
Kathimerini.gr
Δημοσίευμα των New York Times το οποίο ανατρέχει σε εμβληματικές κινηματογραφικές στιγμές που επικεντρώθηκαν στη διαδρομή του Πάπα Φραγκίσκου, κάνει ειδική αναφορά σε έναν ήρωα από το «Κονκλάβιο» του Εντουαρντ Μπέργκερ.
Ο λόγος για έναν Μεξικανό αρχιεπίσκοπο που εργάζεται στην Καμπούλ και συστήνεται ως μεταρρυθμιστής που καλεί την εκκλησία να επικεντρωθεί στους ανθρώπους εκείνους που βρίσκονται στο περιθώριο.
Παρότι ο ήρωας της ταινίας είναι προϊόν μυθοπλασίας, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που συνέδεσαν τον αρχιεπίσκοπο του φιλμ με την προσωπικότητα του Πάπα Φραγκίσκου ο οποίος ως ποντίφικας έριξε ειδικό βάρος στους φτωχούς, τους μετανάστες, τους πρόσφυγες, αλλά και σε παραγκωνισμένες από την Καθολική Εκκλησία κοινωνικές ομάδες.
Με αφορμή τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου και με αφετηρία τον ήρωα του «Κονκλάβιου», οι NYT προτείνουν έξι ταινίες που συνδέονται με τη ζωή και την πορεία του.
1) «Pope Francis: A Man of His Word» (2018)
Στο ντοκιμαντέρ του Βιμ Βέντερς απόλυτος πρωταγωνιστής είναι ο ίδιος ο Φραγκίσκος. Ο Πάπας εξομολογείται στην κάμερα, αφηγείται πτυχές της ζωής του, μοιράζεται σκέψεις και προβληματισμούς. Στο «Pope Francis: A Man Of His Word» παρουσιάζεται η εικόνα ενός Πάπα ανθρώπινου, ακέραιου, ζεστού και προσιτού.
2) «The Two Popes» (2019)
Η ταινία του Φερνάντο Μεϊρέλες αφηγείται μια φανταστική συνάντηση μεταξύ του Πάπα Βενέδικτου -ο οποίος περνάει μια κρίση πίστης και σκέφτεται να παραιτηθεί- και του Φραγκίσκου -τότε ακόμη Χορχέ Μάριο Μπεργκόλιο. Με τις ερμηνείες των Τζόναθαν Πράις και Αντονι Χόπκινς να καθηλώνουν, θεματική καρδιά του φιλμ είναι η παράθεση ενός άτυπου ντιμπέιτ μεταξύ της συντηρητικής και της πιο προοδευτικής προσέγγισης που ενυπάρχουν στην Καθολική Εκκλησία.
3) «Francesco» (2021)
Το ντοκιμαντέρ του Εβγκένι Αφινέφσκι εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο ο Φραγκίσκος πήρε θέση πάνω σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο ενδιαφέρον του για τους εκτοπισμένους και τους κατατρεγμένους ανθρώπους και τις επισκέψεις που πραγματοποίησε για να έρθει σε άμεση επαφή μαζί τους.
Το 2018, ο Φραγκίσκος είχε προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις σε θύματα κακοποίησης από κληρικούς υποβαθμίζοντας τις ανησυχίες τους. Στην ταινία, συναντά μερικούς επιζώντες και ζητά συγχώρεση.
4) «The Letter: A Message for Our Earth» (2022)
Ο σκηνοθέτης Νίκολας Μπράουν φιλμάρει ακτιβιστές στον Αμαζόνιο, την Ινδία, τη Σενεγάλη και τη Χαβάη – καθώς ετοιμάζονται να συναντηθούν με τον Πάπα. Το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια διαφορετική ματιά σε έναν θρησκευτικό ηγέτη με σημαντική δράση πάνω σε ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον και την κλιματική κρίση.
5) «In Viaggio: The Travels of Pope Francis» (2023)
Ο Φραγκίσκος ταξίδεψε πολύ κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Πάπας, χρησιμοποιώντας συχνά σκόπιμα απλές μεθόδους μεταφοράς, ώστε να μπορεί να έρχεται πιο κοντά στους ανθρώπους. Το «In Viaggio» παρακολουθεί τα ταξίδια του κατά τη διάρκεια των πρώτων εννέα ετών της θητείας του.
Ο Τζιανφράνκο Ρόσι φιλοτεχνεί το πορτρέτο ενός ανθρώπου σε διαρκή κίνηση, που διασχίζει τον κόσμο ως λειτουργός της πίστης.
6) «Convlave» (2024)
Το πολυβραβευμένο φιλμ του Εντουαρντ Μπέργκερ με πρωταγωνιστή τον Ρέιφ Φάινς εκ των πραγμάτων έρχεται ξανά στο προσκήνιο καθώς πραγματεύεται το παρασκήνιο, τις ίντριγκες και τις ζυμώσεις στο Βατικανό, από τον θάνατο ενός Πάπα μέχρι την εκλογή του διαδόχου του. Στην πραγματικότητα, όπως σχολιάζουν οι New York Times, πυρήνας του φιλμ είναι οι αντίρροπες ιδεολογικές προσεγγίσεις σε σχέση με τη φυσιογνωμία της Καθολικής Εκκλησίας.