ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τουρκικό γεωτρύπανο στην Αν. Μεσόγειο

Η Τουρκία βγάζει ξανά για έρευνες το πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» τους επόμενους έξι μήνες σε περιοχή της Μεσογείου

Του Βασίλη Νέδου

Νέα αποστολή στη Μεσόγειο του πλωτού γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίντ Χαν», το οποίο αποτελεί την πλέον πρόσφατη προσθήκη στον ερευνητικό στόλο της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) εξήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ. Με βάση τη NAVTEX του σταθμού Αττάλειας υπ’ αριθμόν 0730/23, το πλωτό γεωτρύπανο θα μετακινηθεί από το λιμάνι Τασουτσού σε περιοχή της Μεσογείου άνω των 150 ναυτικών μιλίων νότια των Μυρών, εντός δυνητικής τουρκικής υφαλοκρηπίδας, πολύ κοντά στο θεωρητικό «τριεθνές» (Ελλάδας, Τουρκίας, Κύπρου) για έξι μήνες, μέχρι και τις 6 Φεβρουαρίου 2024.

Με βάση τη NAVTEX θα κινηθεί μέχρι τον Φεβρουάριο εντός τουρκικής δικαιοδοσίας – Δεν επηρεάζονται οι επαφές Αθήνας και Αγκυρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια πολύ μικρή περιοχή, η οποία έχει σαρωθεί τα προηγούμενα χρόνια από τα τουρκικά ερευνητικά, που έχουν πραγματοποιήσει εκεί δισδιάστατες και τρισδιάστατες έρευνες. Δεδομένου ότι κινείται εντός περιοχής τουρκικής δικαιοδοσίας, η Αθήνα δεν ανησυχεί, ούτε βέβαια και επηρεάζεται η τρέχουσα φάση επαφών με την Αγκυρα ενόψει των επόμενων βημάτων ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

Τα αντανακλαστικά πολλών στην Αθήνα ενεργοποιήθηκαν λόγω της εμπειρίας από την προηγούμενη έξοδο του «Αμπντουλχαμίντ Χαν», η οποία είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι το καλοκαίρι εντός κλίματος εμπρηστικής ρητορικής από αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η «Κ» είχε αποκαλύψει στα τέλη του 2022 (30.11.22) πως για το αξιόπλοο του «Αμπντουλχαμίντ Χαν» εξέφρασε ενστάσεις και ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ), οι οποίες μεταφέρθηκαν τότε αρμοδίως στην τουρκική πλευρά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ», το πλοίο στη συνέχεια καθηλώθηκε για αρκετούς μήνες στο λιμάνι της Τασουτσού, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης προβλημάτων.

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση