
ΚΥΠΕ
Το 59,3% των ερωτηθέντων στο πλαίσιο έρευνας που έγινε στα κατεχόμενα υποστηρίζει ομοσπονδιακή λύση στο κυπριακό πρόβλημα, ενώ το 32,1% υποστηρίζει λύση δύο κρατών. Σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έρευνα του «κέντρου μελετών μεταναστευτικής ταυτότητας και δικαιωμάτων (CMIRS) το ποσοστό εκείνων που είναι δυσαρεστημένοι με τις σχέσεις με την Τουρκία έχει φτάσει το 73%.
Το 67,3% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα «δεν αυτοδιοικείται». Το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, το 70,5% του κοινού πιστεύει ότι δεν υπάρχει ελευθερία έκφρασης.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, το δεύτερο μέρος της έρευνας, που έγινε τον πρόσφατο Μάρτιο δημοσιεύεται σήμερα στα τ/κ ΜΜΕ.
Όπως αναφέρεται, μόνο το 10,45% στα κατεχόμενα πιστεύει πως υπάρχει δικαιοσύνη, που είναι ένα ιστορικό χαμηλό.
Τον Δεκέμβριο του 2023, το ποσοστό που πίστευε ότι υπήρχε δικαιοσύνη στην τ/κ κοινότητα ήταν 20,91% και το 2022 ήταν 29,01%. Την ίδια στιγμή το 76% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι «υπάρχει σοβαρή αδικία στη χώρα». Οι γυναίκες και οι νέοι βιώνουν αυτό το αίσθημα πιο έντονα.
Η διευθυντήρια της CMIRS, Μινέ Γιουτζέλ δήλωσε ότι «έχει καταρρεύσει η αντίληψη της κοινής γνώμης για τη δικαιοσύνη, την ασφάλεια και τη διακυβέρνηση».
Υπάρχει πλέον ένα οριακό σημείο, πρόσθεσε. Οι άνθρωποι διαμαρτύρονται όχι μόνο για την αδικία, αλλά και για την αποτυχία του «κράτους» να τους προστατεύσει, σημείωσε. Σύμφωνα με την κ. Γιουτζέλ, η κοινωνία προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα αισθήματα ανασφάλειας, απελπισίας και περιθωριοποίησης.
Η έρευνα αποκαλύπτει ότι η εμπιστοσύνη στην «αστυνομία» έχει κλονιστεί σε ολόκληρη την κοινωνία. Ενώ το 57,3% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται την «αστυνομία», το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 71,1% στην ηλικιακή ομάδα 18-25 ετών. Οι γυναίκες εμπιστεύονται λιγότερο την «αστυνομία». Από την άλλη, η εμπιστοσύνη στις τουρκοκυπριακές «δυνάμεις ασφαλείας» είναι 74,7%, ενώ η εμπιστοσύνη στον τουρκικό στρατό στα κατεχόμενα είναι 66,1%.
Σύμφωνα με το 50,3% των ερωτηθέντων, το μεγαλύτερο πρόβλημα στα κατεχόμενα είναι το οικονομικό. Ακολουθεί η διαφθορά με 10,4%, η ανεργία με 9,1% και η αδικία με 8,7%. Ιδιαίτερα οι γυναίκες και τα άτομα που ανήκουν στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα βιώνουν βαθύτερα το βιοποριστικό πρόβλημα.
Η εμπιστοσύνη στους «πολιτικούς θεσμούς» βρίσκεται επίσης σε πτώση. Το ποσοστό εκείνων που εμπιστεύονται τα κόμματα είναι μόνο 2,85%. Το ποσοστό εκείνων που εμπιστεύονται το «κοινοβούλιο» είναι 6,2%, ενώ το 23,6% των ερωτηθέντων δήλωσαν «Δεν εμπιστεύομαι κανέναν ηγέτη». Οι τρεις πρώτοι στην κατάταξη εμπιστοσύνης στους ηγέτες: Ερσίν Τατάρ (10,2%), Φαϊζ Σουτζούογλου (7,4%), και Τουφάν Έρχουρμαν (6,3%).