
Kathimerini.com.cy
Αναβρασμός επικρατεί κατεχόμενα σχετικά με την απόφαση της τ/κ κυβέρνησης για υποχρεωτική χρήση της μαντίλας στα σχολεία, ενώ στο στόχαστρο μπήκε και η Τουρκία. Ενδεικτική της κατάστασης ήταν η μαζική πορεία διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν το βράδυ της Τρίτης οι εκπαιδευτικές οργανώσεις με κεντρικό σύνθημα «Δεν θα περάσει». Η πορεία, με τη συμμετοχή χιλιάδων Τ/κ, ξεκίνησε από κεντρικό σημείο κεντρικής λεωφόρου στην κατεχόμενη Λευκωσία πέρασε μπροστά από το προεδρικό» και κατέληξε στο μνημείο που βρίσκεται μπροστά από τη «βουλή» και την τουρκική «πρεσβεία».
«Να μην κλειστούν τα παιδιά (με μαντίλα) αλλά τα ιμάμ χατίπ», «Στηρίζουμε την αρχή ηλεκτρισμού», «Θα ερχόταν και ο Πίκατσου, αλλά κόπηκε το ρεύμα», «Δεν θα περάσουν οι επιβολές και η φτωχοποίηση» ήταν μερικά από τα συνθήματα σε πανό, ενώ οι συμμετέχοντες κάλεσαν την «κυβέρνηση» σε παραίτηση και φώναξαν «Η Κύπρος είναι κοσμική και κοσμική θα παραμείνει», «Άγκυρα πάρε τα χέρια σου από πάνω μας». Την πορεία στήριξαν πάνω από 40 οργανώσεις, συνδικάτα, συντεχνίες, οργανωμένα σύνολα και πολιτικά κόμματα. στην πορεία παρευρίσκονται ο τέως ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο Σερντάρ Ντενκτάς και ο γιος του Φαζίλ Κιουτσιούκ, Μεχμέτ, ο πρόεδρος το ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν, ο πρόεδρος του ΚΛ, Κουντρέτ Οζερσάι, ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Ζεκί Τσελέρ, ο πρόεδρος του ΚΕΚ, Ιζέτ Ιζτζιάν.
«Αναπτύσσουν αμέσως τους μηχανισμούς των αντανακλαστικών της άμυνας»
Στο ξεκίνημα των πρώτων αντιδράσεων ο ακαδημαϊκός Νίκος Μούδουρος, μιλώντας στην εκπομπή «90 Λεπτά Πολιτικά Αλλιώς» του ΣΠΟΡ FM 95.00 εξήγησε για το τι ακριβώς εκτυλίσσεται στα κατεχόμενα αναφέροντας ότι «οι τ/κ οργανώσεις είναι εδώ και κάποιες μέρες στο δρόμο για ζητήματα που μάλιστα στην ε/κ κοινότητα δεν θα δούμε εύκολα». Συνεχίζοντας ο κ. Μούδουρος τόνισε πως «οι τ/κ οργανώσεις επειδή βλέπουν την κατάσταση στην Τουρκία και το πώς εξελίσσεται, αναπτύσσουν αμέσως τους μηχανισμούς των αντανακλαστικών της άμυνας».
Ένταση μετά την ομιλία Σερντάρογλου
Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ελεύθερων συνδικάτων (Hür is), Αχμέτ Σερντάρογλου δήλωσε ότι αυτοί που είναι μέσα σε κάθε πράξη διαφθοράς και κλεψιάς δεν μπορούν να δώσουν στον κόσμο μαθήματα θρησκείας. «Δεν μπορείτε να μας διδάξετε πώς να βιώνουμε τη θρησκεία μας. Είμαι μουσουλμάνος, αυτοί που παραβιάζουν τα δικαιώματα των ανθρώπων δεν μπορούν να με διδάξουν πώς να ζω ως μουσουλμάνος», πρόσθεσε. «Η Σελμά Εϊλέμ και οι υπόλοιποι φίλοι είναι τάχα μου ελληνόσποροι, συνέχισε, είναι προδότες της πατρίδας. Κι εγώ είμαι τώρα ελληνόσπορος; Η Hur is ήρθε εδώ για να σας χαλάσει το παιχνίδι. Κανείς δεν θα μας χαλάσει την αγάπη μας για την Τουρκία. Ο τ/κ λαός και ο τουρκικός λαός είναι αδέρφια. Αυτό δεν θα το χαλάσει κανείς, Ούτε και ο Ερχάν Αρικλί», τόνισε. Ο κ. Σεντάρογλου είπε ότι στις επικείμενές «προεδρικές» δεν θα ψηφίσει τον Ερσίν Τατάρ. «Ο τ/κ λαός έχει ανάγκη έναν ηγέτη». Μετά τους Ραούφ Ντενκτάς και Φαζίλ Κιουτσιούκ, ανέφερε, δεν υπήρξε άλλος ηγέτης. Ο Τ/κ συνδικαλιστής φώναξε το σύνθημα «Η ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορεί να εμποδιστεί» λέγοντας ότι είναι Τ/κ και η επιθυμία του είναι ένας ηγέτης που «δεν θα λυγίζει».
Στην ομιλία Σερντάρογλου αντέδρασαν οι Σερντάρ Ντενκτάς και ιζέτ Ιζτζιάν που ζήτησαν το μικρόφωνο, ακολούθησε μιας μικρής διάρκειας ένταση στην σκηνή, αλλά το επεισόδιο έληξε.
Öğretmen sendikalarının eyleminde on binlerce kişi "Kıbrıs laiktir laik kalacak!" sloganı attı.
— Kıbrıs Postası (@kibris_postasi) April 8, 2025
Video: Ali Kişmir#kktc #lefkoşa #öğretmenler #eylem pic.twitter.com/vvyefd2MwY
Eτοιμάζουν αντιδιαδήλωση
Χωρίς να αναμένει το τέλος της διαδήλωσης, ο Πρόεδρος του Κόμματος Αναγέννησης (ΚΑ) και «υπουργός μεταφορών», Ερχάν Αρικλί, προχώρησε σε δηλώσεις σχετικά με τη μαζική κινητοποίηση, χαρακτηρίζοντάς την ως «ασέβεια». Ο κ. Αρικλί ανακοίνωσε ότι το κίνημα του θα διοργανώσει σήμερα εκδήλωση με τίτλο «Σεβασμός στην Τουρκία» ως απάντηση στη διαδήλωση. Επίσης, ο τ/κ Τύπος εστιάζει στην κίνηση της «κυβέρνησης» να εγκρίνει τελικά την επίμαχη ρύθμιση που επιτρέπει τη χρήση της μαντίλας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.