λευκωσία 1986, 1997 | Αγία Νάπα 1998 | Δερύνεια 2005] και στο εξωτερικό [Γενεύη 1979 | Λονδίνο 1989 | Αθήνα 1989 | Βερολίνο 1992 | Πάτρα 2006 | Βρυξέλλες: Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Berlaymont Presidents’ Gallery) και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Lex Building) 2012 | Νέα Υόρκη στα Ηνωμένα Έθνη (United Nation’s Secretarial Lobby) 2013 | Ουάσιγκτον (Καπιτώλιο Ηνωμένων Πολιτειών) 2014 | Λονδίνο (London School of Economics για τα 20χρονα του Hellenic Observatory) 2016]. Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και διοργανώσεις. Έχει τιμηθεί με τρία διεθνούς κύρους βραβεία και έχει εκδώσει τέσσερα φωτογραφικά βιβλία. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο.
Έλενα Χειλέτη – Ηθοποιός
Η Έλενα Χειλέτη γεννήθηκε στη Λεμεσό. Σπούδασε Design στο Central st Martins και υποκριτική στη δραματική σχολή του Βλαδίμηρου Καυκαρίδη.
Συμμετείχε στις θεατρικές παραστάσεις «Παιδιά ενος κατώτερου θεού» Μ.Μεντοφ, «Μαθήματα Τραπεζοκομίας» Μ. Αρμεύτη, «Μία τρελή σαραντάρα» Α. Σακελάριου, «Γύρισα σπίτι» Ντάριο Φο και Φρανκα Ράμε, «Το φιόρο του Λεβάντε» Γρηγορίου Ξενόπουλου, «Η Νύχτα της Ιγκουάνα» Τενεσί Ουίλιαμς, «Θεσμοφοριάζουζες» Αριστοφάνη, «Αναπολώντας τη Σμύρνη» χειρόγραφο κείμενο της Α. Ματθαίου, «Το βοτάνιν της αγάπης» (Μανδραγόρας) Νικολό Μακιαβέλλι , «Ελένη» Ευρυπίδου.
Έλαβε μέρος στις κινηματογραφικές παραγωγές «Επιχείρηση Άστρο» Βασίλη Τσικάρα «Weak Days» Κ. Ανδριώτη, «Απαγορεύεται να Πεθάνεις» Χ. Αρτεμίου και M. Mavrikios, «The multiple layers of Maggie Papadopulos» David Izzat και Graig Wilson ( μικρού μήκους – φεστιβάλ Εδιμβούργου).
Στην τηλεόραση συμμετείχε σε τηλεοπτικές σειρές στους σταθμούς Ρικ, Άλφα, Mega και ΑΝΤ1.Έχει καθημερινή εκπομπή στον Ραδιοφωνικό σταθμό Κανάλι έξι με τον οποίο συνεργάζεται από το 2002. Ποιήματα και διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί και παρουσιαστεί σε διάφορα περιοδικά και φεστιβάλ λογοτεχνίας αντίστοιχα.
Περισσότερες Πληροφορίες
Πότε/Πού: Τρίτη 3 Μαΐου 2022 στις 19:30 στον προαύλιο χώρο του Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου Ιστορικού Αρχείου Λεμεσού
Επικοινωνία: Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο 99667599
Στην εκδήλωση θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα.
Χορηγός: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού
Υποστηρικτές: Βιβλιοπωλεία ΚΠ Κυριάκου, Wunderart Productions