Της Μαρίνας Οικονομίδου
Με αφορμή την παρέμβαση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου στα βραβεία της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου που είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της βράβευσης δύο δημοσιογράφων, του Φάνη Μακρίδη για τα περί ασυμβίβαστου του Γιώργου Κούμα και του Μιχάλη Παπαγεωργίου για το τι συμβαίνει στην Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, ο δημοσιογράφος και πανεπιστημιακός Γιώργος Παυλίδης κάνει την δική του ανάλυση και ακτινογραφεί το πως λειτουργεί η δημοσιογραφία σήμερα.
«Η ΕΑΚ» όπως αναφέρει «υπέκυψε στις υποδείξεις της ΚΟΠ» σημειώνει με αφορμή την παρέμβαση της ΚΟΠ. Μιλώντας για τον συνεχή εκβιασμό που έχουν να διαχειριστούν οι δημοσιογράφοι περί λιβέλου και αγωγών για τα όσα γράφουν, ο κ. Παυλίδης εξηγεί πως ο δημοσιογράφος θα έπρεπε να μπορεί να γράφει ελεύθερα με γνώμονα την δεοντολογία και πως τα όσα αναφέρονται περί νομικής φύσεως είναι δικαιολογίες καθαρά λανθασμένες.
Ο Γιώργος Παυλίδης ωστόσο ανοίγει και το κεφάλαιο του ασυμβίβαστου στον χώρο του αθλητισμού σημειώνοντας πως κάθε δημοσιογράφος θέλει να είναι ελεύθερος αλλά απόλυτη ελευθερία δεν υπάρχει. Όπως σημειώνει η πιο σοβαρή εξάρτηση που δημιουργείται είναι η εξάρτηση από τον εργοδότη. «Το άτομο» αναφέρει χαρακτηριστικά «που εξαρτάται από τον εργοδότη δεν μπορεί να είναι απέναντί του» εξηγώντας έτσι πως ένας μεγάλος αριθμός αθλητικογράφων είναι άμεσα εργοδοτούμενοι από την ΚΟΠ και κατ’ επέκταση η ΚΟΠ είναι εργοδότης τους. «Κανόνας απαράβατος» όπως υποστηρίζει είναι ότι «ως 4η εξουσία είμαστε απέναντι από τις άλλες 3».
Ο Γιώργος Παυλίδης σημειώνει πως η ΕΑΚ δεν έπρεπε να δεχτεί ένα τέτοιο περιστατικό και εξηγεί την ανάγκη ενός δυνατού συνδικαλιστικού οργάνου που να προστατεύει τους δημοσιογράφους. «Δυστυχώς φαίνεται ότι η ΕΑΚ δεν έπαιξε τον ρόλο αυτό αλλά και γενικά έχει κενά» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Μήπως είναι τυχαίο ότι το ρεπορτάζ το έκανε ένας δημοσιογράφος που δεν είναι αθλητικογράφος;» διερωτήθηκε ο Γιώργος Παυλίδης σημειώνοντας παράλληλα πως υπάρχουν πολλές δυσκολίες στον χώρο των αθλητικογράφων και πως πολλοί επιτελούν σημαντικό έργο. «Τουλάχιστον» πρόσθεσε «η δεοντολογία, όταν έχεις μία εξάρτηση πρέπει να την δηλώνεις». «Εγώ μπορώ να κατανοήσω γιατί κάποιοι αθλητικογράφοι δεν μπαίνουν στην διαδικασία έρευνας αυτών που κατάγγειλε για παράδειγμα ο κ. Παπασταύρου, αλλά να τιμωρούν άλλους συναδέλφους που δεν έχουν τέτοιες εξαρτήσεις και προβαίνουν σε τέτοιες έρευνες, αυτό για μένα είναι απαράδεκτο».
Ο Γιώργος Παυλίδης μίλησε παράλληλα για το γενικότερο ζήτημα της απαξίωσης των παραδοσιακών μέσων και την ανάγκη συνεργασίας των πολιτών –χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς να θεωρούνται σε παράλληλα στρατόπεδα. Σημείωσε παράλληλα τις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι δημοσιογράφοι, θέτοντας ως παράδειγμα την περίπτωση του σκανδάλου ΣΑΠΑ και τις απειλές που δέχτηκε ο δημοσιογράφος Κώστας Νάνος, ο οποίος αποκάλυψε το σκάνδαλο.