ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι αθλητικογράφοι φοβούνται αποκλεισμό τους από τηλεοπτικές πλατφόρμες

Στον απόηχο της πρόσφατης αναστολής της βράβευσης ων δημοσιογράφων Φάνη Μακρίδη και Μιχάλη Παπαγεωργίου από την ΕΑΚ, συνεδρίασε η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής

Του Παύλου Νεοφύτου

Του Παύλου Νεοφύτου

Με θέμα συζήτησης «η ακύρωση δύο βραβεύσεων δημοσιογράφων από την Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου», συνεδρίασε σήμερα η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, στον απόηχο της πρόσφατης αναστολής της βράβευσης ων δημοσιογράφων Φάνη Μακρίδη και Μιχάλη Παπαγεωργίου από την Ένωση, μετά από παρέμβαση της ΚΟΠ. Το ενδιαφέρον στη συζήτηση ήταν στραμμένο στις εξηγήσεις που πρέπει να δοθούν από πλευράς ΕΑΚ.

Στη δική μου αντίληψη είναι «ακύρωση» βραβείων και όχι «αναστολή» σχολίασε για το λεκτικό στην αιτιολόγηση της ΕΑΚ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Δημητρίου.

«Τίθενται ζητήματα έλλειψης ελευθεροτυπίας, ελευθεροφωνίας, παρέμβασης από αθλητικούς παράγοντες προς την ΕΑΚ. Θέτω και ένα ζήτημα κατά πόσο απειλούνται οι αθλητικογράφοι επαγγελματικά. Αυτή η Επιτροπή είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα ελευθερίας του Τύπου και διασφάλισης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, άλλωστε είναι ένα κεφάλαιο στις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου κάθε χρόνο», τόνισε.

«Θέλουν να καθορίζουν ποιοι αθλητικογράφοι θα συμμετέχουν»

Στην τοποθέτησή τους τα μέλη της κριτικής επιτροπής της ΕΑΚ, Ντίνος Φοινικαρίδης και Πέτρος Χατζηχριστοδούλου έκαναν λόγο για παρέμβαση της ΚΟΠ. Σύμφωνα με τον κ. Φοινικαρίδη, αυτός είναι ο λόγος που παραιτήθηκε από την Επιτροπή. Ο κ. Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος επίσης αρνήθηκε να λάβει το βραβείο της ΕΑΚ, είπε ότι θα έπρεπε το Συμβούλιο της ΕΑΚ να είχε αντισταθεί στον εκβιασμό. Θέλοντας να εξηγήσει, είπε ότι κάποιοι παράγοντες ισχυροί που έχουν σχέση με τηλεοπτικές πλατφόρμες, θέλουν να καθορίζουν ποιοι αθλητικογράφοι θα συμμετέχουν σε αυτές. Και ο φόβος των αθλητικογράφων στην ΕΑΚ είναι η εκπαραθύρωση αθλητικογράφων από τις πλατφόρμες, τόνισε, για να εκφράσει λύπη που δεν το είπε αυτό ξεκάθαρα το Συμβούλιο της ΕΑΚ.

Ένα άλλο μέλος της κριτικής επιτροπής, ο Μιχάλης Παπαδάκης, έθεσε το ερώτημα γιατί πέτυχαν αυτές οι παρεμβάσεις. «Γιατί η εξάρτηση μελών της ΕΑΚ σήμερα είναι μεγαλύτερη συγκριτικά με το παρελθόν», απάντησε ο ίδιος.

Κληθείς από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Δημήτρη Δημητρίου, να εξηγήσει γιατί σήμερα είναι μεγαλύτερη αυτή η εξάρτηση, ο κ. Παπαδάκης είπε ότι το επάγγελμα του αθλητικού συντάκτη είναι υποαμειβόμενο, οδηγώντας τους να εργοδοτούνται υπό το καθεστώς συνεργασίας από οργανισμούς, όπως η ΚΟΠ, για τηλεοπτικές μεταδόσεις. Τότε, τόνισε, ο αθλητικογράφος ασφαλώς θα σκεφτεί δύο και τρεις φορές για τι θα γράψει στο δημοσιογραφικό μέσο, όπως μία εφημερίδα, που εργάζεται. «Θεωρω ότι αυτή είναι η ουσία της συνεδρίασης», τόνισε ο κ. Δημητρίου, εκφράζοντας την πρόθεση της Επιτροπής να συμβάλει στην επίλυσή του.
Ήρθαμε να δούμε το πραγματικό πρόβλημα και αν μπορούμε να συμβάλουμε στην επίλυσή του.

ΕΑΚ: Δεν απειλήθηκαν αθλητικογράφοι

Στην τοποθέτησή του ο Ηρόδοτος Μιλτιάδους, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΚ, είπε ότι δε φίμωσε κανέναν η ΕΑΚ, θέλοντας να απαντήσει, όπως είπε, σε αναφορές των προηγούμενων ημερών. Ανάφερε ότι έλαβαν επιστολή της ΚΟΠ, ημερομηνίας 22 Οκτωβρίου, όπου εκφραζόνταν προβληματισμοί και ανησυχίες για τη βράβευση του Φάνη Μακρίδη. Για τη δεύτερη βράβευση, αυτή του Μιχάλη Παπαγεωργίου, είπε ότι δεν υπήρξε εξωτερική επικοινωνία, αλλά αποφασίστηκε αναστολή μετά από εισήγηση του μέλους του ΔΣ της ΕΑΚ, Μάριου Χατζηστυλλή, να ζητηθεί νομική γνωμάτευση. «Δεν ακυρώθηκαν τα δύο θέματα, απλά ακολουθήσαμε τη γνωμάτευση του νομικού μας σύμβουλου», είπε.

Ευθέως έθεσε το ερώτημα στον κ. Ηροδότου ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Δημητρίου, αν απειλήθηκε η απασχόληση συναδέρφων του, αθλητικογράφων, ώστε η ΕΑΚ να αποφασίσει να μην κάνει τις δύο βραβεύσεις. «Για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει έρθει στην αντίληψή μου θέμα απειλής ατόμων», απάντησε ο κ. Ηροδότου.

Δεν σχολιάζει η ΚΟΠ – Η απόφαση για την επιστολή προς την ΕΑΚ

Ο εκ των αντιπροέδρων της ΚΟΠ, Θεόδωρος Θεοδούλου, εξέφρασε τη θέση της Ομοσπονδίας να μην κάνει σχολισμό μέχρι να βγει το πόρισμα της ποινικής έρευνας κατά του κ. Κούμα. «Μπήκαμε στη διαδικασία να συζητήσουμε κάτι, για το οποίο δεν μπορεί να γίνει τοποθέτηση σήμερα», είπε. Σε ερώτημα βουλευτή είπε ότι η ΚΟΠ δεν παραδέχεται ότι έκανε παρέμβαση στα βραβεία, προσθέτοντας ότι μέχρι να βγει το πόρισμα η Ομοσπονδία δεν επιθυμεί να σχολιάζει.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Θεοδούλου είπε ότι για την επιστολή της ΚΟΠ προς το διοικητικό συμβούλιο της ΕΑΚ δεν είχε γνώση το διοικητικό συμβούλιο της ΚΟΠ. Επίσης είπε ότι την απόφαση της αποστολής την δεν την έλαβε ο πρόεδρος της ΚΟΠ, Γιώργος Κούμας, αλλά ο γενικός διευθυντής της ΚΟΠ, Ανθο΄ύλης Μυλωνάς, ο οποίος βρισκόταν επίσης στη συνεδρίαση.

Παπαγεωργίου: Ένιωσα προσβολή για το άτομό μου

Καλεσμένοι στη συνεδρίαση είναι και οι δύο δημοσιογράφοι των οποίων οι βραβεύσεις αναστάλθηκαν, οι Φάνης Μακρίδης και Μιχάλης Παπαγεωργίου. Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, αυτές τις μέρες η δημοσια συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στην περίπτωση του Φάνη Μακρίδη και, όπως τόνισε, φαίνεται να υπάρχει παρέμβαση. «Στη δική μου αντίληψη η άλλη παρέμβαση, για το άρθρο του κ. Παπαγεωργίου είναι ίσως πιο σοβαρή, γιατί αφορά άρθρο γνώμης», πρόσθεσε.

Παίρνοντας τον λόγο ο Μιχάλης Παπαγεωργίου είπε ότι ένιωσε προσβολή για το άτομό του.

Μακρίδης: Το πιο τραγικό είναι ότι η ηγεσία της ΕΑΚ συμμορφώνεται με την ΚΟΠ

Υπενθυμίζεται ότι λίγα 24ωρα πριν την απονομή που έλαβε χώρα στις 11 Νοεμβρόυ, ανακοινώθηκε στον Φάνη Μακρίδη ότι η βράβευσή του αναστέλλεται μετά από επιστολή της ΚΟΠ και γνωμάτευση των νομικών συμβούλων της ΕΑΚ, γιατί θεωρήθηκε ότι από τη βραβευθείσα αρθρογραφία προέκυψε ποινική έρευνα κατά του κ. Κούμα που βρίσκεται σε εξέλιξη και συνεπώς «η επιβράβευση και/η βράβευση του περιεχομένου μιας έρευνας είναι άκαιρη και/ή προτρέχουσα της ποινικής έρευνας», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΑΚ.

Ο πρόεδρος της ΚΟΠ, Γιώργος Κούμας, ήταν το αντικείμενο της έρευνας του δημοσιογράφου. Ο κ. Μακρίδης επελέγη να βραβευθεί από 12μελή επιτροπή της ΕΑΚ για την πολυετή έρευνά του και τις αποκαλύψεις σε σχέση με την επιχειρηματική ιδιότητητα του Προέδρου της ΚΟΠ, τις εταιρείες συμφερόντων του, τα συμβόλαια εκατομμυρίων με την ΑΤΗΚ (βγήκαν στη δημοσιότητα από το 2018) και το τριπλό ασυμβίβαστο, στο οποίο κατέληξαν ερευνητές της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού.

Ο Φάνης Μακρίδης ανάγνωσε τα κυριότερα σημεία υπομνήματος που κατέθεσε στην Επιτροπή. Αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της δημοσιογραφικής του έρευνας, που είχε ως αντικείμενο τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Κούμα, σημείωσε ότι στα δημοσιεύματά του τέθηκε το ασυμβίβαστο του κ. Κούμα από ηθικής πλευράς.

Τόνισε ότι η ΕΑΚ, όταν του ανακοίνωσε την αναστολή της βράβευσης, δεν του έδωσε καμία εξήγηση για τους ισχυρισμούς της, αλλά με ενέργειές της δημιουργήθηκε αλγεινή εντύπωση.

Κανείς από την ΕΑΚ και άλλους εμπλεκόμενους δεν ανταποκρίθηκε σε κάλεσμα δημοσιογράφων να τοποθετηθούν απέναντί του για το θέμα σε τηλεοπτικές εκπομπές και συνεπώς δεν ευσταθεί η θέση της ΕΑΚ ότι παρουσιάζεται μονομερώς η θέση του, είπε επίσης ο κ. Μακρίδης.

«Με ενόχλησε πάρα πολύ αυτό που έγινε στον κλάδο μας. Παιδιά με τα οποία ανδρώθηκα δημοσιογραφικά εκφράζουν τέτοια στάση εντός της ΕΑΚ», τόνισε.

«Ουδέποτε καταδικάσαμε, ουδέποτε είχαμε αφήγημα για τον κ. Κούμα. Τι σχέση έχει η δημοσιογραφική έρευνα με το αν θα καταλήξει κάπου η ποινική έρευνα. Τα ευρήματά μας ποτέ δε δημοσιεύτηκαν. Τι σχέση έχει ο αστυνομικός ανακριτής με το έργο του δημοσιογράφου;»

«Πώς το τεκμήριο της αθωότητας παραβιάζεται. Καταδικάσαμε τον κ. Κούμα;», διερωτήθηκε.

Το πιο τραγικό είναι ότι η ηγεσία της ΕΑΚ συμμορφώνεται με την ΚΟΠ, είπε εξάλλου ο δημοσιογράφος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση