Της Μαρίνας Οικονομίδου
Στη γωνιά βρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την τρίωρη συνεδρία του εθνικού συμβουλίου όπου ενημέρωσε για το μεταναστευτικό, τις προκλήσεις στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και το κλείσιμο των οδοφραγμάτων λόγω κορωνοϊού.
Με ερωτήματα ο Άντρος
Όπως ήταν αναμενόμενο υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από πολιτικούς αρχηγούς για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος μονομερώς αποφάσισε χωρίς να διαβουλευθεί με το εθνικό προτού προχωρήσει στο κλείσιμο κάποιων οδοφραγμάτων. Έντονος ήταν κυρίως ο γ.γ του ΑΚΕΛ ο οποίος ήγειρε συγκεκριμένα ερωτήματα στον Πρόεδρο για τους λόγους που έλαβε την απόφαση να κλείσει κάποια από τα οδοφράγματα. Διερωτήθηκε αν το κλείσιμο των οδοφραγμάτων προτάθηκε από εμπειρογνώμονες ή από την τεχνική επιτροπή υγείας που συνήλθε τρεις φορές.
Δεν είχαμε νοσηλευτές
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε πως η απόφαση για κλείσιμο των οδοφραγμάτων δεν ήταν απόρροια πρότασης εμπειρογνωμόνων, αλλά επειδή το κράτος δεν είχε να διαθέσει τόσους νοσηλευτές σε όλα τα οδοφράγματα. Όπως είπε έγινε πρόταση σε νοσηλευτές του ιδιωτικού τομέα ούτως ώστε να στελεχώσουν τα οδοφράγματα για ένα μήνα όμως μόνο ένας νοσηλευτής προθυμοποιήθηκε. «Κανένας νοσηλευτής στον ιδιωτικό τομέα δεν πρόκειται να αφήσει τη δουλειά του για ένα μήνα» απάντησε ο γ.γ του ΑΚΕΛ διερωτούμενος γιατί δεν αποτάθηκε στο δημόσιο πληρώνοντας υπερωρίες τους νοσηλευτές, με τον Νίκο Αναστασιάδη να τον καλεί να ρωτήσει την ΠΕΟ αν συμφωνεί με κάτι τέτοιο.
Στο πλαίσιο του ότι θα υπάρξει σωστή στελέχωση και στη συνέχεια να ανοίξουν τα οδοφράγματα σταδιακά, τάχθηκαν οι Αβέρωφ Νεοφύτου Νικόλας Παπαδόπουλος Ελένη Θεοχάρους και Γιώργος Περδίκης. Ο Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε πως δεν πρέπει να βιαστεί να ανοίξει τα οδοφράγματα η κυβέρνηση αν δεν έχει όλους τους μηχανισμούς και τις δυνατότητες για πρόληψη από τον κορωνοϊό. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος κατά τη διάρκεια του εθνικού συμβουλίου έθεσε και το θέμα των αντιδράσεων στα κατεχόμενα και του Μουσταφα Ακιντζί σημειώνοντας πως οι προηγούμενοι χειρισμοί που έγιναν. Ενδιαφέρον πάντως προκαλεί η τοποθέτηση του ΔΗΚΟϊκού Προέδρου με το πέρας της συνεδρίας, ότι αν πράγματι το κλείσιμο των οδοφραγμάτων οφείλεται σε προβλήματα στελέχωσης, υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. «Για ποιο λόγο δεν προηγήθηκε η απαραίτητη προετοιμασία ώστε να μην οδηγηθούμε στο κλείσιμο και την αντίστοιχη αξιοποίησή του από την τ/κ πλευρά;» διερωτήθηκε.
Οι ευθύνες και η έλλειψη ενημέρωσης
Ο Μάριος Καρογιάν είχε αναφέρει πως είναι ευθύνη της κυβέρνησης να αποφασίσει ποιοι είναι οι σωστοί τρόποι για να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία. Σημείωσε πως ένα σοβαρό κράτος πρέπει να έχει τους μηχανισμούς να επιστρατεύσει τον κόσμο που κρίνει ότι χρειάζεται. Κάλεσε την κυβέρνηση να κινηθεί άμεσα ούτως ώστε να γίνουν όλοι οι αναγκαίοι έλεγχοι για να προστατευθεί η υγεία και να αρχίσει σταδιακά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων.
Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ και ο Πρόεδρος των Οικολόγων εξέφρασαν την διαφωνία τους με το ότι ο Πρόεδρος δεν ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τη σκέψη του. Όπως είπε ο Μάριος Καρογιάν, αν ο Πρόεδρος διαβουλευόταν με τους πολιτικούς αρχηγούς δεν θα υπήρχε η έντονη πόλωση που υπήρξε και θα μπορούσε να χειριστεί το όλο θέμα πολύ καλύτερα τόσο επικοινωνιακά όσο και πολιτικά ούτως ώστε να μην περάσει το μήνυμα πως οι λόγοι είναι πολιτικοί.
Δεν ήθελε να τους φέρει σε δύσκολη θέση
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως ήταν λάθος το ότι δεν ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς σημειώνοντας πως δεν ήθελε να τους φέρει σε δύσκολη θέση. Όπως είπε προσμέτρησε τις αντιδράσεις και έκρινε πως το καλύτερο και σημαντικότερο ήταν να δώσει έμφαση στη διασφάλιση της υγείας.
Βολές για Σπέχαρ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διάβασε την ανακοίνωση της UNFICYP για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, όπου εκφράζονται ανησυχίες για την κατάσταση. Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως θα έβγαζε αυστηρή ανακοίνωση, σημειώνοντας πως στο θέμα των προκλήσεων της περίκλειστης Αμμοχώστου δεν υπήρξαν αντιδράσεις και υπήρξαν στο προσωρινό κλείσιμο κάποιων οδοφραγμάτων που στόχο είχαν την διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου προέτρεψε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην τα βάλει με τα Ηνωμένα Έθνη. Καθόλου τυχαία στη συνέχεια η μετριοπαθής δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου με το πέρας του εθνικού για το κατά πόσο θα έπρεπε να αποφευχθεί η ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ σημειώνοντας πως η ΟΥΝΦΙΚΥΠ εξέφρασε συγκεκριμένες θέσεις αναγνωρίζοντας το δικαίωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία να προστατεύει τον λαό της για θέματα υγείας.