ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκανε φτερά ο χρυσός των Σκυθών

Καταδικάζει το υπουργείο Πολιτισμού το περιστατικό στην Ουκρανία

Kathimerini.gr

Του Σάκη Ιωαννίδη

Περίπου 200 χρυσά έργα τέχνης του πολιτισμού των Σκυθών, που χρονολογούνται στον 4ο αιώνα π.Χ., έκαναν φτερά από ένα μουσείο στην ανατολική Ουκρανία σε μια κινηματογραφικού τύπου ενέργεια που οργανώθηκε από τη ρωσική πλευρά, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Ο εκλεγμένος δήμαρχος της Μαριτόπολης, Ιβάν Φεντόροφ, μιας πόλης στην περιοχή της Ζαπορίζια, δήλωσε πριν από μερικές μέρες ότι «τα ορκς», όπως ονομάζουν οι Ουκρανοί τους Ρώσους εισβολείς, «άρπαξαν τον χρυσό των Σκυθών». Οπως μετέδωσαν οι New York Times, ένας άγνωστος άνδρας ντυμένος με μια λευκή ιατρική ρόμπα μπήκε στο μουσείο όπου φυλασσόταν η συλλογή των αρχαιοτήτων με τη συνοδεία ενόπλων και έβγαλε τα χρυσά αντικείμενα από τα κουτιά όπου ήταν κρυμμένα. Στη συνέχεια, ο άνδρας και οι ένοπλοι εξαφανίστηκαν και ουδείς γνωρίζει την τύχη των αρχαιοτήτων.

Η διευθύντρια του Μουσείου Τοπικής Ιστορίας της Μελιτόπολης, όπου φυλάσσονταν οι αρχαιότητες, Λεϊλά Ιμπραχίμοβα, επιβεβαίωσε στην εφημερίδα ότι η ίδια με υπαλλήλους του μουσείου αποθήκευσαν τη συλλογή και την έκρυψαν σε ένα απομονωμένο υπόγειο του κτιρίου στις αρχές του πολέμου, φοβούμενοι πιθανή επίθεση του ρωσικού στρατού.

Ο διορισμένος από τον ρωσικό στρατό διοικητής του μουσείου, Εβγκένι Γκορλάτσεφ, μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση δήλωσε ότι οι αρχαιότητες ήταν κρυμμένες χωρίς λόγο και πως μετά τη ρωσική επιχείρηση το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ξαναδεί τη συλλογή των Σκυθών.

Σημείο τριβής

Οι αρχαιότητες των Σκυθών αποτελούσαν εδώ και χρόνια σημείο τριβής μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων. Οι Σκύθες εγκαταστάθηκαν και αναπτύχθηκαν στην Κριμαία και πολλές αρχαιότητες φυλάσσονταν εκεί. Οταν το 2014 η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο, πολλές αρχαιότητες ήταν σε έκθεση στο Αμστερνταμ της Ολλανδίας, με αποτέλεσμα να γίνουν αντικείμενο διεκδίκησης μεταξύ των δύο χωρών. Μια δικαστική απόφαση έχει αποφανθεί υπέρ της Ουκρανίας, αλλά η συλλογή παραμένει στην Ολλανδία.
Τη λεηλασία του θησαυρού καταδίκασε, χθες, το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού. «Είναι πραγματικά οδυνηρό να παρακολουθούμε, εκτός από τις δραματικές ώρες που ζουν οι πολίτες της Ουκρανίας εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, την αποτρόπαιη λεηλασία των τεχνουργημάτων των Σκυθών από το Μουσείο της Μελιτόπολης. Είναι λυπηρό ότι η βαρβαρότητα του πολέμου εκδηλώνεται με επιθέσεις στα μουσεία και σε ό,τι εκφράζει το ανθρώπινο πνεύμα και τον πολιτισμό», σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, θυμίζοντας τη στάση της Ρωσίας απέναντι στον λεγόμενο «Θησαυρό του Πριάμου». Πρόκειται για ευρήματα του Ερρίκου Σλήμαν από το Χισαρλίκ της Τουρκίας που εξαφανίστηκαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αρκετές δεκαετίες μετά αποδείχθηκε ότι ο Κόκκινος Στρατός είχε βρει τον θησαυρό στο Βερολίνο και τον μετέφερε μυστικά στη Ρωσία για να εκτεθεί στο Μουσείο Πούσκιν μόλις το 1993.

Η υπόθεση του μουσείου στη Μελιτόπολη έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά πολιτιστικών υποδομών της Ουκρανίας που έχουν υποστεί καταστροφές κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η UNESCO έχει συντάξει μια λίστα με επιβεβαιωμένα περιστατικά καταστροφών σε 110 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, ιστορικούς τόπους, βιβλιοθήκες κ.ά. στο Κίεβο και στην ανατολική πλευρά της χώρας, η οποία, δυστυχώς, ανανεώνεται καθημερινά.

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση